Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toyota Corolla Verso 2,4 D4D - skąd wziąć plus po stacyjce pod maską

Bobb71 23 Jun 2018 11:46 3684 3
    Bobb71
    Level 12  
    Witam,
    Instaluję światła LED do jazdy dziennej w Corolli Verso 2,4 D4d 2008 r i nie chcę ciągnąć plusa po stacyjce z kabiny.
    Niestety nie mam schematu, a w skrzynce bezpieczników pod maską z prawej strony patrząc z przodu (czyli od str kierowcy) zmierzyłem że na każdym bezpieczniku jest stały plus , jedynie w tej kostce zaznaczonej na zdjęciu znajduję plus po stacyjce:
    Toyota Corolla Verso 2,4 D4D - skąd wziąć plus po stacyjce pod maską
    Pytanie jakie sygnały są w tej kostce i jaka jest ich wydajność prądowa, potrzebuję ok 500 mA, ew. założę przekaźnik. Jeśli to kostka od czujników to chciałbym uniknąć zakłócenia ich działania i/lub zaniku napięcia w przypadku wystąpienia jakiegoś sygnału (np. za wysoka temp. płynu)
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Megawe
    Level 34  
    Sprawdź we wtyczce włącznika światła cofania na skrzyni biegów.
    Bobb71
    Level 12  
    Megawe wrote:
    Sprawdź we wtyczce włącznika światła cofania na skrzyni biegów.

o tym nie pomyślałem :-) A wiesz może z której strony szukać tego wyłącznika, mam nadzieję że gdzieś od góry. Drugie pytanie - sterowany plusem czy masą, bo od czasu podłączania LED'ów do mojego poprzedniego Yarisa już wiem że pod względem elektrycznym "japońce są nieco inne" :-)
    Bobb71
    Level 12  
    W takim razie podłącze się pod czujnik cofania, który wg informacji otrzymanej na PW jest sterowany plusem.
    Dzięki za zainteresowanie tematem i wszystkie podpowiedzi.
    Temat zamykam.