logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot 207 HDI - Efektywność dodatkowego wygłuszenia maski

emswisnia 23 Cze 2018 12:42 3600 8
REKLAMA
  • #1 17291947
    emswisnia
    Poziom 15  
    Ocena: 146
    Witam,

Czy ktoś może stosował wygłuszenie maski?
    Tak by poprawić efekt fabryczny.

Ciekawi mnie czy np przy zastosowaniu maty wygłuszającej pod fabrycznym wygłuszeniem dałoby coś jeśli chodzi o głośność silnika.

Mam możliwość zastosowania kilku rozwiązań.
    Peugeot 207 HDI - Efektywność dodatkowego wygłuszenia maskiPeugeot 207 HDI - Efektywność dodatkowego wygłuszenia maskiPeugeot 207 HDI - Efektywność dodatkowego wygłuszenia maskiPeugeot 207 HDI - Efektywność dodatkowego wygłuszenia maski

Pierwsze: jest to gąbka z matą
    Drugie: mata
    Trzecie: coś ala filc
    Czwarte: coś jak watolina.
  • REKLAMA
  • #2 17292012
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2461
    Sama maska dużo nie da wewnątrz,wręcz nic...
  • #3 17292102
    emswisnia
    Poziom 15  
    Akurat o wewnątrz mi nie chodzi bo auto i tak jest ciche w środku, interesuje mnie odczucie na zewnątrz czy dźwięk diesla jest możliwy do obniżenia db.
    Bardziej dźwięk na zewnątrz.

Ciekawi mnie co można i czy stosuje się coś na osłony plastikowe nadkoli.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17292141
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    Mata gruba zamknietokomórkowa samoprzylepna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17292219
    rustin
    Poziom 15  
    Ocena: 137
    Kup taka matę co wygłasza się drzwi. W środku nie będzie dużo ciszej bo najwięcej dźwięk przenosi się grodzia auta ale na zewnątrz trochę się wyciszy
  • #6 17292565
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Nie wiem jak jest w Twoim aucie. W moim (308 SW) jest osłona podsilnikowa, której zadaniem jest m.in. wyciszenie pracy silnika na "zewnątrz".
  • REKLAMA
  • #7 17292993
    emswisnia
    Poziom 15  
    W swoim aucie mam wygłuszenie maski jak i dolną osłonę silnika.
    Chciałem przeprowadzić "eksperyment" z ocenieniem czy jest szansa na wyciszenie pracy silnika - nie jakiś efekt wow ale chociaż kilka db mniej.
    Z materiałem nie będzie akurat problemu bo z tych co przedstawiłem mam pod dostatkiem.

Drugi na obrazku dobrze wygłusza ale wada taka ze jest ciężki i trzeba go nakładać na ciepło.

Pierwszy wydaje się najbardziej przydatny. Waży 20x50 około 200g. Najlżejszy jest ostatni 20x50 waży niecałe 100g - wydaje się najlepsze do wygłuszenia np bagażnika.

O dziwo w środku nie słychać zbytnio HDI - uważam że jest w miarę wyciszony, gorzej na zewnątrz i tutaj chciałbym przeprowadzić modyfikację.
  • #8 17296234
    emswisnia
    Poziom 15  
    Jestem po zamontowaniu maty z pomysłu 1.
    Efekt jak dla mnie na plus. Udało się przytłumić dźwięk na zewnątrz.
    Obkleiłem miejsce tylko tam gdzie jest fabryczne wygłuszenie. Odczepiłem fabryczne przykleiłem "swoje" i ponownie zamontowałem fabryczne.

Duża różnica jest jak się lekko uchyli maskę auta.
  • #9 17303752
    emswisnia
    Poziom 15  
    Zastosowane wygłuszenie spowodowało cichszą pracę silnika na zewnątrz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy efektywności dodatkowego wygłuszenia maski w Peugeot 207 HDI w celu obniżenia hałasu silnika na zewnątrz. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z różnymi materiałami wygłuszającymi, takimi jak gąbka, mata, filc i watolina. Wskazują, że zastosowanie grubej maty zamkniętokomórkowej może przynieść pozytywne efekty, jednak głównie na zewnątrz pojazdu. Użytkownik, który przeprowadził eksperyment z wygłuszeniem, zauważył znaczną różnicę w poziomie hałasu po zastosowaniu maty, co potwierdza, że dodatkowe wygłuszenie może być skuteczne w redukcji dźwięku silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA