logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki niskotonowe do kolumn Tonsil Space'86?

materatz 23 Sie 2005 23:16 2343 15
REKLAMA
  • #1 1759015
    materatz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, to jest moj pierwszy post wiec prosze o lagodne traktowanie.

Szukam nowych glosnikow niskotonowych do kolumn Tonsil space'86

Chcialem kupic alphardy ale z tego co widze tutaj na forum to raczej nie jest to za dobry glosnik.

Dane tych co siedza teraz to
    gdn 20/40/10 40W 8 om ...
    Tutaj jest... zreszta wiece czego tutaj szukac o tym glsoniku ... ja sie na tym totalnienie znam niestety
    http://www.tonsil.com.pl/products_frame.htm

Kolumny sprzedawane byly z wzmacniaczem unitra ws315 on mial chyba jakeis 25W na kanal/strone
    - czy jakso tak to sie nazywa- ale mi padl

Dane kolumn:

Moc znamionowa 50W
    Moc muzyczna 70W
    impedancja 8 Ω
    Wyczytalem tez na forum ze dobieracie glsoniki do objetosci skrzyni i takie inne czary ...
    Wiec podaje od razu wyprzedzajac pytanie - 43X19X22.5 to wychodzi prawie 18 i pol litra.

Teraz z braku pieniedzy kupilem Metz Mecasound A4 4960 nie moge znalesc jego danych
    ale ktos na allegro napisal ze ma 2X100W RMS lub 4X50W RMS
    http://allegro.pl/show_item.php?item=61425809
    (tylko ze ludzie tam rozne zeczy pisza) w kazdym razie na 30 % mocy ze wzmacniacza
    glosniki graja wystaraczajaco glosno zeby zdenerwowac sasiadow, tak wiec zapas mocy jest.

Czytalem ze obliczacie to wszystko z jakis kalkulatorow itp ... dla mnie to jest czarna magia
    po prostu chcialbym miec dobre bzmienie i dobry bas z niekoniecznie drogich glosnikow
    tak zeby to oscylowalo w granicach 50 - 60 PLN.

Co polecacie, kazde sugestie beda pomocne ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1759080
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Ja na twoim miejscu oddalbym te twoje SPACE`86 do regeneracji. U mnie w Lublinie koszt zregenerowania calej kolumny to ok 70 paru zlotych a sam regenerowany na orginalnych podzespolach tonsilowskich GDN20/40 kosztuje 35zl/szt
  • #3 1759097
    materatz
    Poziom 11  
    Były regenerowane rok temu ... kumpel mial takie same kolumny tylko ze wsadzil tam alpharda i ich bzmienie jest zdecydowanie lepsze od moich .. bas jest głębszy i mocniejszy mozna by nazwac ze jest soczysty ..z moich bas to jak suche wiury niestety. moze juz magnes nie domaga albo cos ..nie znam sie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1759100
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Przed Alphardem niech Cie pan Bóg broni i zachowa! Najlepiej zrób bas na STX GDN 22-120-8SC(wiąże sie to z minimalnym poszerzeniem otworu) średnice i góre Tonsila ew. średnie Tesli. Pozdro

Apropos regeneracji to może nie masz zregenerowanych na membranach tonsila...
  • #5 1759118
    materatz
    Poziom 11  
    "Regeneracja" polegala na wymianie wykruszonej gąbki, membrana zeczywiscie zostala stara (papier cienki i wyluszczony po tylu latach)
    Ale chcialbym je calkowicie wymienic bo juz mi sie jakos osluchaly.
    Ten STX n amoje oko wydaje sie chmmm ... no glosnik po prostu :)

z poszezeniem otworu problemu nie bedize ..tarniczek i churra ... tylko niewiem co oznacza .. "średnie Tesli" i jak je poszezyć :)
  • Pomocny post
    #6 1759328
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1759338
    materatz
    Poziom 11  
    Ten projekt wiaze sie z dodatkowymi kosztami, poza tym do tego jakeis zwrotnice czy cos trzeba by zrobic ..ja raczej tego nei zrobie bo laik jestem, a kupowac ... nei mam kasy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1759352
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1759369
    materatz
    Poziom 11  
    Akurat jestem po remoncie i renowacji mebli. Pyl w uszach nosie i plucach - mam dosyc, jeszcze dzien w pivnicy i odwioza mnie na oddzial, poza tym kampania wrzesniowa na studiach ;).

Chce TYLKO wymienic glosniki niskotonowe ograniczajac sie do ewentualnego poszerzenia otworu i chce sie zamknac jak sie da w okolicach 60 zl

Tak wiec taka przebudowa nie wchodzi w gre niestety.

A ten STX GDN 22-120-8SC to neidobry jest czy co ?
  • Pomocny post
    #10 1759377
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1759388
    materatz
    Poziom 11  
    Z tego co ja widze tam w ofercie to z portwela moze jedynie mi wyskoczyc ten 22-120-?-XX w rozpietości od 35 do 40 sa to mnie jeszcze uzadzi ..
    tylko teraz .. czy wziąść 4 omowe czy 8 . w oryginale jest 8. wzmacniacz ma tolerancje od 4 do 16 tylko czy to nie bedzie sie wiazalo ze zmiana wszystkiego na 4 omy lacznie ze zwrotnicami itp ...

Brac te z celulozowymi membranami czy z włukna? bo to robi tylko 10 zl roznicy?
  • Pomocny post
    #12 1759477
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nie wiem jak wielkie są te Space 86 jełsi chodzi o objetość czy wymiary. Ale moim zdaniem GDN 16/30 ze swoim małym Vasem zajedzie się w obudowach 15 litrów i większych. Trzeba by tam wsadzić jakieś wzmocnienia, które ukradłyby jakieś 3-4 litry.

Co do głosników, jesli miały 8 Om basowce to daj też 8 Om. Jesli dasz 4 Omy to zmienisz charakterystyki zwrotnic.

Pomyślałbym o GDN 18-120. Pasują Vasem do tej budy. NIestety mają wielkośc podobną do GDN 16-30 z tonsila - możesz spróbowac wstawić pierścień zmniijszajacy średnice - o ile takie coś idzie dostać.

Zobacz tez na www.empire.com.pl głośniki ARN226.

Alphardy w tych głośnikach, bedą grały pudłowato, po paru miesiącach brzmienie staje się po prostu nudne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 1759929
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ja mam przykre doświadczenia z 16/30. W obudowie na oko 15l przy mocy ok 20W słychać było obijanie cewki o dno szczeliny, "umarł" po dłuższej sesji przy niewiele ponad 20W... Tak wogóle to zapomniałem spytać jaki masz wzmacniacz?
  • Pomocny post
    #14 1760018
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1760738
    materatz
    Poziom 11  
    altus ..tyle co wiem o wzmacniaczu to napisalem w pierwszym poscie

Te STX 220-120 mi sie podobaja ... tylko neiiwem czy wziasc z celulozy czy z wlokna - te z wlokna wydaja sie byc glsoniejsze przy nizszych czestotliwosciach ( ztego co ja moge sie domyslic z wykresu)
  • Pomocny post
    #16 1761759
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ja bym brał z celulozy a to tylko dla tego że jestem przyzwyczajony do takiego wyglądu membran i nie mógłbym mieć kolorowych głośników :) ale jeśli jest lepszy i Ci to nie przeszkadza to bierz z włókna :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników niskotonowych do kolumn Tonsil Space'86 o objętości około 18,5 litra i impedancji 8 Ω. Obecnie stosowane są głośniki GDN 20/40/10 40W 8 Ω, które były regenerowane poprzez wymianę gąbki, ale membrany pozostały oryginalne i zużyte. Alphardy zostały odradzone ze względu na niekorzystne brzmienie w tych kolumnach. Proponowane alternatywy to głośniki STX, zwłaszcza model GDN 22-120-8SC, który wymaga minimalnego poszerzenia otworu montażowego oraz dostosowania obudowy poprzez wywiercenie portu BR strojącego na około 55 Hz. Dyskutowano także o wyborze głośników 4 Ω lub 8 Ω, zalecając zachowanie oryginalnej impedancji 8 Ω, aby nie zmieniać charakterystyki zwrotnicy. Poruszono kwestię wyboru membran celulozowych lub z włókna, gdzie membrany z włókna mogą lepiej pracować przy niższych częstotliwościach, ale różnica cenowa jest niewielka. Alternatywnie zaproponowano przeróbkę kolumn na zestaw dwudrożny z głośnikami GDN16/30 i GDWK7/50, jednak ze względu na koszty i brak doświadczenia autor zrezygnował z tej opcji. Wskazano również na konieczność wytłumienia obudowy i zastosowania kondensatora w zwrotnicy dla kopułki wysokotonowej. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące głośników GDN 18-120 oraz głośników ARN226 z firmy Empire jako potencjalnych zamienników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA