logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Bizhub C253 - Powtarzający się komunikat: Brak tonera

Gwizdek 25 Cze 2018 22:19 1428 6
REKLAMA
  • #1 17296821
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witajcie,

mam problem z moim Bizhubem C253. Otóż maszyna co ok. 20-40 kartek sygnalizuje mi brak tonera czarnego. W menu serwisowym widzę, że TCR-K jest coraz niższy aż wyrzuca brak tonera.
    Dotychczas wymieniłem pojemnik tonera na inny, wymieniłem moduł bębna, odkurzyłem kilkukrotnie drogę zasilania tonera i te wszystkie czynności nie pomogły.

Za każdym razem po wyrzuceniu tego błędu wyciągam pojemnik z tonerem, wkładam go ponownie i maszyna znowu drukuje kilkadziesiąt kartek i staje...

Macie może jakieś sugestie co może być problemem?

przebieg urządzenia 750k, jest u mnie 6 lat.

Pozdrawiam
    Robert
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17296861
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Trzeba wyczyścić płytkę styków na chipie oraz styki w kopiarce. Najlepiej jakimś płynem usuwającym nalot lub zwykłą gumką do mazania. Miałem kilka takich sytuacji u klientów i pomogło. Kupione tonery leżały długo gdzieś na magazynie i styki pokrył nalot który uniemożliwiał prawidłowy odczyt z chipa.
  • REKLAMA
  • #3 17296989
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    A napęd pojemnika z tonerem i transportu tonera działa ? Wyglada to tak jakby toner nie był podawany do modułu bębna .

C.
  • #4 17297186
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Dziękuję Wam za Wasze sugestie.

Styki przeczyściłem IPA i niestety problem nie ustąpił w moim przypadku. Odczyt mam prawidłowy, bo podmieniłem na inny pojemnik i na wyświetlaczu jest pełna ikonka z tonerem.

Z kolei napęd nie wiem jak sprawdzić czy chodzi prawidłowo...
    Pojemnik z tonerem wymieniałem, sprawdzając ręcznie ślimak w nim obraca się. Również w maszynie sprawdzając ręką napęd obraca się lekko. Ale czy działa prawidłowo to nie jestem pewien.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17297230
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Spróbuj zdjąć górną pokrywę nad tonerami - tą na którą wychodzą kartki z maszyny. Powinno być widać sprzęgło napędowe i obroty napędu tonera.

C.
  • REKLAMA
  • #6 17297682
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Faktycznie z tej perspektywy można dokładnie zaobserwować napędy tonerów.
    Podczas druku napęd czarnego tonera obraca się prawidłowo, tak jak pozostałych tonerów, wykonuje co kilka kartek krótki obrót.
    Aż dochodzi do momentu zgłoszenia braku tonera. Wtedy otwieram pokrywę, wysuwam pojemnik z tonerem czarnym kilka centymetrów i zapinam go znowu na miejsce.
    Wtedy maszyna długo "mieli" ok 30-40 sek i podczas tego czasu napęd tonera ani razu się nie przekręca i drukarka zaczyna znowu drukować.
    To wydaje mi się dziwne, bo po wykryciu braku tonera powinna wydozować sobie jego odpowiednią ilość z pojemnika...

Zaczynam tracić na nią cierpliwość, może ją lepiej będzie przeznaczyć na magazyn części :)

! UPDATE !
    Wczoraj wieczorem usterka ustąpiła, po miesiącu od jej wystąpienia, nie wiem co rozwiązało problem. Kolejny raz podmieniałem pojemnik z tonerem, ale robiłem to wcześniej bez efektu więc dziwna sprawa .... w każdym razie cieszę się, że wszystko wróciło do normy. Dziękuję Wam za udział w rozwiązaniu problemu.
  • #7 17314816
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Witam,

było dobrze przez niemal dwa tygodnie po czym problem znów powrócił.
    Podmiana zasobnika z tonerem nie pomaga. Gdyby ktoś miał jakieś sugestie odnośnie tego dziwnego zachowania to proszę o post :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z urządzeniem Konica Bizhub C253, które co 20-40 kartek sygnalizuje brak tonera czarnego, mimo wymiany pojemnika i modułu bębna. W menu serwisowym zauważa spadek wartości TCR-K. Po czyszczeniu styków i sprawdzeniu napędu tonera, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że po wyjęciu i ponownym włożeniu pojemnika z tonerem, maszyna drukuje przez krótki czas, a następnie znowu zgłasza brak tonera. Po miesiącu problem ustępuje, ale po dwóch tygodniach wraca. Użytkownicy sugerują czyszczenie styków oraz sprawdzenie działania napędu tonera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA