logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana przyłącza z 1 na 3 fazy w zabudowie bliźniaczej

lucjanm2 28 Cze 2018 16:00 5418 12
REKLAMA
  • #1 17301824
    lucjanm2
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Hej,

posiadam nieruchomość w zabudowie bliźniaczej na której znajdują się trzy liczniki 1-fazowe o przydziale 4kW każdy. W związku z planowaną rozbudową domu, wysłałem pismo do Taurona z prośbą o scalenie ich w jeden oraz przydział 3-fazowy 15kW. Dopisałem również informację że sąsiad nie wyraża zgody na poprowadzenie instalacji przez jego dom. Obecnie instalacja jest poprowadzona napowietrznie ze słupa do ściany domu sąsiada (dom bliźniak), następnie jego poddaszem leci przewód do skrzynki bezpieczników i dopiero przez ścianę przechodzi do mnie do trzech układów pomiarowych. Największy problem jest wtedy gdy wybije bezpiecznik a sąsiada nie ma w domu. Zostajemy bez prądu do momentu jego powrotu.
    Otrzymałem od Taurona warunki przyłączenia do sieci oraz wycenę na ponad 5 tys. zł za nowe przyłącze do granicy działki. Od granicy do domu muszę doprowadzić rzecz jasna we własnym zakresie.
    Przyznam się szczerze że liczyłem się z kosztami przynajmniej o połowę mniejszymi i że w większości będa one ciążyły na ZE. Czy jesteście w stanie mi doradzić jak ugryźć ten temat? Czy takie stawki są normalne?
    Warunki oraz kalkulację podrzucam w załączniku.
    Załączniki:
    • kalkulacja-opłat.jpg (322.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • warunki.pdf (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17302025
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 946
    Pewnie policzyłeś tylko plusminus koszty materiałów i robocizny - a tam połowa ceny to papierkologia ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17302072
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6623
    djluck napisał:
    przydział 3-fazowy 15kV.

Całkiem tanio za przyłączenie na średnim napięciu 15kV... ;)
  • #4 17302393
    lucjanm2
    Poziom 11  
    Tak, biurokracja to połowa ceny. To co mnie dziwi, to to że jestem obciążony kosztami zmiany tego przyłącza w 100%. Liczyłem na dopłatę z mojej strony za zwiększone 3kW plus jakiś udział w kosztach. Ale nie 100% :/ Przecież jestem podpięty do sieci i chcę tylko zwiększenia mocy przyłączeniowej. A że wiąże się to z wykonaniem nowego przyłącza, no cóż...
    Chyba niepotrzebnie sugerowałem się tym że znajomi podpinają do nowych domów przyłącza kablowe i mieszczą się w kwocie 3 tys. zł.

zbich70 napisał:
    djluck napisał:
    przydział 3-fazowy 15kV.

Całkiem tanio za przyłączenie na średnim napięciu 15kV... ;)

Aaaa teraz widzę jakiego babola strzeliłem ;) Poprawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17302458
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Tak na początek to kV nie oznacza tego samego co kW - i trzymaj się tego co w kalkulacji jest napisane. Jest to ważne bo ta jedna cyferka zmienia całkowicie postać rzeczy.
    Nie wiadomo gdzie jest słup przyłączeniowy - jeżeli jest daleko od posesji i trzeba zrobić przewiert sterowany do tego wyciąć w asfalcie komorę i omijać media (gaz, telekomunikacja, Sn itp.) to koszta mogą być faktycznie takie.
    Pytanie jakie zadałeś jest z gatunku pytań na które nie ma prostej odpowiedzi.
    Jednym z rozwiązań jest nowe przyłącze (np. na ogródek) o mocy 15 kW 3 fazowe dla celów zasilenia działki rekreacyjnej.
    Jeżeli jest możliwość można wystąpić o nowe warunki zasilania dla wydzielonego pomieszczenia (np. garaż) w budynku na cele przemysłowe (jakaś działalność )
    Pokombinuj w tym kierunku.
    Tamte liczniki zostaw w spokoju, jak dostaniesz przydział mocy i zostanie wykonane przyłącze to za jakiś czas występujesz o likwidację liczników 1f a ten 3f przepiszesz na użytek domostwa ze zmianą taryfy.
    To co napisałem to tylko gdybanie.
    Cyba najlepszym rozwiązaniem było by pogadać z jakimś dobrym elektrykiem który by na miejscu rozeznał temat i podpowiedział jak do tego podejść.
    Jest jeszcze możliwość rozmowy z pracownikiem pogotowia o tym problemie i może On coś poradzi; często gęsto pracownicy RE dorabiają sobie po godzinach - czyli powinni wiedzieć jak pomóc.
  • Pomocny post
    #6 17302474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17303135
    lucjanm2
    Poziom 11  
    dasilvaart napisał:
    Tak na początek to kV nie oznacza tego samego co kW

Wiem, wiem, rozpędziłem się pisząc kV. Będę na to zwracał uwagę.

dasilvaart napisał:
    Nie wiadomo gdzie jest słup przyłączeniowy

W mojej ocenie słup jest dość blisko. Podrzucam zdjęcie podglądowe z google. Moja nieruchomość to ta lewa w zabudowie bliźniaczej. Do rozkopania jest praktycznie wjazd sąsiada który wyraził na to zgodę.
    Zmiana przyłącza z 1 na 3 fazy w zabudowie bliźniaczejfotosł..jpg (234.28 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

dasilvaart napisał:
    Jednym z rozwiązań jest nowe przyłącze (np. na ogródek) o mocy 15 kW 3 fazowe dla celów zasilenia działki rekreacyjnej.

Pomyślę, dzięki.

dasilvaart napisał:
    Jeżeli jest możliwość można wystąpić o nowe warunki zasilania dla wydzielonego pomieszczenia (np. garaż) w budynku na cele przemysłowe (jakaś działalność )

Też jest to jakiś kierunek. Dzięki.

Edit:
    a jakby rozegrać temat inaczej. Powiedzmy że rezygnuje całkowicie z tych 3 liczników składając wniosek o rozwiązanie umowy kompleksowej (mogę sobie pozwolić na to aby przez jakiś czas byc bez prądu) i po ich demontażu wystąpić o nowe przyłącze?
  • Pomocny post
    #8 17303658
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    djluck napisał:
    (mogę sobie pozwolić na to aby przez jakiś czas byc bez prądu) i po ich demontażu wystąpić o nowe przyłącze?
    Energetyka nie rychliwa. Może się okazać że będziesz bez prądu kilka miesięcy.
  • Pomocny post
    #9 17303725
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6623
    Pan.Kropa napisał:
    Może się okazać że będziesz bez prądu kilka miesięcy.

Albo cały rok. Terminy opiewają na czerwiec 2019.

W warunkach są też inne błędy:
    - demontaż istniejącego przyłącza, z którego zasilany jest sąsiad, urzędnik Tauronu chyba nie zauważył, że pozbawi go zasilania,
    - rozdział PEN w ZKP na granicy... Tauron był chyba jednym z pierwszych operatorów, który przestał ten bzdurny zapis zamieszczać w warunkach.
    Urzędnik znowu zaspał.

Autor wnioskuje o zwiększenie mocy, czyli płaci za różnicę mocy przyłączeniowej, a nie za koszty rzeczywiste.
    Koszty rzeczywiste owszem, ale gdy odbiorcy nie podoba się (koliduje) przyłącze napowietrzne i chce je wymienić na kablowe ze złączem w granicy.

Moim zdaniem błąd autora polega na tym, że samodzielnie (z poradami forum) próbuje to ogarnąć, nie mając ani wiedzy ani doświadczenia w kontaktach z dostawcą.

Autorze - możesz wrzucić tekst pisma, które wystosowałeś do Tauronu?
    Zapewne jako przyczynę całej "akcji" podałeś rozbudowę/nadbudowę swojej połówki chałupy. Więc nic dziwnego, że potraktowali Cię po kosztach rzeczywistych... :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 17303972
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Likwidacja zasilania nie jest dobrym pomysłem - wyżej koledzy napisali czemu.
    Ale do tematu.
    Pewnikiem znasz kogoś kto się zaczął budować i zasilali mu plac budowy - nowe ZK albo sama TL (szafka/ złącze licznikowe)
    Dowiedz się która firma wykonywała podłączenie - dane są zawarte w dokumentacji (jednostka projektująca, dane kontaktowe itp.) będzie to firma która ma podpisaną umowę na obsługę obszarową
    Udaj się do tejże firmy i pogadaj z kimś kompetentnym jak by to wyglądało jak by im zlecić całość pracy, łącznie z całą dokumentacją.
    Jest szansa, że wyręczą Cię we wszystkim a TY poniesiesz sporo mniejsze koszty.
  • Pomocny post
    #11 17304177
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 17304517
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    Miałem kiedyś podobną sytuację. Przy okazji rozbudowy budynku, ZE nakazał wynieść ZK oraz układy pomiarowe pozostałych użytkowników budynku w granicę ogrodzenia i szokujący kosztorys. Nawiązałem kontakt z zatrudnionym u nich elektrykiem. Załatwił wszystkie formalności (nowy projekt, większy przydział mocy) i wykonał robotę łącznie z nową WLZ za 1/3 kosztorysu, z zachowaniem ciągłości dostawy zasilania.
  • #13 17308016
    lucjanm2
    Poziom 11  
    zbich70 napisał:
    Pan.Kropa napisał:
    Może się okazać że będziesz bez prądu kilka miesięcy.

Autorze - możesz wrzucić tekst pisma, które wystosowałeś do Tauronu?
    Zapewne jako przyczynę całej "akcji" podałeś rozbudowę/nadbudowę swojej połówki chałupy. Więc nic dziwnego, że potraktowali Cię po kosztach rzeczywistych... :|

Podrzucam wzór pisma jaki został przesłany.
    Pismo-..jpg (200.62 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

dasilvaart napisał:
    Likwidacja zasilania nie jest dobrym pomysłem - wyżej koledzy napisali czemu.

Temat więc odpuszczam.

dasilvaart napisał:

Ale do tematu.
    Pewnikiem znasz kogoś kto się zaczął budować i zasilali mu plac budowy - nowe ZK albo sama TL (szafka/ złącze licznikowe)
    Dowiedz się która firma wykonywała podłączenie - dane są zawarte w dokumentacji (jednostka projektująca, dane kontaktowe itp.) będzie to firma która ma podpisaną umowę na obsługę obszarową
    Udaj się do tejże firmy i pogadaj z kimś kompetentnym jak by to wyglądało jak by im zlecić całość pracy, łącznie z całą dokumentacją.
    Jest szansa, że wyręczą Cię we wszystkim a TY poniesiesz sporo mniejsze koszty.

Dzięki za informację.

plum1978 napisał:
    Bardzo ważne są czasy przyłączeń , kto jest w branży to wie o co chodzi. Nie patrząc w umowę przyłączeniową ( ze względu na czas ) , Operator ma "prikaz " 210 dni od podpisania umowy przez podmiot.

Ooo to też cenna informacja.

Borutka napisał:
    Miałem kiedyś podobną sytuację. Przy okazji rozbudowy budynku, ZE nakazał wynieść ZK oraz układy pomiarowe pozostałych użytkowników budynku w granicę ogrodzenia i szokujący kosztorys. Nawiązałem kontakt z zatrudnionym u nich elektrykiem. Załatwił wszystkie formalności (nowy projekt, większy przydział mocy) i wykonał robotę łącznie z nową WLZ za 1/3 kosztorysu, z zachowaniem ciągłości dostawy zasilania.

Czyli generalnie nic na własną ręke. Dzięki :)

Edit:
    Tauron kontaktował się ze mną dniu dzisiejszym telefonicznie. Rozpatrzyli ponownie mój wniosek z korzyścią dla mnie. Zostane obciążony tylko opłatą za te dodatkowe 3kW.
    Dziękuję wszystkim za uwagi i sugestie w mojej sprawie ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nieruchomość w zabudowie bliźniaczej z trzema licznikami 1-fazowymi o przydziale 4kW każdy. W związku z planowaną rozbudową domu, wystąpił do Taurona o scalenie liczników i przydział 3-fazowy 15kW. Problemem jest konieczność przeprowadzenia nowego przyłącza, co wiąże się z wysokimi kosztami, które użytkownik początkowo szacował na połowę niższe. Forumowicze zwracają uwagę na biurokrację oraz błędy w dokumentacji, sugerując, że użytkownik powinien skonsultować się z fachowcami, aby zminimalizować koszty. Ostatecznie Tauron ponownie rozpatrzył wniosek, obciążając użytkownika jedynie opłatą za dodatkowe 3kW.
REKLAMA