logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja domowa. Zmiana z licznika jednofazowego na trojfazowy.

peezet2 17 Sie 2018 22:46 13053 16
  • #1 17390000
    peezet2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, sytuacja wyglada nastwpujaco, w starym domu mam dwa liczniki jednofazowe, z roznych faz. Musze przeniesc je na zewnatrz, tego wymaga ZE. Przy przenoszeniu na zewnatrz tych licznikow chcialbym dodac gniazdo silowe. I teraz moje pytanie, jesli chcialbym te liczniki jednofazowe zamienic na trojfazowy to jakie kroki musze poczynic ? Czy moge zakupic sobie licznik trojfazowy, zalozyc go i podpiac, a nastepnie zglosic to do energetyki aby oni go zaplombowali ?
  • #2 17390011
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    peezet2 napisał:
    I teraz moje pytanie, jesli chcialbym te liczniki jednofazowe zamienic na trojfazowy to jakie kroki musze poczynic ?

Iść do ZE i złożyć wniosek o przyłącz 3 fazowy odpowiedniej mocy.
  • #3 17390018
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2103
    peezet2 napisał:
    Czy moge zakupic sobie licznik trojfazowy, zalozyc go i podpiac, a nastepnie zglosic to do energetyki aby oni go zaplombowali ?

Jak z dwóch faz zrobisz trzy ?
    Nie wolno Ci, musisz wpierw uzyskać zgodę (od dostawcy energii) o zmianę typy zasilania i o odpowiednią moc.
  • #4 17390035
    peezet2
    Poziom 10  
    Do domu doprowadzone sa trzy fazy, dom podzielony jest między dwie osoby, po jednej ze stron występuje licznik trójfazowy, po drugiej dwa liczniki jednofazwe. Okej, czyli składam wniosek o przyłącze trójfazowe o mocy 10kW, dostaje pozwolenie i sam mogę przygotować instalacje, zakupić zabezpieczenie 25a, licznik i to spiać ?
  • #5 17390044
    Poziom 43  
    peezet2 napisał:
    Okej, czyli skladam wniosek o przylacze trojfazowe o mocy 10kW, dostaje pozwolenie i sam moge przygotowac instalacje, zakupic zabezpieczenie 25a, licznik i to spiac ?

Tak dostajesz warunki i w nich jest napisane co masz zainstalować w skrzynce i gdzie skrzynkę umieścić.
    Zapewne od wieszaka nowa WLZ do skrzynki pójdzie.

Oczywiście za różnicę mocy płacisz.
  • #6 17390055
    peezet2
    Poziom 10  
    Okej, jeśli ten licznik trójfazowy będzie głównym licznikiem, to mogę w jednej skrzynce z nim umieścić te dwa liczniki jednofazowe, na których kontrolowałbym pobór prądu na jednej i drugiej kontygnacji, pomiar ten byłby dla mnie. I jak wygląda sytuacja z dołożeniem agregatu jednofazowego ?
  • #7 17390058
    Poziom 43  
    peezet2 napisał:
    to moge w jednej skrzynce z nim umiescic te dwa liczniki jednofazowe

NIE.
    DO podpięcia agregatów są specjalne wyłączniki.
  • #8 17390070
    peezet2
    Poziom 10  
    Czyli w jednej skrzyce bede mial przylaczenie, wraz z zabezpieczeniem i licznikiem, a do osobnej musialbym wsadzic te liczniki jednofazowe i przelacznik siec-agregat. Teraz pytanie czy ZE w swojej decyzji sprecyzjuje mi nawet typ skrzynki jaki mam zastosowac, oraz co dalej, przygotuje to przylacze i co potem, ktos z ZE przyjedzie zaplombowac licznik ? Co do przylaczenia agregatu, musze pisac o jakies pozwolenie na wstawienie jego ?
  • #9 17390072
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2103
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    to moge w jednej skrzynce z nim umiescic te dwa liczniki jednofazowe

NIE.

Chyba kolega nie ma racji.
    Dotyczy się konkretnego pytania.
    Co do następnego pytania, o agregat to kolega ma chyba rację.
  • #10 17390080
    Poziom 43  
    W warunkach pisze dokładnie co ma się znajdować w ZKP. Na pewno nie prywatne liczniki.

Dodano po 2 [minuty]:

peezet2 napisał:
    Teraz pytanie czy ZE w swojej decyzji sprecyzjuje mi nawet typ skrzynki jaki mam zastosowac, oraz co dalej, przygotuje to przylacze i co potem

Oczywiście, i aparaty jakie mają być zainstalowane w niej.
    Następnie zgłaszasz gotowość instalacji i po pewnym czasie przychodzą panowie spisują i ściągają obecne liczniki a montują nowy 3 fazowy.
  • #11 17390336
    peezet2
    Poziom 10  
    Tzn, nie moge sam zakupic i zamontowac nowego licznika ?
  • #12 17390380
    Poziom 43  
    peezet2 napisał:

A skąd, licznik jako jedyny jest własnośćią ZE, ty kupujesz skrzynkę całe oprzyrządowanie jej i przewód WLZ .
  • #13 17391879
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    peezet2 napisał:
    składam wniosek o przyłącze trójfazowe o mocy 10kW, dostaje pozwolenie i sam mogę przygotować instalacje, zakupić zabezpieczenie 25a

Nawet nie licz na to że przy 10kW będziesz miał zabezpieczenie 25A nie napisałeś nawet jaki jest twój dostawca w Tauronie dla 25A moc przyłączeniowa wynosi 14kW.

peezet2 napisał:

A masz ochotę wydawać dodatkowe kilka tyś zł. na zakup licznika :?: (bo taki z alledrogo za 90zł. nie wystarczy) jak za free ZE wstawi swój.

Nie kombinuj tylko idź do dostawcy na forum nic nie załatwisz, zatrudnij elektryka który zajmuje się takimi tematami nic na własną rękę nie zdziałasz.

Co do agregatu to nawet nie wiadomo jak wygląda instalacja więc nie można nic jednoznacznie powiedzieć.
  • #14 17391951
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Żeby rozwiać wątpliwości, nowy licznik, nawet jakbyś kupił jest już zaplombowany. Plombą legalizacji. ZE plombuje tylko złącze przewodów.
  • #15 17392030
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    peezet2 napisał:
    zakupić zabezpieczenie 25a, licznik i to spiać ?

Obecnie w Tauronie standardem dla domów jednorodzinnych jest zabezpieczanie 63A i ogranicznik mocy. Przed wydaniem przez ZE warunków zwiększenia mocy proponuję niczego nie kupować żeby się potem nie zdziwić, że skrzynka musi być pokryta lakierem X a przewody WLZ mają mieć minimalny przekrój 16mm2 itp.
  • #16 17392190
    Poziom 43  
    William Bonawentura napisał:
    Obecnie w Tauronie standardem dla domów jednorodzinnych jest zabezpieczanie 63A i ogranicznik mocy. Przed wydaniem przez ZE warunków zwiększenia mocy proponuję niczego nie kupować żeby się potem nie zdziwić, że skrzynka musi być pokryta lakierem X a przewody WLZ mają mieć minimalny przekrój 16mm2 itp.

Kolego ja też jestem ze strefy Taurona i większych głupot dawno nie czytałem.
  • #17 17393406
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 113
    Dobrze by było aby kolega piszący tego posta podał z jakiej sieci jest zasilany - ziemna czy napowietrzna.
    Jeżeli napowietrzna to czy u sąsiada jest główne zabezpieczenie przed licznikami, a jeżeli ziemna to gdzie jest główne zabezpieczenie.
    Obecnie w Tauronie nie ma czegoś takiego jak standard dla domków - o jakie warunki złożysz takie dostaniesz wytyczne w warunkach.
    Poza tym jak złożysz o warunki to będziesz mieć całkowitą wiedzę co wymaga dostawca.
    Tu można gdybać na kilka jak nie kilkanaście sposobów wykonania przyłącza do ZK i dalej do WLZ - proponuję by zainteresowany podał maksymalną ilość danych i szczegółów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat zmiany liczników jednofazowych na trójfazowy w starym domu. Użytkownik planuje przenieść liczniki na zewnątrz zgodnie z wymaganiami dostawcy energii (ZE) i dodać gniazdo siłowe. Uczestnicy forum podkreślają, że przed dokonaniem zmiany należy złożyć wniosek o przyłącze trójfazowe oraz uzyskać zgodę ZE na zmianę typu zasilania. Wskazano, że licznik trójfazowy jest własnością ZE, a użytkownik powinien zainwestować w odpowiednie zabezpieczenia i instalację. Wskazano również, że nie można samodzielnie zakupić i zamontować licznika, ponieważ musi on być zaplombowany przez ZE. Uczestnicy sugerują, aby przed zakupem jakichkolwiek komponentów skonsultować się z dostawcą energii, aby uniknąć nieporozumień dotyczących wymagań technicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA