logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ załączający buzzer na 2 sekundy z przełącznikiem

piotrek21n 29 Cze 2018 14:02 807 3
REKLAMA
  • #1 17303310
    piotrek21n
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,

chciałbym wykonać prosty układ załączający buzzer na około 2 sekundy po załączeniu przycisku. Do zasilania 5V/350mA miałby zostać podłączony układ różniczkujący- kondensator szeregowo i rezystor równolegle, a sygnał sterujący miałby załączać styki przekaźnika. Przekaźnik byłby zasilany również tym samym zasilaniem.

Pytanie 1:
    Przełącznik byłby szeregowo połączony przed kondensatorem i pytanie, czy układ działałby tak jak sobie to wyobraziłem:
    Przy załączonym styku przełącznika ładowany byłby kondensator, w obwodzie nie płynie prąd, buzzer nie wydaje dźwięku.
    Przy odłączonym styku przełącznika, kondensator jest rozładowywany, a buzzer brzęczy.

Pytanie 2:
    Dotyczące poprawności obliczeń: Buzzer ma brzęczeć około 2 sekundy. Przyjmując, że kondensator naładuje się na te 5V i uwzględniając krzywą rozładowywania: minimum drop out voltage dla 5V wynosi 0.5V, zatem w równaniu na krzywą rozładowywania U=Uo*e^(-t/tau), za U podstawiono 0.5V, za Uo podstawiono 5V, za t podstawiono 2s i tau wyniosło około 0.87.
    Czy wartość tau została poprawnie wyznaczona?

Bardzo liczę na pomoc, reszta pytań później.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17303351
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Odnośnie punktu 2, to najprościej jest zamiast wyliczeń zrobić kilka prób z różnymi wartościami elementów. Powtarzalność może być niezbyt dokładna, przy tak prostym rozwiązaniu. Układ czasowy na jakimś IC z pewnością byłby lepszy pod tym względem. Chyba, ze aż taka dokładność nie jest potrzebna. Jeszcze istotny szczegół, a mianowicie jak ktoś naciśnie przycisk i przytrzyma nieco dłużej, to jak układ ma się zachować?
    Robiłem komuś dawno temu urządzenie zliczające pewne wartości wklepywane ręcznie i za każdym przyciśnięciem było też słychać krótki sygnał (potwierdzenie przyciśnięcia). Jak układ zliczył (zsumował) poszczególne cyfry i gdy wartość osiągnęła liczbę 100, to wtedy odzywał się buzzer ale o wydłużonym czasie. Czyli mimo krótkiego naciśnięcia sygnał trwał około 1 do 2 sekund. Takie rozwiązanie znalazłem w czasopiśmie Radioelektronik. Poza tym musiałem jeszcze wykluczyć eliminację drgań zestyków przycisku. Bez tego urządzenie zliczało z błędami.
  • REKLAMA
  • #3 17303385
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1888
    Buzer 5V to piszczy przy niższym napięciu i będzie zmieniał się jego dźwięk z zmniejszeniem się napięcia.

Bez elektroniki typu, CDxxxx, NE555, PIC10Fx, Attiny4

Buzer zasilaj cały czas a czas piszczenia zrób, sterując przez przerzutnik Schmitta na tranzystorach, poprzedzony RC
  • #4 17304380
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4261
    Pomyśl, jaka jest potrzebna pojemność kondensatora, żeby prąd płynący przez ten kondensator przez 2 sekundy wystarczał na włączenie przekaźnika. Spory będzie. Jeśli ma wystarczyć mniejszy, to prąd kondensatora trzeba wzmocnić - np. przy użyciu tranzystora.

A poza tym, czy chodzi o włączenie przekaźnika na 2 sekundy po włączeniu zasilania, czy po jego wyłączeniu? Mam nadzieję, że jeśli nawet po wyłączeniu, to jest to wyłączenie tylko części układu, a dla tranzystora wzmacniającego można nadal mieć zasilanie?

Zobacz temat Włącznik czasowy- schemat?
REKLAMA