logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?

____Podkreślnik____ 30 Cze 2018 13:50 1236 18
REKLAMA
  • #1 17304902
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Ocena: 27
    Witam! Dziś zauważyłem, że obraz na kineskopie w moim radiomagnetofonie z telewizorem jest zwężony obraz (W załączniku podaję zdjęcie). Probowałem coś zdziałać, ale za dużej różnicy to nie zrobiło. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
    Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17304987
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Na zdjęciu jest pełny "śnieg". Nie wiemy w pionie czy poziomie jest zwężony? Stosujesz dekoder czy odbierasz analogowa kablówkę? Podaj te istotne dla problemu informacje.

Dodano po 2 [minuty]:

Po przyjrzeniu się widzę, że masz ciemne pasy po bokach czyli źle wyregulowaną lub uszkodzoną szerokość (odchylanie poziome inaczej H). Znajdź H-Size lub H-Ampl albo H <> wewnątrz i spróbuj wyregulować. Możliwe, że kondensator w kolektorze tranzystora końcowego linii (odchylania poziomego) stracił pojemność co grozi całkowitym uszkodzeniem odchylania poziomego czyli cienością na ekranie.

Dodano po 2 [minuty]:

____Podkreślnik____ napisał:
    ... Probowałem coś zdziałać...

A co konkretnie wykonałeś.
  • REKLAMA
  • #3 17305023
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Sygnał odbieram za pomocą magnetowidu podłączonego do dekodera.
    Probowałem wyregulować obraz potencjometrem na obudowie o oznaczeniu V-Hold oraz potencjometrami wewnątrz urządzenia (niestety te wewnątrz służą tylko do regulacji pionowej obrazu).
    Wiesz może gdzie tego kondensatora szukać?
  • Pomocny post
    #4 17305041
    DiZMar
    Poziom 43  
    ...
    Probowałem wyregulować obraz potencjometrem na obudowie o oznaczeniu V-Hold ...

V-Hold to regulacja amplitudy V (odchylania pionowego) czyli wysokości. Ty masz za wąski czyli ewentualnie H-Hold.
    ...Wiesz może gdzie tego kondensatora szukać?...

Tranzystor odchylania poziomego i kondensator w jego kolektorze jest w pobliżu transformatora WN (wysokiego napięcia). Daj zdjęcie tej okolicy.
  • #5 17305063
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Mój błąd. Kręciłem H-Hold.Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?
  • #6 17305066
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    V - hold i H- hold , to nie jest regulacja amplitudy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17305072
    DiZMar
    Poziom 43  
    ...Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?...

Gdzieś w pobliżu powyższego obrazu powinien być tranzystor mocy na radiatorze (blacha aluminiowa, może nawet z żebrami). Na zdjęciu nie widzę go. Daj zdjęcie lewej strony i tego co poniżej.

Dodano po 2 [minuty]:

Krzys55 napisał:
    V - hold i H- hold , to nie jest regulacja amplitudy.

Oczywiście masz rację. Raczej synchro (stabilizacja). Mój błąd.
  • #8 17305078
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    O Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?to chodzi?
  • #10 17305127
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Tranzystor ma oznaczenie B566. Kondensator, który chyba do tej nóżki prowadzi ma oznaczenie l03Z
  • #11 17305138
    DiZMar
    Poziom 43  
    To niego niego chodzi. Szukaj przykręconego do blachy takiego lub większych rozmiarów ale inny typ. Podaj typy znalezionych tranzystorów takich i większych rozmiarów.
  • #12 17305148
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Jest jeszcze jeden, ale bez radiatora. Ma on oznaczenie D724.
  • REKLAMA
  • #13 17305168
    DiZMar
    Poziom 43  
    Szukaj takiego którego środkowa noga idzie też na jedną z nóg trafopowielacza. Zrób zdjęcie od spodu okolic trafopowielacza.
  • #14 17305203
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Zdjęcia od spodu nie mogę zrobić, ponieważ musiałbym zdemontować całą płytę z kineskopem, ponieważ kabel z trafa jest połączony na stałe z trafem. Od góry na płycie ścieżki są zaznaczone na zielono i jedna z trafa prowadzi właśnie do środkowej nóżki D724. Innych tranzystorów nie ma w okolicy.Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?
  • #15 17305212
    DiZMar
    Poziom 43  
    A do tej środkowej nóżki podpięty jest jakiś kondensator z drugą nogą do masy?
  • #16 17305227
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Tak jest ten zielony widoczny obok tranzystora widniejącego na zdjęciu, które wcześniej wysłałem.

Dodano po 2 [minuty]:

Ma on oznaczenie 221k.
  • #17 17305257
    DiZMar
    Poziom 43  
    Tak jest ten zielony widoczny obok tranzystora widniejącego na zdjęciu, które wcześniej wysłałem.

Dodano po 2 [minuty]:

Ma on oznaczenie 221k.

221 to 220pF i zapewne kilkaset V. sprawdź pojemność jak masz czym. Jeżeli widać zmiany barwy (przegrzanie) lub pęknięcie to do wymiany. A ten większy brązowy to nie jest z nim równolegle?

Dodano po 50 [sekundy]:

Spadam z kompa.
  • #18 17306215
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Żaden nie wygląda na uszkodzony. Brązowy nie jest z zielonym równolegle.

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

Teraz jest jeszcze większy problem. Uruchomiłem telewizorek i nic nie zauważyłem, potem zwiększyłem jasność do maksimum i zauważyłem, że obraz się zwęził jeszcze w pionie. Dodatkowo nie reagował na zmianę zakresu UHF, VHF łów i VHF high oraz nie ma dźwięku.Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?
  • #19 17306551
    ____Podkreślnik____
    Poziom 5  
    Żaden nie wygląda na uszkodzony. Brązowy nie jest z zielonym równolegle.

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

Teraz jest jeszcze większy problem. Uruchomiłem telewizorek i nic nie zauważyłem, potem zwiększyłem jasność do maksimum i zauważyłem, że obraz się zwęził jeszcze w pionie. Dodatkowo nie reagował na zmianę zakresu UHF, VHF łów i VHF high oraz nie ma dźwięku.Sharp 5P-27G - Jak naprawić zwężony obraz na kineskopie?

Dodano po 5 [minuty]:

Problem rozwiązany. Po prostu baterie się rozładowały.
    Dziękuję wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem ze zwężonym obrazem na kineskopie w radiomagnetofonie z telewizorem Sharp 5P-27G. Po analizie zdjęcia, zasugerowano, że problem może wynikać z niewłaściwej regulacji szerokości (H-Size) lub uszkodzenia kondensatora w obwodzie odchylania poziomego. Użytkownik próbował regulować potencjometry V-Hold i H-Hold, jednak nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów. W trakcie dyskusji zidentyfikowano tranzystor B566 oraz kondensator 221k, które mogły być przyczyną problemu. Ostatecznie, po dalszych testach, użytkownik odkrył, że problem był spowodowany rozładowanymi bateriami w urządzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA