logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator RC z Elektroniki Praktycznej - wysoka amplituda sygnału

malina555 02 Lip 2018 13:16 1128 6
REKLAMA
  • #1 17308260
    malina555
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam. Z ciekawości ostatnio próbuje odpalić generator RC z Elektroniki Praktycznej. Najpierw próbowałem go zbudować na płytce stykowej generator z rysunku 7 i efekt był taki że owszem generował sygnał z tym że był o amplitudzie +/- zasilanie czyli ok +/-15V z obciętymi wierzchołkami. I jakoś to się nie bardzo ma do maks. 5,5V na schemacie z rysunku 7 tego artykułu. Stwierdziłem że możę ja coś pochrzaniłem i postanowiłem wykonać płytkę PCB do tego jednak okazuje się że efekt jest podobny. Może nie są aż tak obcięte wierzchołki ale jednak i ciągle amplituda jest tak wysoka. To co zmieniłem w moim schemacie to wartości elementów odpowiadających za częstotliwość. Może ktoś z was próbował odpalić ten generator albo wie co tu może być nie tak ? :/

Schemat z artykułu:

Mój schemat:

W załączniku artykuł o którym mowa.
    Załączniki:
    • Generator RC z EP.pdf (344.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17308344
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Tego typu wynalazki zawsze są ułomne, niestety.
    Na schemacie jest BF245, niestety nie podano szczegółów, a te tranzystory występują z literkami A, B i C i nie są one pomiędzy sobą zamienne. Którego Ty użyłeś? Moim zdaniem powinna być A, a Ty użyłeś C i stąd problemy.
    Pozostaje jeszcze kwestia w jaki sposób rozwiązałeś problem współbieżnego przestrajania 3 rezystancji i czy na pewno przestrajanie odbywa się współbieżnie.
  • REKLAMA
  • #3 17308392
    malina555
    Poziom 14  
    Potrzebuje go ustawić na jedną częstotliwość konkretną powiedzmy 500 Hz. Użyłem BF245B. Abstrahując zrobiłem kilka generatorów z mostkiem Wiena i zawsze miałem problem nie symetrią amplitudy górnej i dolnej połówki przebiegu. Np górna miała 1,40V a dolna 1,47V dlatego próbowałem zrobić coś innego ...
  • REKLAMA
  • #4 17308489
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Spróbuj wymienić tego BF245B na BF245A (niestety może być problem z zakupem), warto też spróbować zmieniać wartość R4, o czym zresztą jest wspomniane w artykule z EP.

Jeśli potrzebujesz jedną częstotliwość, to chyba dałoby się to zrobić prościej na "klasycznym" przesuwniku fazy, a nie takim dziwolągu.
  • REKLAMA
  • #5 17309475
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6029
    Skoro układ przesterowuje to znaczy że regulator amplitudy jest w nasyceniu (nie działa) albo na granicy i trzeba dobrać R4 do posiadanego tranzystora. Można też dobierać tranzystor do rezystora, ale odwrotnie będzie łatwiej.
  • #6 17309488
    malina555
    Poziom 14  
    zamiast tego R4 u siebie mam potencjometr i rzeczywiście ale to minimalnie mogę zmniejszyć to przesterowanie po czym przy dalszym zmniejszaniu drgania gasną
  • #7 17309498
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6029
    Zmieniaj nastawy nastawy potencjometru i obserwuj napięcie na wyjściu wzmacniacza sterującego JFET-em (pin 1 IC2a), jakie osiąga minimalne i maksymalne wartości?
    czy napięcie odniesienia z zenerki (pin 3 IC2a) jest poprawne?

Dodano po 12 [minuty]:

Dziwi mnie brak rezystora rozładowującego pojemność integratora (albo innego rozwiązania tego problemu), na idealnych diodach ten układ nie mógł by działać, bo nasycił by się na + i nigdy nie wrócił do poprawnej pracy, na rzeczywistych diodach, szczególnie 1N4148 które mają spore prądy upływu, już bardziej...

Można by spróbować uniemożliwić drgania generatora (np zewrzeć pin 6 i 7 IC2B) i sprawdzić czy napięcie na pinie 1 IC2a ma "chęć" spaść do ujemnego nasycenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje uruchomić generator RC z Elektroniki Praktycznej, jednak napotyka problem z wysoką amplitudą sygnału, która wynosi około +/-15V, podczas gdy schemat wskazuje maksymalnie 5,5V. Po kilku próbach na płytce stykowej oraz wykonaniu płytki PCB, problem nadal występuje. Użytkownik zmienił wartości elementów odpowiedzialnych za częstotliwość. Odpowiedzi innych uczestników dyskusji sugerują, że problem może wynikać z użycia niewłaściwego tranzystora BF245 (wersja B zamiast A) oraz z konieczności dostosowania rezystora R4. Wskazano również na możliwość nasycenia regulatora amplitudy oraz na brak rezystora rozładowującego pojemność integratora, co może prowadzić do nieprawidłowego działania układu. Użytkownik rozważa również użycie potencjometru zamiast stałego rezystora R4, co wpływa na stabilność sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA