logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie widzi drugiego monitora

WN422G 04 Lip 2018 21:16 36828 20
REKLAMA
  • #1 17312400
    WN422G
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam,
    nie chcę zakładać nowego tematu a problem mam bardzo podobny:
    zakupiłem komputer stacjonarny Optimus e-sport extreme. Mam do niego podpięty monitor iiyama g-master poprzez HDMI i gdy podpinałem do panelu z tyłu komputera to komputer go nie widział. Dopiero gdy monitor podpiąłem do wejścia HDMI na karcie graficznej dopiero wtedy pojawił się obraz. I teraz pytanie, posiadam drugi monitor Samsung SA300 posiadający łącze analogowe. Gdy podpinałem je do komputera to komputer go nie wykrywa, dokupiłem przejściówkę d-sub -> dvi podpiąłem do karty graficznej i nadal komputer nie wykrywa monitora samsunga.
    Przeczytałem gdzieś że potrzebny jest adapter do kabla analogowego. Sprzedawca w sklepie gdy go o taki adapter zapytałem powiedział że muszę w ustawieniach monitora kombinować.
    Co mam robić?

pozdrawiam

Wydzieliłem jako nowy temat. Nie podpinaj się pod cudze wątki. RADU23
  • REKLAMA
  • #2 17312555
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Na pewno napisać jaka to karta graficzna. Jezeli karta graficzna ma złącza cyfrowe a monitor jest analogowy to ma prawo nie chcieć działać.
  • #3 17312846
    WN422G
    Poziom 9  
    NIVIDIA GeForce GTX 1070 8GB RAM. W jaki sposób mogę taki monitor do komputera podpiąć?
  • #4 17312860
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Konwerterem analogowo cyfrowym. Jeżeli masz jeszcze wolne gniazdo HDMI w GTXie to kup sobie konwerter HDMI-DSUB.
    Takie tanie na allegro o dziwo działają jak mają działać. Gwarancji nie ma.
  • #5 17312862
    badboy84
    Poziom 43  
    Czy ten monitor nie ma złącza DVI? Podaj dokładny model.
  • #6 17312868
    WN422G
    Poziom 9  
    nie ma Panie kolego. monitor Samsung SA300 ma 2 wejścia. 1. zasilające 2. VGA DSUB. konwerter zakupiony, napiszę jak podepne :)
  • REKLAMA
  • #7 17321685
    WN422G
    Poziom 9  
    no i kupiłem: ADAPTER KONWERTER HDMI do VGA DSUB FULL HD kabel
    podłączam i nie działa. ponowne uruchomienie komputera nic nie daje. komputer nie wykrywa drugiego ekranu.
    nachodzą mnie dwa pytania.
    1. dlaczego nie działa?
    2. po co mi dodatkowe wejścia HDMI i VGA z tylu komputera skoro monitor ma być podpięty do karty graficznej ?

pozdrawiam
  • #8 17321856
    badboy84
    Poziom 43  
    Dlatego nie działa że monitor jest analogowy a karta graficzna ma wyjścia cyfrowe, może działać kiedy monitor jest cyfrowy ale ma też wejścia analogowe.

Wejścia na płycie głównej pozwalają korzystać z układu graficznego wbudowanego w procesor kiedy nie posiada się dedykowanej karty graficznej. Można z takiego układu korzystać jeżeli komputera używa się głównie do multimediów typu filmy albo youtube i innych zastosowań nie wymagających dużej mocy obliczeniowej. Od biedy grać też się da, ale to raczej sztuka dla sztuki.
  • #9 17321938
    WN422G
    Poziom 9  
    czyli mówiąc krótko monitor moge wywalić do kosza?
  • #10 17322073
    badboy84
    Poziom 43  
    Jeżeli jest sprawny to czemu? Ja tylko uważam że w takim połączeniu działać nie będzie. Może z innym adapterem, ale to może z dużym znakiem zapytania.
  • #11 17323738
    WN422G
    Poziom 9  
    zakrawa to trochę o paranoję. przecież to nie jest żadna zaawansowana technologia. do tego komputer dysponuje większą ilością portów niż taki laptop a paradoksalnie na laptopie nie było problemów z tym. ja też nie zamierzam kupować w ciemno tysięcy przejściówek w nadziei że któraś "zatrybi". czym się kierować? jakimi parametrami ?
  • REKLAMA
  • #12 17323911
    radius75
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    po podłączeniu obu monitorów co widzisz w tej zakładce?

Przykład:
    Spoiler:

BTW U mnie w komp. stacjonarnym nie ma znaczenia czy wepnę się w gniazdo DVI karty grafiki czy VGA na płycie głównej. Zawsze mam obraz na monitorze czy telewizorze (kwestia czy to pulpit podstawowy czy rozszerzony jest potem do ustawienia w opcjach karty grafiki).

Czy monitor Samsung SA300 jest na pewno sprawny, testowałeś na innym kompie?
    Czy wyjście VGA na płycie głównej jest sprawne?
  • REKLAMA
  • #13 17325755
    WN422G
    Poziom 9  
    u mnie nie wykrywa drugiego monitora. gdy podepne przez adapter do karty jest czarny a kontrolka zasilania się świeci. gdy podepne go do VGA to gaśnie mi pierwszy monitor.
    Monitor samsunga (VGA) działa, ponieważ nie ma problemu żeby go do laptopa podpiąć. czy wejście VGA w komputerze działa ? komputer ma 2-3 miesiące. jest nowy. Komputer nie widzi drugiego monitora
  • #14 17325794
    radius75
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Posprawdzaj

-Czy wszystkie sterowniki w menadżerze są poprawnie zainstalowane.
    -Czy jakaś opcja w Biosie czasem nie blokuje
    -Problem w błędzie systemu.

Masz mozliwość odpalic jakiś linuksowy system z pendrive? Żeby wyeliminować że to błąd windowsa.
  • #15 17329169
    WN422G
    Poziom 9  
    ad1. zależy o jakie sterowniki pytasz. komputer ma 3 miesiące i od 3 miesięcy nie działa podpięcie 2 monitora. a wtedy sterowniki były już aktualne
    ad2. nie mam pojęcia. nie znam się na biosie, nawet nie wiem jak tam szukać czegokolwiek
    ad3. nie wiem o jaki błąd pytasz. to jest win10 on co chwila ma o coś problem
    ad4. nie mam takiej możliwości
  • #16 17329323
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    WN422G napisał:
    po co mi dodatkowe wyjścia HDMI i VGA z tylu komputera skoro monitor ma być podpięty do karty graficznej ?

Ponieważ na płycie masz zintegrowaną grafikę.
    WN422G napisał:
    gdy podepne go do VGA to gaśnie mi pierwszy monitor.

Prawdopodobnie w BIOSie trzeba ustawić pracę równoległą grafiki zintegrowanej i na karcie, o ile ma taką opcję.
    WN422G napisał:
    ad2. nie mam pojęcia, nie znam się na biosie, nawet nie wiem jak tam szukać czegokolwiek

Wystarczy przeczytać manual do płyty.
    WN422G napisał:
    ad4. nie mam takiej możliwości

Z powodu?

Zatem podsumowując, Ad5:
    Idź do serwisu, skoro nie potrafisz wykonać podstawowej diagnostyki. Nikt za ciebie tego zdalnie nie zrobi.
  • #17 17332947
    WN422G
    Poziom 9  
    od kiedy to podłączenie zwykłego analogowego monitora do komputera nastręcza problemów gdzie trzeba interweniować w BIOS'sie ;/
    chyba że specjalnie sie tak projektuje komputery żeby wyprzeć z rynku stare (działające) monitory i zastąpić je cyfrowymi ;/

Wiem że mam zintegrowaną kartę. wniosek jest taki że domyślnie mam ustawioną prace tylko dodatkowej karty a zintegrowaną w ogóle nie jest wykorzystywana. kiedyś w BIOS'sie ustawiałem żeby karty były uruchamiane zgodnie z zapotrzebowaniem ale to na laptopie.
  • #18 17332959
    Robert B
    Poziom 43  
    WN422G napisał:
    chyba że specjalnie sie tak projektuje komputery żeby wyprzeć z rynku stare

Zadaj te pytania producentom :lol:

WN422G napisał:
    od kiedy to podłączenie zwykłego analogowego monitora do komputera nastręcza problemów

Jak widać ty masz z tym problemy i dlatego temat wylądował w dziale dla początkujących.
    Niezorientowanym w podstawowej konfiguracji komputerów oraz ustawień BIOSu jak również nie potrafiącym posłużyć się manualem do własnego sprzętu, zalecam wizytę w serwisie. Dotyczy to również tych, którzy nie potrafią korzystać z udzielanych porad.
  • #19 17336306
    WN422G
    Poziom 9  
    problemy to ja mam ze wzrokiem. ponieważ pudło PC stoi w średnio dostępnym miejscu niedokładnie przyjrzałem się tyłowi. no i dziś olśnienie. wejście HDMI jest na karcie jedno i jest zajęte przez monitor. drugiego HDMI jest chyba na karcie zintegrowanej. za to na karcie zostało ze 3 wejścia Display Port. a więc zakupiłem złą przejściówkę. kurtyna.
  • #20 17382600
    WN422G
    Poziom 9  
    WITAM PONOWNIE
    zakupiłem przejściówkę DisplayPort->VGA, podpinam i działa :D
    ale..
    po pierwsze na drugim ekranie (Samsung) obraz jest niewyraźny i zamazany, ale jak otwieram menu to kolory i ostrość są w porządku.
    Mało tego, w opcjach ekranu co prawda identyfikuje mi 1 i 2 monitor ale nie wykrywa żadnego. dlaczego nie jest to takie proste jak w porządnym win7 ;/
    p.s. dwa razy mi korki wystrzeliły.
    p.s.2 w ustawieniach karty widoczne są oba monitory ale nie ma możliwości ustawienia by monitora samsunga był drugim ekranem.
  • #21 17382802
    Robert B
    Poziom 43  
    WN422G napisał:
    dwa razy mi korki wystrzeliły

Korki, to są w butelkach. W urządzeniach i instalacjach są bezpieczniki. A o przyczynę zapytaj swój zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podłączeniem drugiego monitora Samsung SA300 do komputera stacjonarnego Optimus e-sport extreme. Monitor iiyama g-master działał poprawnie po podłączeniu do karty graficznej, jednak monitor Samsung, który ma tylko złącze VGA, nie był wykrywany. Użytkownik zakupił adapter D-sub do DVI, ale to również nie przyniosło rezultatu. W trakcie dyskusji zasugerowano użycie konwertera HDMI do VGA, a także sprawdzenie ustawień BIOS oraz sterowników. Ostatecznie użytkownik odkrył, że podłączył monitor do niewłaściwego portu HDMI, co uniemożliwiło jego wykrycie. Po zakupie odpowiedniej przejściówki DisplayPort do VGA monitor zaczął działać, ale obraz był niewyraźny. Użytkownik nadal miał problemy z ustawieniem monitorów w systemie Windows 10.
REKLAMA