logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wypolerować żółte reflektory w Omedze B z 1994 roku?

fgh98 24 Sie 2005 16:42 9532 14
REKLAMA
  • #1 1760925
    fgh98
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam posiadam Omegę B z 1994r.
    Problem polega natym iż reflektory mają kolor żółty chociaż odblaski są dobre.
    Przeczytałem na forum iz istnieje mozliwosc wypolerowania,plexy(szyby reflektorow jest plastikowa).

Moje Pytanko to;
    Jak jest wypolerowac,??

i czym???

Z gory dziekuje
    Pozdrawiam
    FGH98
  • REKLAMA
  • #2 1761955
    CAMARENA
    Poziom 24  
    Ocena: 110
    myślę,że problem tkwi w przebarwieniu plastyku i polerowanie najprawdopodobniej nic nie pomoże(pewnie ktoś włożył żarówy dużej mocy i temperatura im zaskodziła)
  • #3 1762051
    fgh98
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Chyba masz rację,ale wiem że pleksę można obrabiać barwić i chyba napewno polerować i czyścić, może któryś z kolegów posiada tę wiedzę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1762103
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Zwykły "Ludwik" plus woda, drobiny styropianu i kołysać reflektorem. Nie używałbym niczego silniejszego, łatwo porysować a potem żałować.
  • REKLAMA
  • #6 1765294
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    fgh98 napisał:
    To styropian będzie pływał po wierzchu.

I tak, i nie. Mało wody, a dużo kawałków styropianu. To sprawdzony sposób, choć trzeba się trochę "nakołysać".
  • #7 1765391
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    nie wiem czy pomoże polerowanie na zmianę koloru
    ale ja miałem matowe dałem kolesiowi od lakierowania wozów i wypolerował - bardzo poprawił się wygląd

poz. piotr
  • #8 1765399
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    A ja w miejsce odpowiedzi zadam pytanie. Czy chodzi o kolor "szyby" czy też światła? Jeśli chodzi o szybę to jak ktoś wspomniał używane były lub są żarówki bez zabezpieczenia przed ultrafioletem i efekt właśnie taki. Aby ten wygląd poprawić trzeba wyłącznie podbarwić szyby lakierem przezroczystym o pożądanym odcieniu. Niestety pogorszy się jakość oświetlenia drogi. podobny wynik można uzyskac folią przyciemniającą do szyb . Polerować owszem można ale to nie zmieni zabarwienia.
  • #9 1765467
    pitsky
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Polerowanie, mycie, to środki doraźne i efekt ich mizerny, popatrzcie na te Omegi lub Fordy Mondeo - wielu walczyło wszyscy polegli, ja tez, skończylo się na wymianie. kiedyś reflektory były szklane...
  • #10 1909953
    raoaba
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wypolerować ja to zrobiłem (też przy Omedze B) i jest OK. PASTA POLERSKA DO LAKIERU I POLERKA. Jeśli jest to z zewnątrz. Pozdrawiam
  • #11 1913713
    Yarek_Y2
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    u mnie też jest ok. Były żółte i matowe. Papier 1000 a pózniej pasta i polerka.
  • REKLAMA
  • #13 1915967
    Yarek_Y2
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Z zewnątrz. Lampy były żótawe i miały widoczne na zewnątrz zmatowane place dało sie to wyczuć nawet palcem zwłaszcza na srodku lamp. Przeleciałem to papierwm 1000 a natepnie pastą polerską i szmatką. Opereacje powtórzyłem w miejscach bardziej zmatowanych i efetkt jest zadowalający. Czyli lampy nie sa zółte a plastik stał się przezroczysty.
  • #14 1948947
    mihausz
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Miałem to samo - U mnie pomogło :
    Zwykła pasta tempo i jechane :-)
    Dodam ze lampy mam plastikowe

Podsumowanie tematu

✨ Problem żółknięcia reflektorów w Omedze B z 1994 roku wynika głównie z przebarwienia plastikowych szyb reflektorów, spowodowanego często przez wysoką temperaturę żarówek lub promieniowanie UV. Polerowanie powierzchni zewnętrznej reflektorów jest możliwe i może poprawić ich przejrzystość oraz wygląd, zwłaszcza gdy plastik jest zmatowiały. Zalecane metody to użycie papieru ściernego o gradacji około 1000, a następnie pasta polerska do lakieru i polerka mechaniczna lub ręczna. Niektórzy stosują także pastę Tempo. Metoda z użyciem wody, detergentu (np. Ludwik) i drobnych kawałków styropianu jest dyskutowana, ale może być mniej skuteczna i ryzykowna ze względu na możliwość zarysowań. Polerowanie nie zmienia jednak faktycznego zabarwienia plastiku, które jest efektem przebarwienia wewnętrznego. Alternatywnie można zastosować przezroczyste lakiery lub folie przyciemniające, choć pogarsza to jakość oświetlenia. Wiele osób ostatecznie decyduje się na wymianę reflektorów, gdyż polerowanie daje efekt doraźny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA