logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wątpliwości przed zakupem infrared controllera do hotelu

hotelpetitefleur 06 Lip 2018 23:23 327 2
REKLAMA
  • #1 17316015
    hotelpetitefleur
    Poziom 7  
    Szanowni Koledzy, mam takie oto wątpliwości przed zakupem IR Controllera do hotelu. Znalazłem urządzenie o nazwie Ferguson i zastanawiam się czy aby jego zasięg nie będzie "przechodził" przez ściany do kolejnych pokoi a bynajmniej do pokoju bezpośrednio przyległego ponieważ są one zbudowane parami, w taki sposób że łączy je jedna ściana z KG wypełniona dość sporą ilością wełny mineralnej. Chciałbym oczywiście uniknąć sytuacji że po udostępnieniu aplikacji na pokojowym tablecie, nie będzie się sąsiadowi zmieniało nastawienie AC oraz TV zgodnie z wyborem sąsiada. Czy sądzicie Koledzy że należałoby najpierw zakupić dwa urządzenia i to sprawdzić czy nie ma zagrożenia że podczerwień emitowana przez kontroler dotrze przez ścianę do sąsiedniego pokoju. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17316063
    Covul
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Kolego jeżeli pilot od telewizora nie działa z jednego pokoju do drugiego, to inny kontroler na podczerwień też przez ściany nie będzie działał. To tylko światło tyle, że niewidzialne dla ludzkiego oka.
  • #3 17319171
    hotelpetitefleur
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź. Nie znam zakresu fal tego nadajnika, nie wiedziałem też czy nie jest on na tyle silny że nie będzie zakłócał urządzeń za ścianą. Moje wątpliwości wzbudził fakt iż w odległości od telewizora około 6 metrów, zza przymkniętych drzwi przyległego do tego pokoju pomieszczenia w którym umieściłem kontroler, iPad sterował telewizorem za pośrednictwem kontrolera bez problemu. Widocznie jest to bardzo mocny sygnał. Tak samo, gdy ustawiłem kontroler za telewizorem czyli bez pola widzenia z czujnikiem IR w telewizorze. Wolałem się dopytać niż popełnić kosztowny błąd.
REKLAMA