logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary komputer przestaje sie uruchamiać po wymianie HDD na SSD

Vissiter01 13 Lip 2018 18:13 1860 17
REKLAMA
  • #1 17327335
    Vissiter01
    Poziom 7  
    Komputer mający podzespoły:
    Płyta - gigbyte GA-41M COMBO
    Procesor - Intel core quad Q9400
    Ram - 2x2gb kingstone
    zasilacz 500w
    karta graficzna - gigabyte gt210 1gb

Dysk i tu własnie jest problem miałem starego hdd 120gb (plus minus). Było z nim wszystko ok, ale coś mnie pokusiło żeby zainwestować w dysk SSD (GoodRam irdm 120gb) wczoraj usiadłem do tego wszystkiego wymieniłem HDD na SSD uruchamiam wszystko gra ale tylko przez chwile bo proces włączania (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) doszedł do etapu napisów... (obrazek) I dalej nie wiem kompletnie co z tym zrobić.

Stary komputer przestaje sie uruchamiać po wymianie HDD na SSD

Dalej nic a nic sie nie dzieje jak by go ktoś zamroził, nie mam możliwości odpalenia instalatora win. Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną. Pytałem kilku kolegów którzy sa bardziej w temacie ale nie potrafili udzielić konkretnej odpowiedzi. Jeden proponował żebym pozmieniał kilka opcji w biosie ale to tez nic nie dało.

Druga sprawa jest taka ze w pewnym momencie powiedziałem sobie, że odpuszczę to narazie i zakładam HDD. Prawdziwe ździwienie zaskoczyło mnie gdy na starym dysku stało sie tak samo. I teraz nie mogę go uruchomić w żaden sposób Nie pomógł reset biosu.

Prosze o pomoc, mam lekki sentyment do tego kompa bo pomimo to ze jest stary składałem go od podstaw sam z części ze złomu lub okazyjne kupionych na aukcjach. A ponadto tego kompa używał młodszy brat i sprawował sie wyśmienicie tylko przycinał delikatne prawdopobobnie z powodu tegho HDD (bardzo mała wydajność miał na poziomie 50MB/s). Młody terez mi na głowe wejdzie bo bedzie chiał kompa ja mu zepsułem :(
    PS. Jestem nowy na forum. Jeżeli nie ten dział proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 17327371
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3930
    Witam. Masz RAM DDRII czy DDRIII 2x2GB?
  • #3 17327593
    Vissiter01
    Poziom 7  
    Ram to DDR3
  • REKLAMA
  • #4 17327596
    Pedros050
    Poziom 43  
    Próbowałeś z wyjętą grafiką dyskiem odpiętym i napędem uruchomić komputer i wejść do BIOS-u?
  • #5 17327604
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Vissiter01 napisał:
    zasilacz 500w

Marka i model?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html
    Jaka rewizja płyty? Bo były trzy.
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g41m-comborev_20#kf
  • #6 17327657
    Vissiter01
    Poziom 7  
    Stary komputer przestaje sie uruchamiać po wymianie HDD na SSDStary komputer przestaje sie uruchamiać po wymianie HDD na SSDStary komputer przestaje sie uruchamiać po wymianie HDD na SSDStary komputer przestaje sie uruchamiać po wymianie HDD na SSD

Zasilacz to jakis troche NONAME niegdy nie widziałem takiej marki... dostałem go razem z działającym komputerem w sumie ma tą samą płyte główną tylko słabszy procek i ram to postanowiłem podmienic te zasilacze. No i robiłem to dzien przed wymianą dysków ale wszystko było z komputerem ok, właczył sie i wyłączyłem go systemowo nic takiego nie działo sie wiec zostawiłem go. A płyta główna to rew 1.3

Próbowałem go właczyć bez dysków ale efekt był taki sam jak z dyskiem. Nie było żadnych sygnałów dźwiekowych.
  • #7 17327666
    Pedros050
    Poziom 43  
    Czyli nie załącza się? Napięcia z tego zasilacza sprawdziłeś?
  • #8 17327936
    Vissiter01
    Poziom 7  
    Po naciśnięciu przycisku Power komputer się uruchamia ale zacina w pewnym momencie (nie ładuje jakichś danych) i nie wiem co jest tego przyczyną. W pierwszym poście wysłałem zdjęcie monitora na którym widac do jakiego momentu komputer sie uruchamia, wygląda jak by nie mógł załadować jakichś danych być może z dysku wydaje mi sie ze bios wczytywany jest poprawnie.

Zasilacza nie sprawdzałem ponieważ miesiąc temu spaliłem miernik. Ponadto jest on wyjęty z sprawnie działającego komputera który był użytkowany do samego końca. Jak wspomniałem w poprzednim poście zasilacz wymieniany był dosłownie na przed dzień próby wymiany dysku oraz współpracował z taką samą płytą główną...

Jeżeli to może jakoś pomóc mogę nagrać krótki film jak uruchamia sie komp.
  • #9 17327955
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 659
    To, że wyjąłeś zasilacz z działającego komputera nic nie znaczy.
    Kondensatory ci nie popuchły właśnie w zasilaczu albo na płycie?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #10 17328136
    Vissiter01
    Poziom 7  
    Kondensatory wyglądają normalnie, żaden nie jest napuchnięty.

Spotkał się ktoś kiedyś z takim przypadkiem?
  • #11 17328164
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 659
    Tak, spotkał.
    Najczęściej jest to wina wyschniętych elektrolitów (nie muszą być z wizualnym defektem).
    U ciebie też by się to zgadzało, bo o ile komputer był podłączony ciągle do zasilania, to problem nie występował, wystąpił po całkowitym odpięciu źródła.
    Jeżeli objawy na innych/zdemontowanych elementach są takie same (inna karta graficzna, pojedyncza kość RAM/inne kości, inny procesor, inny zasilacz, przefleszowany BIOS) to problemem należy obarczyć płytę główną.
    Do póki nie przeprowadzisz jako takiej podstawowej diagnostyki jw., nikt ci niczego nie wywróży.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #12 17328239
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Tak, spotkał.
    Niektóre płyty główne są bardziej tolerancyjne na jakość zasilania. Zacznij od wymiany zasilacza na markowy z poza "czarnej listy".
  • #13 17328873
    Vissiter01
    Poziom 7  
    No dobrze, posłuchałem rad i zacząłem od zasilacza. Pierwsze co mi przyszło do głowy to założyć ten zasilacz co był (ModeCom 350w ) czyli podmieniłem poprostu zasilacze. Pierwsza próba uruchomienia podłączyłem dysk HDD, odpalam działa! Elegancko uruchomił sie windows, no to banan na twarzy i mówię sobie działa.

Dalej sobie myślę jak zadziałał na HDD. No to wyłączam i podmieniam HDD na SSD uruchamiam i ten sam problem dalej zatrzymuje sie w tym samym miejscu. Popróbowałem pozmieniac opcje bootowania w biosie, żadnych efektów . Dalej nawet próbowałem podłączyć oba dyski naraz tez nic.

Skoro działa na HDD normalnie, to chyba można wykluczyć możliwość usterki płyty głównej lub innych podzespołów? Nie rozumiem troche tego przypadku.

Aaa no i najlepsze jest to ze ten zasilacz 500W założyłem to tego drugiego kompa i komp również działa normalnie...
  • #14 17328956
    Pedros050
    Poziom 43  
    A zaktualizowałeś BIOS?
  • #15 17328996
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Płyty główne bywają chimeryczne, jeśli chodzi o obsługę SSD.
    Na zdjęciu widać, że jest podpięty pod 3 kanał. Przepinałeś na inne?
  • REKLAMA
  • #18 17333150
    Vissiter01
    Poziom 7  
    Nie mam pojęcia jakim cudem ale udało mi sie...

Najpierw pozmieniałem kolejność kabli sata na płycie, upewniłem sie zeby w biosie HDD bootował jako pierwszy. Komp się zresetował ale nie załadował systemu windows tylko przechodził do diagnozowania problemu i sie resetował po raz kolejny. Próbowałem zrobic cos zeby załadował system awaryjnie ale nic to nie dało.

Następnie spróbowałem po raz kolejny odpiąć HDD i odpalić go na samym SSD i od razu odpalałem instalator z pena. Cały czas ten sam problem. Nawet spróbowałem podłączyć pena pod mojego drugiego kompa czy jest wszystko w porządku z instalatorem no i jest wszystko ok. Cos mnie tknęło żeby wsadzić płytę od oryginalnego win ale 8.1 No i nie wiem jak ale wystartował. Wczesniej na HDD instalowałem win10 tak samo i nie miałem żadnego problemu nawet z tego samego pena instalowałem.

w gruncie rzeczy działa i jestem zadowolony dziękuje za pomoc :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem komputera po wymianie dysku HDD na SSD (GoodRam IRDM 120GB). Komputer, z płytą główną Gigabyte GA-41M COMBO i procesorem Intel Core Quad Q9400, zatrzymywał się na etapie ładowania, nie pozwalając na uruchomienie instalatora systemu Windows. Po wymianie zasilacza na model ModeCom 350W, komputer uruchomił się poprawnie z dyskiem HDD, ale problem powrócił przy próbie uruchomienia z SSD. Użytkownik zmienił kolejność kabli SATA, ustawił bootowanie z HDD w BIOSie, a następnie udało mu się zainstalować system Windows 8.1 na SSD, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA