logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benq XL2411Z - Monitor nie wyświetla 144hz po zmienie kabla

dabek11 14 Lip 2018 12:51 23466 14
REKLAMA
  • #1 17328380
    dabek11
    Poziom 2  
    Witam, Mam problem tego typu, że zakupiłem nową kartę, a mianowicie Radeon RX Vega 64 i posiada od jedynie złącza HDMI oraz Display port. Posiadam również monitor 144hz BenQ XL2411Z, lecz jedynymi złączami które on posiada jest DVI-D i HDMI, aczkolwiek podłączając go po wejściu HDMI mogę oglądać obraz jedynie w 60hz i tutaj oto pojawia się moje pytanie. Czy jeśli zakupie adapter DVI-D na DP to czy będę w stanie osiągnąć znowu `144hz czy adapter może okazać się ogranicznikiem? Jak będzie przedstawiać się sytuacja jeśli zakupie kabel DP -> DVI-D? Jestem otwarty na wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 17328596
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Kolego,

1. zacznij od użycia kabelka HDMI, ze względu na brak (drogich) przejściówek i wyższą głębię koloru niż w przypadku DVI.

2. jakiego typu gniazdo DVI-D masz wbudowane? Czy to jest DVI-D DL czy SL? To duża różnica w standardzie - również częstotliwości transferu.

3. rozumiem, że masz ustawione w sterowniku grafiki, by wyświetlała częstotliwości nie obsługiwane przez monitor, lub sterowniki monitora są wgrane do Win 10?
  • #3 17328644
    mahoney92
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Kolego jak chcesz uzyskać 144hz bez problemów to tylko zmiana monitora na taki z DP. Adaptery są nic nie warte, Ty musiałbyś mieć aktywny, które po 1 sa drogie a po 2 są problemy z częstotliwością, czasami uda się osiągnąć 120hz. Mowa oczywiście o dp do dvi-d dual link.
  • REKLAMA
  • #4 17328654
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    kk.2000 napisał:
    1. zacznij od użycia kabelka HDMI, ze względu na brak (drogich) przejściówek i wyższą głębię koloru niż w przypadku DVI.

Wyższą głębie koloru? :) Czytał Kolega specyfikację obu standardów? :) Przelotki z DVI-D na HDMI nie są zbyt drogie. W sumie nawet nie trzeba przelotek, można kupić sam kabel, żadna elektronika nie jest potrzebna w tym przypadku.

kk.2000 napisał:
    2. jakiego typu gniazdo DVI-D masz wbudowane? Czy to jest DVI-D DL czy SL? To duża różnica w standardzie - również częstotliwości transferu.

W tym monitorze jest Dual Link oczywiście, gdyż ten monitor obsługuje 144Hz jedynie przez gniazdo DVI. Przez HDMI nie obsłuży 144Hz i jest to nawet opisane w instrukcji obsługi sprzętu (dziwne, że Autor do niej nie zajrzał - chociaż komu tam by się chciało w tej zbędnej makulaturze przecież grzebać) :)

kk.2000 napisał:
    3. rozumiem, że masz ustawione w sterowniku grafiki, by wyświetlała częstotliwości nie obsługiwane przez monitor, lub sterowniki monitora są wgrane do Win 10?

Do obsługi 144Hz nie są wymagane dodatkowe sterowniki, systemowe PnP są wystarczające.

Wycinek z instrukcji:
    Cytat:
    If 144 Hz is not available in your menus, check the following:
    • make sure the DVI-D Dual Link cable is properly connected to your computer and the monitor
    • make sure your GPU supports 144 Hz
    • make sure your game supports 144 Hz.

Ja bym zaczął od zakupu kabla HDMI DVI DUAL LINK - po wpisaniu na Allegro takiej frazy jest kilka do wyboru. HDMI w wersji 1.3/1.4 teoretycznie daje sobie radę z 1920x1080/144Hz. Najtańsze kable za piątaka odpadają i te dual link kosztują gdzieś 20-30zł. Kable za trzycyfrowe kwoty nie są potrzebne, uczciwy kabel dual link teoretycznie powinien wystarczyć.
  • #5 17328688
    mahoney92
    Poziom 12  
    Teoretycznie, praktycznie na takim przejściu nie osiągniesz 144hz. DVI-D DL MA 25 pin i 5 dat a HDMI 19 i 4 daty. Do osiągnięcia przez DVI 144HZ muszą być wszystkie 5. Przerabialem to samo u siebie, skonczylo się na zmianie monitora.
  • REKLAMA
  • #6 17328720
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tu masz rację (HDMI ma trzy kanały TMDS według specyfikacji). Pozostawałoby jeszcze ewentualnie poszukać konwertera z DP do DVI-D, który obsłużyłby w pełni 1920x1080/144Hz.
  • #7 17328724
    kk.2000
    Poziom 26  
    dt1 napisał:
    Wyższą głębie koloru? :) Czytał Kolega specyfikację obu standardów? :)

Tak kolego, czytał kolega specyfikację i właśnie z niej wynika, że DVI ma przestrzeń kolorów wyłącznie RGB a HDMI również YCbCr 4:4:4.

dt1 napisał:
    (dziwne, że Autor do niej nie zajrzał - chociaż komu tam by się chciało w tej zbędnej makulaturze przecież grzebać) :)

Gdyby autor zajrzał, to by nie zadawał pytania... ;-)

dt1 napisał:
    Do obsługi 144Hz nie są wymagane dodatkowe sterowniki, systemowe PnP są wystarczające.

Teorię znamy, jednak w praktyce mamy do czynienia z Winzgrozą 10!
    Owszem, nie twierdzę, że tu jest problem, ale warto podpowiedzieć koledze, gdzie szukać problemów, albo - to własnie ten przypadek - najzwyczajniej podbić temat bez odpowiedzi.

dt1 napisał:

Kable za trzycyfrowe kwoty nie są potrzebne, uczciwy kabel dual link teoretycznie powinien wystarczyć.

No i właśnie z tymi "kablami" to wielka loteria. Przetestowałem już kilka i teorie sprzedawcy tylko w połowie pokrywają się z praktyką użyszkodnika. Masz rację, że można spróbować - na co ja nie wpadłem.

Dodano po 3 [minuty]:

dt1 napisał:
    Wyższą głębie koloru? :) Czytał Kolega specyfikację obu standardów? :)

Tak kolego, czytał kolega specyfikację i właśnie z niej wynika, że DVI ma przestrzeń kolorów wyłącznie RGB a HDMI również YCbCr 4:4:4.

dt1 napisał:
    (dziwne, że Autor do niej nie zajrzał - chociaż komu tam by się chciało w tej zbędnej makulaturze przecież grzebać) :)

Gdyby autor zajrzał, to by nie zadawał pytania... ;-)

dt1 napisał:

Teorię znamy, jednak w praktyce mamy do czynienia z Winzgrozą 10!
    Owszem, nie twierdzę, że tu jest problem, ale warto podpowiedzieć koledze, gdzie szukać problemów, albo - to własnie ten przypadek - najzwyczajniej podbić temat bez odpowiedzi.

dt1 napisał:

Kable za trzycyfrowe kwoty nie są potrzebne, uczciwy kabel dual link teoretycznie powinien wystarczyć.

No i właśnie z tymi "kablami" to wielka loteria. Przetestowałem już kilka i teorie sprzedawcy tylko w połowie pokrywają się z praktyką użyszkodnika. Masz rację, że można spróbować - na co ja nie wpadłem. Mając swoje doświadczenie, ja bym nie próbował tylko szukał przejściówki z deklaracją FHD*144Hz. To tańsze, niż wymiana monitora.
  • REKLAMA
  • #8 17328796
    mahoney92
    Poziom 12  
    Nawet nie przejściówki tylko aktywny konwerter. Wszystko zależy od autora, czy chce wydawać bezsensowne pieniądze na kable przesyłki, zwroty itp czy po prostu woli postawić na 100% pewne rozwiązanie, które na pewno zadziała tzn zmianę monitora. Ja z własnego doświadczenia wiem, że żadne konwertery nie działają tak, jak byśmy tego oczekiwali, miałem kilka i żaden nie osiągnął 144, ba ciężko było o 120.
  • #9 17328908
    dt1
    Admin grupy komputery
    kk.2000 napisał:

Ale YCbCr 4:4:4 i 4:2:2, które umożliwiają uzyskanie 12 czy 16 bitowych głębi nie są używane w kartach graficznych PC, a głębie 10 bit obsługują oba standardy tak samo dobrze. Karty graficzne PC typowo korzystają z głębi 8bit/kanał, niektóre karty mogą korzystać z 10 bit. W przypadku kart AMD:

Cytat:
    AMD’s 10-bit Display Support
    AMD’s most recent series of workstation graphics cards give full support to various types of 10-bit displays including all of the models mentioned above. The communication interface can currently be single link DVI, dual link DVI, and DisplayPort depending on the input/output ports configuration of the monitor and the graphics card.

O HDMI nawet nie wspomniano, więc nie jestem pewien, czy w przypadku HDMI możliwe jest uzyskanie więcej niż standardowe 8bit/kanał (ale byłoby to ograniczenie karty graficznej, a nie standardu).

Tak czy inaczej nie ma to większego znaczenia, gdyż matryce w tanich monitorach konsumenckich i tak nie będą w stanie wyświetlić różnic większych niż 8 bit/kanał, a zwykle nawet 6bit/kanał. Dlatego też zastanawiałem się, które specyfikacje Kolega czytał - czy tylko standardów (które w przypadku PC obsługują oba 10 bit), matryc, czy procesorów graficznych, bo każdy z tych elementów będzie wprowadzał inny limit ;)

Szkoda, że Autor wybrał sobie monitor 144Hz bez Display Port - moim zdaniem to błąd, ale zakup już zrobiony. Samo HDMI w karcie graficznej jest w wersji 2.0, więc obsłużyłoby 144Hz, ale najwyraźniej w monitorze jest to już standard w wersji poniżej 1.3, bo w zasadzie od wersji 1.3 była możliwa teoretyczna obsługa 1080p/144Hz.
  • #10 17329013
    kk.2000
    Poziom 26  
    dt1 napisał:
    Ale YCbCr 4:4:4 i 4:2:2, które umożliwiają uzyskanie 12 czy 16 bitowych głębi nie są używane w kartach graficznych PC...

To ciekawe co piszesz, bo ja używam własnie 4:4:4.
    Wynika to z najlepszej gradacji odcieni, na co jestem uczulony przy oglądaniu zdjęć.

Kolega nie napisał, że to jego ostatni monitor w życiu, więc zanim go zmieni, zaleciłem mu znalezienie rozwiązania przez HDMI, uzasadniając wyraźnie moją sugestię. Sam używam najwyższej możliwie głębi koloru, bo może sama matryca LED odwzorować nie potrafi za dużo, ale elektronika przetwarzająca chyba potrafi, skoro ja różnicę dostrzegam.

To ostatni post w obronie mojej sugestii ;-)

PS. dt1 : bardzo cenne są twoje uwagi! Elektrodę cenię za sporą liczbę fachowców w temacie.
  • #11 17329133
    dabek11
    Poziom 2  
    Jeśli chodzi o kable HDMI to próbowałem już różnych wariantów. Jeśli chodzi o osoby które polecają zakupić nowy monitor to chciałbym zauważyć, że średnio uśmiecha mi się zmieniać monitor za 1400zł na nowy i naprawde bardziej zależałoby mi na jakimś innym tańszym rozwiązaniu =)
  • #12 17329142
    dt1
    Admin grupy komputery
    Na tym polega Forum dyskusyjne - żeby wymienić się poglądami nie obrzucając przy okazji obelgami :) Ja też się chętnie czegoś nowego cały czas dowiaduję.

Z mojej strony było to pewne uproszczenie - format ten nie jest najczęściej stosowany, bo zwykle nie ma takiej potrzeby, biorąc pod uwagę, że matryce LCD korzystają typowo z 6, czasem 8 bitowej głębi wyświetlanego obrazu. 10 bit spotkałem w niektórych monitorach medycznych i profesjonalnych jedynie, więc kompresja 4:4:4 w zupełnej teorii nie powinna mieć większej przewagi nad pozostałymi formatami oferującymi głębię pozwalającą wykorzystać w pełni możliwości zastosowanej w monitorze matrycy (wiadomo, że wysyłanie informacji o obrazie w formacie umożliwiającym rozróżnienie 16 bitów na każdej składowej ma mały sens, jeśli matryca jest w stanie wyświetlić 262k kolorów, co daje 6bit/kanał).

Co nie zmienia faktu, że wrażenia z oglądania mogą być różne, nie znam szczegółów jeśli chodzi o dokładny wpływ stosowanego standardu kompresji na wyświetlany obraz :)
  • #13 17329170
    kk.2000
    Poziom 26  
    dt1 napisał:
    ... nie znam szczegółów jeśli chodzi o dokładny wpływ stosowanego standardu kompresji na wyświetlany obraz :)

Domyślam się, skoro tak napisałeś.

Poza tym, że sama matryca wyświetli 8 bitów, weź pod uwagę, że nie wyświetla pełnej czerni i pełnej bieli.
    Polecam 4:4:4 kiedy ktoś chce się cieszyć zdjęciami na dużym ekranie. Zdjęcia naturalne zawsze mają jakieś przejścia tonalne. Żeby granice gradacyjne nie były aroganckie a może w ogóle widoczne, potrzebujemy wybrać najwyższej możliwie głębi. Na szczęście wiele kart graficznych umożliwia wyświetlanie więcej niż RGB.

Swoją drogą uważam, że wprowadzenie wyższych głębi niż 8 bit - czyli np. zmiany standardu w HDMI - jest spowodowane nie tyle chęcią zwiększenia mocy obliczeniowej procków i wielkości plików, ale na pewno wymaganiami odbiorców formatu.

Wiem, że dla większości ludzi nie ma różnicy między MP3 128kbs a płytą CD, ale jest też sporo osób, które wyraźnie słyszy różnicę a większość młodych ludzi odczuwa ją.
  • #14 17329289
    mahoney92
    Poziom 12  
    Poszperalem po necie i natrafiłem na taki aktywny adapter, który obsłuży 144hz na tym przejściu, nazywa się to Dell BizLink. Osobiście tego nie miałem i nie testowałem, ale z racji, że jest to markowy adapter powinien działać. Po wpisaniu w szukajke pierwszy link, cena około 150zl plus przesyłka. Wybór należy do Ciebie.
  • #15 18219609
    wl.przemek
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Okazało się iż ten model monitora jest lekko "wykastrowany" :not: i 144Hz można osiągnąć tylko poprzez podłączenie DVI-D po obu końcach.

Próbując uporać się z problemem, znajomy zaproponował aby spróbować "aktywnej przejściówki" tj DP+USB (zasilanie) ---> DVI-D no i do tego przewód po obu końcach z DVI-D.

DisplayPort na DVI-D Dual Link Adapter

Benq XL2411Z - Monitor nie wyświetla 144hz po zmienie kablaDisplayPor...dapter.png (163.25 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Po podłączeniu ku mojemu zdziwieniu w opcjach monitora pojawiły się wyższe wartość tj 120/144Hz lecz dziwny mrugający pasek, kilku mm po prawej stronie monitora nie wyglądał najlepiej i do tego po włączeniu jakiegokolwiek programu pojawiał się czarny ekran i mrugał.

Więc, nie do końca przekonany o "magicznej" przejściówce :crazyeyes: , szukałem dalej i okazało się że do szczęścia brakowało sterowników monitora, po zainstalowaniu problem znikł i może komuś ten wpis, również pomoże :spoko:

Pozdrawiam :wink:

...aktualizacja, bo okazuje się iż stabilnie jednak działa na 120Hz a 144Hz to natywna wartość i u mnie po jakimś czasie sypie po ekranie artefaktami... hmm ale 2x więcej też krzywdy nie ma yes

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z osiągnięciem 144Hz na monitorze BenQ XL2411Z po podłączeniu nowej karty graficznej Radeon RX Vega 64, która obsługuje tylko HDMI i DisplayPort. Monitor obsługuje 144Hz jedynie przez złącze DVI-D. Użytkownicy sugerują, że użycie adaptera DVI-D na DisplayPort może nie zapewnić pełnej funkcjonalności 144Hz, a najlepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie aktywnego konwertera lub zmiana monitora na model z DisplayPort. Wskazano również, że stabilne działanie 144Hz można osiągnąć tylko przy użyciu odpowiednich kabli DVI-D Dual Link. Po zainstalowaniu sterowników monitora problem z wyświetlaniem został częściowo rozwiązany, ale nadal występują ograniczenia w osiąganiu 144Hz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA