logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niezawodne działanie myszki i słuchawek USB na nowym Dell Optiplex 755

ZatHH 23 Mar 2018 02:17 912 8
REKLAMA
  • #1 17121778
    ZatHH
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem ze sprzętem, który jest podłączony pod porty USB. A mianowicie chodzi o to że kilka dni wymieniłem komputer i od tego czasu myszka i słuchawki szwankują, w przypadku myszki problem polega na tym że raz na kilka kliknięć mysz po prostu nie reaguje, natomiast w przypadku słuchawek problem polega na tym że podczas odtwarzania jakiegokolwiek dźwięku słuchawki coś przerywa, podejrzewam że jest to wina portów USB, sprawdzałem sprzęt na innym komputerze i wszystko działało bez zarzutu. Prosiłbym o pomoc w naprawie tego problemu, ponieważ jest to już coraz bardziej uciążliwe.
    Komputer:
    Dell Optiplex 755 (zasilacz 305w)
    Grafika: GTX 650
    Procesor: Core 2 Quad Q6600
  • REKLAMA
  • #2 17121786
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    Witam
    Jeżeli sprzęt działa bez zarzutu to jest to widocznie wina wyrobionych już portów USB, należy je sprawdzić, przelutować na nowo albo wymienić cały port USB.
    Pozdrawiam
  • #3 17121787
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1131
    A jak zachowują się pendrivey podczas kopiowania plików?
    Problem na stykach raczej uniemożliwi poprawny odczyt/zapis plików.
    Jak i częste niepoprawne wykrywanie urządzeń.
    W takim wypadku zacznij od optycznej oceny styków portów. Brudne, zdeformowane...

Równie dobrze szarpanie/przerywanie dźwięku, chwilowy brak reakcji myszy może być spowodowany "zatykaniem" się magistrali USB. Niemniej pliki powinny się wtedy bezbłednie odczytywać i zapisywać. Tyle że wolniej.
    Powodów przytykania transmisji może być wiele.
    Ustawienia BIOS, oszczędzania energii, systemu, ustawienia konkretnych urządzeń w USB, sterowniki...
    Wtedy zacznij od sprawdzenia czy problem występuje też np w jakimś LinuxLiveCD...
  • REKLAMA
  • #4 17122634
    ZatHH
    Poziom 7  
    Zapomniałem dodać jeszcze jedną rzecz, problem najczęściej objawia się przy obciążeniu. W przypadku słuchawek jest to np. przy intrze podczas uruchomienia gry, w przypadku myszki problem pojawią się kiedy włączę ledy (problem z klikaniem) lub szybkie zmienianie kart przeglądarki zacięcia sensora.
  • #5 17122886
    Karaczan
    Poziom 42  
    Sprawdź zasilacz i generalnie całą linię zasilania +5V.
    Do takiej konfiguracji 305W to mało.
    To normalny duży Dell 755 czy któraś mniejsza forma?
    Małe mają nietypowe zasilacze więc jest problem.
    Nie wiem jak jest w dużym 755.
  • REKLAMA
  • #6 17123243
    ZatHH
    Poziom 7  
    W jaki sposób sprawdzić ten zasilacz i tą linię?
    Tak to normalny dell model MT.
  • #7 17123563
    Karaczan
    Poziom 42  
    Mam nadzieję że posiadasz multimetr i umiesz go obsłużyć.
    Pomierz napięcia na wtyczce zasilającą płytę główną, szczególnie 5V (czerwony) i 12V (żółty), podczas obciążenia i z włączonymi ledami, skoro mówisz że wtedy problem występuje częściej.
    Jeśli porty usb są na jakimś panelu, do którego też idą kable z zasilacza, to pomierz też na niej.
  • REKLAMA
  • #8 17123601
    ZatHH
    Poziom 7  
    Niezawodne działanie myszki i słuchawek USB na nowym Dell Optiplex 755 Zrobiłem mały research na ten temat i znalazłem że podobno takie problemy mogą być spowodowane latency, więc z ciekawości sprawdziłem i pokazuje screena co wyszło

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z myszką i słuchawkami USB po wymianie komputera na Dell Optiplex 755. Myszka nie reaguje na kliknięcia, a słuchawki przerywają dźwięk, co sugeruje problemy z portami USB. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie styków portów, ustawień BIOS, a także zasilacza, który może być niewystarczający (305W). Wskazówki obejmują pomiar napięcia na wtyczce zasilającej oraz sprawdzenie obciążenia systemu, które może wpływać na działanie urządzeń USB. Użytkownik również zauważa, że problemy nasilają się przy obciążeniu, co może wskazywać na problemy z latencją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA