logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mega8 - niby zablokowana, ale jak to odkręcić (Fuses)

zerpo 25 Sie 2005 09:02 1380 3
REKLAMA
  • #1 1762718
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Niestety rozpedzilem się troszkę w programowaniu FuseBitów w ATmega8 i ... no cóż od teraz nie moge nic zapisać do uC, moge jedynie zczytać. Próbowałem już z różnymi kwarcami, z rezonatorem RC i generatorem na NE555 (do pinu XTAL1), tak jak to jest powszechnie opisywane na forum. Niestety daje się tylko odczytać (Flash, Fusy itd...) ale zapisu nic.
    Programuję przez PonyProga, programatorem szeregowym ze strony tegoż programu.
    Jeżli do odblokowania potrzebny mi będzie inny programator (pewnie równoległy), to czy moge prosić o polecenie jakiegoś? Ten ze strony PonyProga nie wiem, czy ewentulanie starczy.
    Poniżej zdjęcie aktualnie ustawionych fusów:

Mega8 - niby zablokowana, ale jak to odkręcić (Fuses)

Z góry dziękuję za pomoc. Jeżeli się pokryłem z jakimś podobnym tematem z forum, to bardzo przepraszam.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1763049
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Programator równoległy raczej tu nic nie pomoże bo fusy SPIEN oraz RSTDISBL, których błędne ustawienie powoduje zablokowanie programowania szeregowego przez SPI w pony progu są zablokowane przed zmianami. Jeśli fusy odczytałeś poprawnie to na tych ustawieniach CKSEL mikroklocek będzie poprawnie pracował z rezonatorem kwarcowym. Weź kwarc np 4Mhz i dwa kondensatory 33p i podłącz (chyba wiesz jak) pod XTAL1 i XTAL2 i powinno działać.
  • REKLAMA
  • #3 1763241
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Próbowałem już 4MHz i nie tylko... ciągle Read-Only :-/ Jestem prawie 100% pewien, że sprzęt fizycznie jest ok, jednak ten mój nieudolny manewr coś sknocił.
    Może ktos ma inny pomysł?
  • #4 1763325
    Dx2
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Według tego co przedstawia obrazek jako żródło zegara wybrany jest kwarc. Jeżeli po ERASE zmiana FuseBitów nie jest możliwa to prawdopodobnie kość do wyrzucenia.
REKLAMA