logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć domofon Cyfral Smart 5P po zmianie miejsca montażu?

Minik92 17 Lip 2018 12:24 1176 11
  • #1 17333800
    Minik92
    Poziom 6  
    Witam serdecznie, neieako robiąc remont przyszło mi wymienić stary domofon w mieszkaniu w bloku (10 mieszkań). Niestety nie wiem jak był stary podłączony bo nająłem "majstra" do pracy, który odłączył stary nie robiąc zdjęcia... Musiał tez dołożyć kawał kabla ponieważ stary domofon był w kuchni a obecnie jest przeniesiony do przedpokoju... Podsyłam zdjęcia i proszę o fachowe porady bo wszelkie kombinacje spełzły na niczym... Jak podłączyć domofon Cyfral Smart 5P po zmianie miejsca montażu?Jak podłączyć domofon Cyfral Smart 5P po zmianie miejsca montażu?Jak podłączyć domofon Cyfral Smart 5P po zmianie miejsca montażu?

Kolory kabli obecnie: Niebieski, Biały z niebieskim paskiem, Pomarańczowy, Biały z pomarańczowym paskiem, Zielony, Biały z zielonym, Brązowy, Biały z brązowym...
  • #2 17334071
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    A wiadomo czy stary kabel jest złączony z nowym ?
  • #3 17334263
    Minik92
    Poziom 6  
    Jest podłączony... przy ktorejś kombinacji było słychać szum w słuchawce... nie chce za dużo grzebać bo jeszcze w całej lunii narobie bałaganu
  • Pomocny post
    #7 17334438
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Gdyby majster zapisał ci chociaż jak zmienił kolorystykę poszczególnych żył w kablu, to mógłbyś podejść do któregoś z sąsiadów i podejrzeć jakie kolory do czego są przeznaczone. Nawet nie wiadomo, ile żył jest potrzebnych w twoim systemie.
    Metoda szukania "na słuch" jest w twoim przypadku jedyną, która powinna w końcu przynieść efekt zadziałania domofonu. Musisz wiedzieć, że niektóre kabelki są rezerwą i na nich nic nie ma. Podobnie na kabelku wywołania, który jest nieczynny, dopóki ktoś nie naciśnie przycisku przy drzwiach i go nie przytrzyma.
  • #8 17334458
    Minik92
    Poziom 6  
    Fachowiwc który był zapisał jedynie jakieś tam kreski na kartce z kolorami kabli ale on pewnie tylko wie co i jak chociaż i do tego mam wątpliwości... niestety gość wyjachal do Niemiec i zostałem sam z problemem... jutro od rana zacznę zabawę bo obecnie w pracy do północy... o kolejnych schodach popytam jutro na chwilę obecną dzięki za porady i wyrozumiałość 😊
  • #10 17334490
    Minik92
    Poziom 6  
    Obecnie nie mam tego przy sobie, narzeczona kończy prace o 20tej to wyśle mi zdjęcie tej kartki wtedy wrzuce tutaj

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

suworow napisał:
    A może pokaż nam te kreski/ freski
    od góry po prawej Biało-niebieski niżej Zielony. Po lewej Czerwony, Niebieski i Brązowy... to chyba schemat podłączenia kabli do starego aparatu a nie złączenia starego kabla z "przedłużką" do przedpokoju
    Załączniki:
    • Jak podłączyć domofon Cyfral Smart 5P po zmianie miejsca montażu? received_1722257401156553.jpeg (454.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 17334897
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Instalacja 5 żyłowa.

Wywołanie - brązowy
    Słuchawka - niebieski
    Mikrofon - czerwony
    Masa - biało-niebieski
    Przycisk - zielony
  • #12 17640533
    Minik92
    Poziom 6  
    Dzięki serdeczne za rozwiązanie problemu, wszystko działa jak należy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia domofonu Cyfral Smart 5P po przeniesieniu go do innego pomieszczenia. W trakcie dyskusji pojawiły się informacje o kolorach kabli, które są obecnie używane, oraz o problemach z identyfikacją ich funkcji. Użytkownik próbował różnych kombinacji, co skutkowało jedynie szumem w słuchawce. Ostatecznie, po wymianie informacji i wskazówek, ustalono, że do prawidłowego podłączenia potrzebne są konkretne kolory kabli: brązowy (wywołanie), niebieski (słuchawka), czerwony (mikrofon), biało-niebieski (masa) oraz zielony (przycisk). Po zastosowaniu tych wskazówek, użytkownik potwierdził, że domofon działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA