logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana dysku na SSD NVMe w komputerze stacjonarnym - czy warto?

Dolce 18 Lip 2018 14:21 1206 6
REKLAMA
  • #1 17336160
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 175
    Witam.
    Chciałbym wymienić w moim komputerze stacjonarnym dysk. Obecnie mam Plextora ssd podłączonego poprzez sata, który jest dyskiem systemowym a oprócz tego korzystam, w celu magazynowania danych, z zewnętrznego dysku hdd. I nie jest źle. Cóż, nęci mnie reklama i wizja 3200MB/s. Problem w tym, że już za stary jestem na takie chwyty więc wolę się upewnić czy w praktyce odczuję różnicę w pracy komputera.
    Tak było, gdy wymieniałem swojego wysłużonego "talerzowca" (hdd) na ssd: skok w szybkości pracy mojego blaszaka był naprawdę duży. Warto było. Nawet w mojej obecnej konfiguracji czyli: ssd jako dysk systemowy + zewnętrzny hdd 500GB podłączony poprzez USB 3.0 jako magazyn danych. W razie potrzeby kopiuję dany plik i go obrabiam. Nie pracuję na komputerze zawodowo więc w praktyce to nie jest jakiś wielki problem.
    Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na zakup to ok 500zł. Wypatrzyłem póki co 3 modele, które wydają mi się sensowne:
    1) Samsung 970 evo / 250GB (420zł)
    2) Patriot Hellfire / 240GB (470zł)
    3) Adata SX8200 / 480 GB (520zł).
    Jeśli teraz za kwotę 500zł też miałbym poczuć, że zyskuję na szybkości kompa (nawet nie tak sporo jak przy poprzedniej wymianie), a przy okazji zyskać pojemność, to czemu nie? W przypadku SX8200 (480GB) miałbym praktycznie "bezpośredni" dostęp do wszystkich plików, które mam obecnie na zewnętrznym dysku a w przypadku dwóch pozostałych w/w dysków również do sporej ich części.
    Nie palę, piję okazjonalnie więc...
    Więc chciałbym dać coś większego, a też i szybszego. W końcu 500zł to nie jest mało, ale na pewno za dużo na zamianę siekierki na kijek.
    Mój komputer posiada płytę główną Asrock B85M Pro4 więc najnowszy bios obsłuży start systemu z dysku NVMe podłączonego do PCI Express. Płyta posiada m.in. dwa sloty: PCI Express 3.0 16x oraz 2.0 16x. Pod 3.0 jest wpięta grafika nVidia gtx770 ale 2.0 16x jest wolne. Ewentualnie można wykonać próby ze zmianą złącza dla grafiki na 2.0 16x i wówczas mamy wolny slot 3.0 16x. Z tego co wyczytałem, dysk NVMe i tak wykorzysta 3.0 4x a może nawet i wystarczy 2.0 4x i obejdzie się bez przekładania grafiki. Tego póki co nie wiem, może ktoś się orientuje jaka konfiguracja w przypadku mojego komputera byłaby lepsza w tym względzie?
    Procesor to i7-4790K.

240GB to w zasadzie wystarczająca przestrzeń dla postawienia systemu i skopiowania programów, które mi są potrzebne. Jednak 480GB byłoby lepszym rozwiązaniem, ponieważ mógłbym skopiować praktycznie wszystkie swoje pliki. Dlatego zastanawiam się głównie nad SX80200, który być może w moim przypadku byłby najsensowniejszy. Nawet jeśli nie jest tak szybki jak dwa wymienione wyżej dyski ssd w podobnej cenie (jednak o dwukrotnie mniejszej pojemności) to przecież zyskuję ponad 300GB pojemności, w porównaniu z moim obecnym Plexotrem (560/550MB/s), która się przyda. To jest konkret.
    By może większy niż nieco szybszy dysk NVMe ale o mniejsze pojemności. Obawiam się po prostu, że mogę nie odczuć jakiejś dużej różnicy w szybkości działania komputera, nawet po zamianie mojego obecnego dysku ssd podpiętego do SATA na nowszy ssd podpięty do PCI Express, nawet z tych szybszych.
    Problem w tym, że kompletnie nie wiem jak takie dyski działają w praktyce.
    Szybki dyski wpływa "żwawość" komputera a do tego wykorzystuję pc-ta do obróbki 2,5D (tworzenie płaskorzeźb). Tu akurat przydałby się jak najszybszy procesor ale te obrabiane pliki są dość dużych rozmiarów choć nie liczone w GB (tak maksymalnie 500MB). Od razu zaznaczam, że nie mam jakiejś szajby i mogę poczekać kilka sekund dłużej na odczyt/zapis pliku. Obróbki większych plików nie planuję, tak samo jak jakiegoś częstego kopiowania. Cóż, komputer do zastosowań domowych + hobby w postaci obróbki 2,5D.

Tak więc, po pierwotnym "zachłyśnięciu" się prędkościami NVMe i ich cenami, zszedłem nieco niżej i wypatrzyłem tego ADATA SX8200.
    Dodatkowo, oglądałem testy dysków ssd i już nie jest tak pięknie. Okazuje się, że np ssd, który posiada pamięci TLC po zapełnienie w 80% wyraźnie zwalnia. Nie wiem czy tak jest w przypadku w/w 970 EVO oraz Patriota Hellfire ale biorę to pod uwagę.
    Tak więc proszę was o sensowną poradę uwzględniając też to czy w ogóle odczuję skok wydajności komputera po przesiadce z mojego Plextora na w/w dyski?
    Czy warto przy zamienić, dokłądając 500zł, mój obecny "zestaw" czyli: dysk "systemowy" ssd Plextora o szybkości 560/550MB + zewnętrzny dysk hdd z danymi ze złaczem USB 3.0 na dysk ssd NVme na PCI Express, który byłby jedynym dyskiem (systemowym + dane) w przypadku kupna ADATA SX8200 (480GB) lub systemowym + ew. jeszcze nadal korzystanie z zewnętrznego dysku (ale już w mniejszym stopniu w przypadku Samsunga 970 evo (240GB) lub Patriota Hellfire (240GB).
    Będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17336403
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    1. Czy dysk NVMe sprawi że odczujesz różnice? Zależy od zastosowań w Twoim przypadku uważam to za wątpliwe. Główną zaletą NVMe jest dużo szersza magistrala danych, przez co w skrócie taki dysk wytrzyma dużo większe obciążenie jak dysk podłączony przez interfejs SATA. Jako przykład takiego obciążenia jest odczyt z jednej lokalizacji i np jednoczesny zapis do innej na danym dysku. W obróbce grafiki się to na pewno przyda, ale nie wiem czy w istotnym zakresie.

2.Konsumenckie platformy Intela są bardzo niewdzięczne dla tego protokołu. Żeby przyrost wydajności był znaczący, dobrze by było jakby taki dysk miał zapewnioną bezpośrednią komunikacje z procesorem.
    -Twój i7-4790K udostępnia 16 lini PCIe, które wykorzystywane są dla GPU

-Procesor po za tymi 16 liniami podłączonymi bezpośrednio, 4 linie wykorzystuje na komunikacje z chipsetem płyty głównej poprzez interfejs Intel MDI 2.0. A więc 4 linie PCIe wykorzystywane są do komunikacji procesora z:
    * pozostałymi kartami rozszerzeń podłączonymi pod PCI na płycie (w tym dyskami NVMe)
    * kartą sieciową
    * Interfejsami USB
    * Interfejsami SATA

Czyli szerokość, którą taki dysk z założenia powinien mieć na wyłączność jest wykorzystywana przez wiele innych elementów. Zależnie od konfiguracji i aktualnego obciążenia może to być widoczne lub nie.

3. Kości TLC nie powinny być wykorzystywane do dysków dla tzw. "entuzjastów", a takim obecnie są dyski NVMe. TLC 3D w wydaniu Samsunga w 970 Evo podobno daje radę, ale inni producenci już niekoniecznie, a i tutaj bym nie do końca wierzył.
    Przy 250 GB dysk da się szybko zapełnić ponad 80% i przy TLC spadek wydajności jest widoczny.

Biorąc pod uwagę moje powyższe dywagacje sugerowałby zastanowienie się, czy nie lepiej zakupić po prostu kolejny dysk SSD na SATA. W połączeniu z drugim SSD (np. Twoim obecnym Plextorem) jako dysk systemowy, jeden dysk poświęcasz na dane do projektów graficznych i różnicy negatywnej między taką konfiguracją, a dyskiem NVMe nie odczujesz.

Jaki masz dokładnie model tego Plextora?
    Jakby się zdecydował to z dysków SSD SATA możesz wybierać sposród takich:
    -GoodRAM Iridium Pro
    -A-Data Premier Pro SP920
    -Samsung 850 EVO (TLC)

Jeżeli koniecznie NVMe, to:
    1. Patriot Hellfire - najsolidniejszy wybór z tych 3
    2. Samsung 970 evo - tańszy wybór
    3. Adata SX8200 - raczej tylko przy założeniu, że dysku w znacznym stopniu nie zapełnisz, ale chcesz więcej jak te 250 GB.
  • REKLAMA
  • #3 17336427
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za odpowiedź.
    A czy lepiej mieć jeden dysk w kawałku, np. SX8200 480gb czy też nie ma to zupełnie znaczenia i dokładnie taką samą wydajność zapewnią 2 dyski o mniejszej pojemności, podłączone do 2 oddzielnych slotów (zakładamy, że te dyski mają taką samą prędkość)?
    I jeszcze takie pytanie - jeśli by pozostawić obecny dysk ssd sata jako systemowy, tego nie ruszać a dodać sata na pci express jako dysk na duże pliki.
    Czy odczyt i zapis danych na tym dodatkowym dysku podłączonym do pci express będzie odbywał się z jego nominalną prędkością?
    Może po prostu źle założyłem, że system należy zainstalować na dysku podpiętym do pci express. Pewnie system by się nieco szybciej ładował ale czy później pliki z tego dysku również szybciej by się ładowały/zapisywały niż w sytuacji, gdy system jest na dysku ssd sata a odczyt/zapis jest z dysku ssd pci express?
    Jak to wygląda w praktyce?
  • #4 17336459
    Epic
    Poziom 30  
    Jaki masz obecnie dokładnie model tego Plextora?

Dolce napisał:
    A czy lepiej mieć jeden dysk w kawałku, np. SX8200 480gb czy też nie ma to zupełnie znaczenia i dokładnie taką samą wydajność zapewnią 2 dyski o mniejszej pojemności, podłączone do 2 oddzielnych slotów (zakładamy, że te dyski mają taką samą prędkość)?

Wszystko, zależy. Mając 2 oddzielne dyski, masz trochę większa kontrolę nad ich obciążeniem. Jeden dysk systemowy, drugi do czasu wykorzystania jest nieużywany.
    Dolce napisał:
    Czy odczyt i zapis danych na tym dodatkowym dysku podłączonym do pci express będzie odbywał się z jego nominalną prędkością?

Tak, przy czym należy też pamiętać, że zapis/odczyt sekwencyjny jest raczej mało istotnym parametrem dysków SSD.

Dolce napisał:
    Może po prostu źle założyłem, że system należy zainstalować na dysku podpiętym do pci express.

W wyborze jednego z powyższych dysków, raczej nie da się podjąć złej decyzji.
  • REKLAMA
  • #5 17336487
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję.
    Załóżmy, że zdecyduję się na zakup dysku to już bardziej ze względu na powiększenie pojemności. Z tego co napisałeś wywnioskowałem bowiem, że różnicy w prędkości pomiędzy obecnym ssd na sata a ssd na pci express szczególnie nie zauważę.
    1) Co byś radził ostatecznie wybrać, kierując sie kryterium przestrzeni dyskowej: ADATA SX8200 480GB lub Patriot Hellfire 240GB podłączone do PCI Express 2.0 4x czy jakiś dysk ssd na sata?
    Zakładamy, że obecny Plextor pozostaje, może być nadal jako dysk systemowy ponieważ ma najmniejszą pojemność.
    Cenowo to wyjdzie w zasadzie tak samo, chodzi po prostu o sensowniejszy wybór.
    Za ssd na pci express przemawia to, że ma nowocześniejsze złącze a moja obecna płyta go obsłuży (mam zresztą przejściówkę z M.2 na PCI Express). Myślę, że ze sterownikami nie będzie kłopotu. Dysk może nawet posłużyć jako systemowy, najnowszy bios to umożliwia. No i ten dysk ma mimo wszystko większe prędkości odczytu/zapisu, choć to akurat w tym przypadku nie jest może najbardziej istotne. No ale lepiej mieć pewnie większą prędkość niż jej nie mieć.
    Za dyskami podłączanymi do sata przemawia natomiast to, że wpinamy je do złącza i... to wszystko. Ma działać od razu.
    I jeszcze takie pytania:
    2) Napisałeś, że SX8200 po zapełnieniu w 80% spowolni.
    A te pozostałe dyski w/w ze złączem M.2 o pojemności 240GB oraz dyski ssd z sata (które wymieniłeś). Czy ich ten problem nie dotyczy?
    3) Twoim "liderem" z dysków na pci express jest Patriot Hellfire. Nie bardzo wiem dlaczego akurat w moim przypadku wybrałeś ten. Ten dysk kosztuje praktycznie tyle samo co SX8200 o dwukrotnie większej pojemności. Nawet jeśli "odetniemy" te 20% to pozostaje ok 400GB. Być może trwałość tych dysków jest różna? Czytałem, że tlc w zwykłym użytkowaniu wytrzymują długo. Zresztą mój obecny Plextor jest też na tlc. Mam go już ok 4 lat i jest ok.
    To jest Plextor PX-128 M5S.
  • REKLAMA
  • #6 17336676
    Epic
    Poziom 30  
    Jak pod kątem pojemności to ADATA SX8200 480GB sprawdzi w Twoich zastosowaniach. Choć w tym przypadku z samego NVMe zysków możesz nie osiągnąć żadnych.

Patriot Hellfire to po prostu solidny już dosyć sprawdzony dysk z koścmi MLC i dobrym kontrolerem.

Dolce napisał:
    2) Napisałeś, że SX8200 po zapełnieniu w 80% spowolni.
    A te pozostałe dyski w/w ze złączem M.2 o pojemności 240GB oraz dyski ssd z sata (które wymieniłeś). Czy ich ten problem nie dotyczy?

Jeśli nie zaznaczyłem (TLC) to są to dyski z MLC do tego już sprawdzone konstrukcje.

To spowolnienie to raczej problem technologi. Cześć producentów radzi sobie z tym lepiej inni gorzej. Należy, też rozróżnić TLC NAND 3D, gdzie bywa znośnie od TLC 2D, gdzie dysk potrafił zwolnić do poziomu HDD.

Gorzej, że testy wydajnościowe nie są zawsze pomocne w takich kwestiach, ten ADATA SX8200 to dosyć nowa niesprawdzona konstrukcja. Po za tym producent chwali się buforem SLC, czymś co idealnie podbija wyniki w testach, co niekoniecznie odzwierciedla codzienne użytkowanie w przypadku ogólnie kiepskiego dysku.

Dolce napisał:
    Zresztą mój obecny Plextor jest też na tlc. Mam go już ok 4 lat i jest ok.
    To jest Plextor PX-128 M5S.
    Ten Plextor ma MLC. Chyba, że producent cichaczem podmienił na TLC, co się niestety zdarzało w przypadku innych producentów, ale w tym przypadku takiej informacji nie znalazłem.
  • #7 17336754
    Dolce
    Poziom 22  
    A już się cieszyłem, że znalazłem cud techniki w znośnej cenie :). Jak to w życiu bywa, wszystko rozbijs się o cenę. Hmm, może po prostu poczekam na obniżenie się cen, póki co mnie aż tak bardzo nie ciśnie. A po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że zależy mi na tych 500gb. To mi pozwoli oderwać się od usb.

Dodano po 3 [godziny] 13 [minuty]:

Mam pytanie.
    A co sądzisz o dyskach o pojemności 480GB: Samsung 970 evo vs Patriot Hellfire?
    Ceny zbliżone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę dysku w komputerze stacjonarnym z SSD SATA na SSD NVMe, zastanawiając się, czy odczuje znaczną różnicę w wydajności. Obecnie korzysta z dysku Plextor SSD jako systemowego oraz zewnętrznego HDD do przechowywania danych. Odpowiedzi wskazują, że korzyści z NVMe mogą być ograniczone w jego konfiguracji, a różnice w prędkości mogą nie być zauważalne w codziennym użytkowaniu. Użytkownik pyta również o sensowność wyboru jednego dużego dysku NVMe (ADATA SX8200 480GB) w porównaniu do dwóch mniejszych dysków oraz o możliwość pozostawienia obecnego dysku SATA jako systemowego. W dyskusji poruszono także kwestie związane z technologią NAND (MLC vs TLC) oraz wydajnością różnych modeli dysków, takich jak Samsung 970 Evo i Patriot Hellfire.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA