logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeniesienie OS z HDD na SSD

Bleesed101 19 Lip 2018 11:28 3330 3
REKLAMA
  • #1 17337792
    Bleesed101
    Poziom 9  
    Witam, mam pewien problem z transferem OS.

Posiadam dysk 1T, na którym mam 2 partycje (są jeszcze małe, ukryte partycje typu "system recovery"): C: systemową i drugą D: na gry, filmy itd. Kupiłem dysk SSD 500gb i chciałem utworzyć klona OS. Podłączyłem dysk i za pomocą programu Easeus todo backup free chciałem dokonać klonu OS wybierając opcję "Klon OS", ale ta opcja odpada, ponieważ program informuje mnie, że docelowy dysk jest za mały (w domyśle program chce chyba sklonować cały dysk 1T, a nie OS, bo sam OS spokojnie zajmuje < 50gb). Użyłem więc opcji "Klon", gdzie mogę wybierać manualnie poszczególne partycje. Wybrałem partycję z OS i sklonowałem na SSD. Na SSD pojawił się klon OS. Następnie w ustawieniach UEFI wybrałem bootowanie na dysk SSD.

Tutaj pojawia się problem - gdy wybieram dysk SSD jako boot 1 to pojawia się komunikat.
    Przeniesienie OS z HDD na SSDreboot.jpg (51.37 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

W jaki sposób mogę ustawić dysk SSD jako bootowalny? W Managerze Dysków tylko ten HDD pokazuje rozruch. W UEFI HDD jest oznaczony Windows Boot Manager, a SSD nie.

Czy problem jest spowodowany tym, że manualnie klonowałem partycję C:?

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17337817
    Bleesed101
    Poziom 9  
    PITERRR napisał:
    http://techfresh.pl/przeniesienie-systemu-z-hdd-na-ssd-jak-zrobic/

Dziękuje za odpowiedź. Próbowałem wcześniej powyższego rozwiązania i niestety program zaproponowany na stronie, w wersji darmowej nie obsługuje GPT (nie można zrobić klonu OS na GPT).
  • #4 17339684
    Bleesed101
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany - dla wiadomości użytkowników z potencjalnym podobnym problemem:

Przy przenoszeniu trzeba zaznaczyć, że przenosi się OS, a nie partycję gdzie jest OS. Jest to o tyle istotne, że po transferze samej partycji nie jest widoczny rozruch.

Program Aomei partition assistant klonuje OS na GPT, ale tylko w wersji PROFESIONAL. Po sklonowaniu w UEFI pojawiły mi się 2 partycje z możliwym bootem (stara i nowa, sklonowana). Po wybraniu nowej, system automatycznie przypisuje jej C:
REKLAMA