logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam problem po przeniesieniu systemu na inny dysk (ssd) z hdd.

ustijuf 07 Lis 2019 16:02 4851 28
REKLAMA
  • #1 18263741
    ustijuf
    Poziom 7  
    Ocena: 96
    Witam. Po przeniesieniu systemu na dysk ssd. System nie chce się uruchomić z tego dysku ssd. Wyskakuje mi takie coś (załącznik). Na szczęście system został na dysku hdd z którego przenosiłem i z niego mogę uruchomić. Proszę o pomoc co mam zrobić aby system uruchomił się z ssd.
    Załączniki:
    • Mam problem po przeniesieniu systemu na inny dysk (ssd) z hdd. IMG_20191107_155001.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18263746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18263752
    ustijuf
    Poziom 7  
    To jest laptop. Dysk ssd podłączyłem w miejsce napędu dvd, a hdd jest tam gdzie był fabrycznie. Jeśli chodzi o BOOT to właśnie gdy wybieram ten ssd to takie coś mi wyskakuje a jak wybiorę stary HDD to włącza się normalnie.

Dodano po 3 [minuty]:

A jeśli chodzi o przenoszenie (klonowanie) systemu to robiłem to tym programem AOMEI Partition Assistant.
  • #4 18263788
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    ustijuf napisał:
    A jeśli chodzi o przenoszenie (klonowanie) systemu to robiłem to tym programem AOMEI Partition Assistant.

Mniej ważne czym, a bardziej co i jak (Pan klonował). Bez zrzutu z zarządzania dyskami - spod tego działającego systemu - można tylko przypuszczać, że np. nie przeniósł Pan partycji rozruchowej (małej - o rozmiarze liczonym w MB). To zdają się potwierdzać i Pana słowa o "klonowaniu systemu", co może wskazywać na migrację tylko jednej partycji.
    Istnieją jeszcze inne możliwości, ale na teraz zacząłbym od tej wyżej opisanej (o ile założyć, że konfiguracja "dysk zamiast DVD" daje w ogóle możliwość bootowania z niego).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 18263791
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18263810
    ustijuf
    Poziom 7  
    Ja na hdd mam 2 partycje na jednej mam tylko dokumenty i filmy a na drugiej cały system i programy.
  • #7 18263844
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18263849
    ustijuf
    Poziom 7  
    Ok. Spróbuję
  • #9 18263855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18263883
    ustijuf
    Poziom 7  
    Spróbowałem i dalej to samo. Nie działa.
  • #12 18263967
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Klonujesz dysk czy partycję systemową? Jak wygląda układ partycji na dysku HDD, a jak na SSD po sklonowaniu? Po prawidłowym sklonowaniu dysku, stary dysk nie może pozostać w systemie (te same identyfikatory partycji). Stary dysk jest spartycjonowany jako MBR czy GPT?
  • REKLAMA
  • #13 18264083
    ustijuf
    Poziom 7  
    Sklonowałem jeszcze raz i dalej to samo.
    Napiszcie mi krok po kroku jak to zrobić żeby działało.

A jak mogę sprawdzić stary dysk czy jest MBR czy GPT? Nowy wiem że jest GPT bo tak zrobiłem podczas inicjacji.
  • #15 18265723
    tzok
    Wejdź do menedżera dysków (diskmgmt.msc) i zobacz...
  • #16 18265781
    ustijuf
    Poziom 7  
    Zrobiłem wszystko od nowa dokładnie jak w opisie i dalej to samo. Już nie wiem o co chodzi.
    A i sprawdziłem obydwa dyski są GPT.
  • REKLAMA
  • #17 18265847
    tzok
    Spróbuj tak:
    Uruchamiasz system z oryginalnego dysku, z podpiętym nowym dyskiem. Instalujesz AOMEI Backupper Standard, Wybierasz Clone -> Clone Disk, wskazujesz dysk źródłowy i docelowy, akceptujesz układ partycji. W darmowej wersji nie masz możliwości ręcznej zmiany ich rozmiaru, możesz zostawić jak były (jeśli nowy dysk jest taki sam lub większy), lub automatycznie je dopasować do rozmiaru nowego dysku (proporcjonalnie). Podczas klonowania wybierasz opcję wyłączenia komputera po zakończeniu operacji. Po wyłączeniu komputera, odpinasz oryginalny dysk i już nigdy go nie podpinasz do tego komputera.

Może się pojawić problem, jeśli na dysku była fabryczna partycja Recovery z identyfikatorem typu 0x27h, AOMEI zmienia go na 0x7h (NTFS) i jeśli ta partycja była przed startową, to może zostać partycją C: i uniemożliwić rozruch systemu (niemniej na dysku GPT ten problem nie powinien wystąpić).
  • #18 18270974
    ustijuf
    Poziom 7  
    Zrobił tak jak napisałeś i dalej to samo.
    A czy nie można by było po prostu zainstalować system od nowa na ssd i wpisać klucz ten co miałem na hdd?
  • #19 18270989
    Matuzalem

Poziom 43  
    ustijuf napisał:
    A czy nie można by było po prostu zainstalować system od nowa na ssd i wpisać klucz ten co miałem na hdd?

Można, a w wypadku Windows 10 nawet nie trzeba wpisywać klucza.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #20 18271461
    ustijuf
    Poziom 7  
    Jak nie trzeba wpisywać klucza? System sam go wykryje z drugiego dysku? Czy jak?
  • #21 18271481
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18271577
    Matuzalem

Poziom 43  
    Tomequ123 napisał:
    Klucz się zapisał na płycie,

Może bez takich uproszczeń (potem różnie z oceną tego typu informacji bywa)?

Klucz może być trwale umieszczony w BIOS-ie (UEFI) i zeń pobierany automatycznie w trakcie pracy instalatora (przy okazji, w wypadku nośników AIO, dobierając odpowiednią wersję systemu).
    Jednak nawet jeżeli tak nie jest, to wymiana dysku jest, z punktu widzenie konfiguracji sprzętowej, na tyle nieistotna, że pominięcie wpisania klucza - "Nie mam klucza" - nie przeszkodzi po finalizacji instalacji pozytywnemu zweryfikowaniu licencji cyfrowej i potwierdzeniu aktywacji w sposób bezobsługowy.
    Mowa o Windows 10, choć część opisu może odnosić się i od Windows 8.x.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #23 18271897
    ustijuf
    Poziom 7  
    Zainstalowałem już windows na ssd i wszystko działa. Tylko teraz mam takie pytanie. Teraz jak włączam komputer to zawsze mi wyskakuje który windows chcę uruchomić (hdd czy ssd). Czy można jakoś usunąć teraz system z hdd żeby mi takie coś nie wyskakiwało?
  • #24 18272091
    tzok
    Pytanie z którego dysku uruchamia Ci się program ładujący system. Czy jak wyjmiesz dysk HDD to nadal wyświetla się wybór systemu?

Usunąć możesz przez edycję wpisów w magazynie BCD, np. przy użyciu Visual BCD. Ale zalecam daleko posuniętą ostrożność. Alternatywnie możesz ustawić czas wyboru systemu na 0 s.
  • #26 19183397
    ciapek_0
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam podobny problem co założyciel tematu, z tym że ja klonowałem cały dysk programem EaseUS Todo Backup Free 13.0. Zaznaczyłem cały dysk, włącznie z ukrytymi partycjami systemowymi, zaznaczyłem optymalizacje pod SSD. Cały proces klonowania przeszedł pomyślnie. Problem pojawia się przy uruchomieniu systemu. Wciąż włączał się system z dysku HDD. Zmieniałem w BIOSie kolejność bootowania na dysk SSD przed HDD ale to nie dawało nic, więc po wciśnięciu przycisku F12 przy uruchamianiu się systemu mogę wybrać system z dysku SSD. Tak zrobiłem ale przy każdym kolejnym uruchamianiu cały czas wraca do uruchamiania z HDD. Postanowiłem, że włącze system z SSD i usunę Windows z HDD i tak zrobiłem, myślałem ze to rozwiąże problem ale ukryte partycje nie da się usunąć i przy włączaniu włącza się Automatyczne naprawianie systemu i wciąż chce sie właczac system z HDD. Jak moge zmienic, żeby system automatycznie włączał się z dysku SSD? Dodam ze dysk SSD jest wpięty pod pcie i nie chciał bym pozbywać się dysku HDD. Poniżej załączam screen z menadżera dysków.

Mam problem po przeniesieniu systemu na inny dysk (ssd) z hdd.
  • #27 19183707
    tzok
    Masz zdublowane identyfikatory partycji (albo, co gorsza, na nowym dysku wygenerowane od nowa). Sklonowałbym ponownie dysk i po operacji klonowania tymczasowo odłączył stary dysk i uruchomił system z nowego. Jeśli wszystko będzie działać, to podłączyłbym tylko stary dysk i uruchomił z pendrive jakiś menedżer partycji w środowisku Live / PE i usunął z tego dysku wszystkie partycje, a następnie założył nowe. Ogólnie zasada jest taka, że po sklonowaniu nie możesz uruchomić systemu z podpiętymi obydwoma dyskami, dopóki nie wyczyścisz starego dysku. Potrzebujesz bootowalnego pendrive z Linuksem Live i GParted'em albo Windows PE.
  • #28 19184233
    ciapek_0
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzięki za pomoc ale poradziłem sobie już w inny sposób. Mianowicie ściągnąłem program EaseUS Partition Master 14.5 i po prostu spróbowałem jeszcze raz usunąć wszystkie partycje w dysku HDD i utworzyłem na nowo całą. Teraz system startuje bez problemu z dysku SSD. Więc pewnie to była kwestia innego programu (nie Windowsowego), bo widocznie Windows nie pozwala na usuniecie tych partycji, lub z innego powodu. Ważne, że się udało.
  • #29 19184947
    tzok
    Poradziłeś sobie w taki sposób jak opisywałem, tylko pominąłeś ponowne klonowanie dysku. Windowsowy partycjoner umożliwia usunięcie całej tablicy partycji, ale nie z poziomu GUI. On ma też interfejs konsolowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem systemu operacyjnego po przeniesieniu go z dysku HDD na SSD. Po klonowaniu systemu, SSD nie uruchamia się, a komputer bootuje z HDD. Użytkownik próbował różnych metod, w tym zmiany ustawień BIOS, klonowania za pomocą AOMEI Partition Assistant oraz EaseUS Todo Backup, ale problem nie został rozwiązany. W końcu zdecydował się na czystą instalację systemu na SSD, co okazało się skuteczne. Po instalacji pojawił się problem z wyborem systemu przy starcie, który został rozwiązany przez usunięcie systemu z HDD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA