logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pendrive 64gb Platiinet nie ma go menadzerze i nie widzi go diskpart

bastek768 19 Lip 2018 19:17 2577 9
REKLAMA
  • #1 17338698
    bastek768
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam . Mam pendriva Platinet 64gb i problem jest w tym iz po jakims czasie pendrive zaczol sie zacinac przy odtwarzaniu filmow. Postanowilem go sformatować i tu w czasie formatu wyskoczyl komunikat {System nie byl w stanie dokonczyc formatowania. ..
    Postanowilem sprobowac go sformatowac Hard Disk Low Level Format Tool lecz sie nie udalo. Nastepnie pendrive po podlczeniu chcial formatu i kazda kolejna proba podlaczenia go skutkowala takim samym komunikatem system nie byl w stanie dokonczyc formatowania. Szukalem na necie informacji i znalazlem info o programie Chip Genius no wiec go sciagnolem odpalilem i zobaczylem takie dane na pendrivie
    Controller Vendor: iTE Controller Part-Number: IT1178 A00A i link do strony ru z ktorej nie udalo mi sie pobrac oprogramowania lub udalo bo wlasnie tutaj nie mam pojecia co sie stalo bo sie cos mi sciagnelo wypakowalem to z winrana i odpalilem i niespodzianka... Pendrive teraz po podlaczeniu do kompa nie jest juz widoczny w programie Chip Genius ani nie jest widoczny on w menadzerze komputera a tak ze w moim komputerze. Po prostu jest nie wykrywalny. Próbowałem go znalesc w diskpart lecz nie jest on tam tez wykrywalny. Sadze ze trzeba teraz odnalesc program ktory pozwoli wgrac calkowiecie nowe oprogramowanie serisowe pendriva. Zasilanie dziala bo pendrive miga pulsujacym swiatelkiem tak jak to bylo zawsze gdy byl wczesniej sprawy. Jak rozwiazac ten problem by pendrive znowu dzialal ? Spotkal sie ktos z czyms takim ? Ewentualnie jakim programem moge pozyskac jakies dane jeszcze o pendrivie bo jedyne co posiadam to te dane Controller Vendor: iTE Controller Part-Number: IT1178 A00A ktore zdarzylem zanotowac z programu chip genius bo teraz juz program nie wykrywa pena
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17339556
    RS_COD

Poziom 15  
    Ocena: 6
    1. Odzyskanie danych w tym przypadku to odczyt pamięci i dekodowanie np na pc3000flash
    2. Naprawić w mojej ocenie się nie da
    3. Wgranie firmare-u nic tu nie pomoże a już na pewno nie pomoże odzyskać danych.
    Konto firmowe:
    Megaserwis S.C.
    Opaczewska 43/8, Warszawa, 02-201 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumodzyskiwaniadanych.pl
  • REKLAMA
  • #3 17339605
    bastek768
    Poziom 10  
    RS_COD napisał:
    1. Odzyskanie danych w tym przypadku to odczyt pamięci i dekodowanie np na pc3000flash
    2. Naprawić w mojej ocenie się nie da
    3. Wgranie firmare-u nic tu nie pomoże a już na pewno nie pomoże odzyskać danych.

Nie zalezy mi na danych poniewaz mam ich kopie . Czyli rozumiem iz pendrive do kosza i szkoda marnowac czasu na naprawe
  • Pomocny post
    #4 17339735
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    RS_COD napisał:
    Wgranie firmare-u nic tu nie pomoże a już na pewno nie pomoże odzyskać danych.

Dane już nie do odzyskania, ale wg. mnie wgranie firmware postawi tego pena na nogi.
    bastek768 napisał:
    Controller Vendor: iTE Controller Part-Number: IT1178 A00A ktore zdarzylem zanotowac z programu chip genius bo teraz juz program nie wykrywa pena

Resztę danych można przeczytać bezpośrednio z elemnetów na PCB. Nie ma sprawy. Tymczasem poczekaj na kolegę @pidar może odnajdzie odpowiedni flasher.
  • REKLAMA
  • #5 17340519
    bastek768
    Poziom 10  
    safbot1st napisał:
    RS_COD napisał:
    Wgranie firmare-u nic tu nie pomoże a już na pewno nie pomoże odzyskać danych.

Dane już nie do odzyskania, ale wg. mnie wgranie firmware postawi tego pena na nogi.
    bastek768 napisał:
    Controller Vendor: iTE Controller Part-Number: IT1178 A00A ktore zdarzylem zanotowac z programu chip genius bo teraz juz program nie wykrywa pena

Resztę danych można przeczytać bezpośrednio z elemnetów na PCB. Nie ma sprawy. Tymczasem poczekaj na kolegę @pidar może odnajdzie odpowiedni flasher.

Ok to poczekam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17358524
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    bastek768 napisał:
    ... znalazlem info o programie Chip Genius no wiec go sciagnolem odpalilem i zobaczylem takie dane na pendrivie
    Controller Vendor: iTE Controller Part-Number: IT1178 A00A

Dla potwierdzenia potrzebny jeszcze odczyt bezposredni z kontrolera (napisy na nim).

A jak to aktualnie widać w programie Flash Drive Information Extractor (proszę też to sprawdzić na innych komputerach) :?:
    Załączniki:
    • Flash Drive Information Extractor v9.1.0.625.zip (4.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17359673
    bastek768
    Poziom 10  
    Po sprawdzeniu programem Flash Drive Information Extractor komunikat

USB flash drive could not be found.
    Plug in a USB flash drive and restart the utility.
  • Pomocny post
    #8 17359751
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    To już na każdym komputerze nie wykrywa tego pendrive'a :?:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3428826.html#17039258

Czy któryś z Urescue był wcześniej już użyty, jeśli tak to podaj który to był :?:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2806876.html#13585337
  • #9 17360232
    bastek768
    Poziom 10  
    tak testowane na 4 komputerach moich 2 domowych i 2 znajomych. Nadal nic a w programie Flash Drive Information Extractor komunikat ten sam czyli USB flash drive could not be found. Plug in a USB flash drive and restart the utility. Styki raczej nie sa uszkodzone bo pendrive po podlaczeniu miga pulsujacym swiatelem na kazdym kompie tak samo jak wtedy kiedy dzialal prawidlowo. Szczerze nie bardzo wiem jak go rozebrac by sprawdzic to co znajduje sie w srodku bez niszczenia obudowy pendriva o ile wg takie rozebranie pendriva bez uszkodzenia obodowy jest mozliwe. Zastanawiam sie nad zakupem takiego samego pendriva i oddania tego uszkodzonego do sklepu na gwarancje. Co prawda tego uszkodzonego tez bym mogl oddac na gwarancje bo by byla nadal ważna ale problem dotyczy zagubienia paragonu bo pendrive ma okolo roku moze mniej a bez paragonu to mozna sobie pomarzyc o gwarancji
  • #10 18076672
    bastek768
    Poziom 10  
    Pendrive zostal wymieniony na nowy po kontakcie i wysylce do firmy platinet . Firma wyslala mi nowy mimo braku paragonu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pendrivem Platinet 64GB, który zaczął się zacinać podczas odtwarzania filmów. Po próbie formatowania, system nie był w stanie zakończyć procesu, a pendrive przestał być widoczny w programach diagnostycznych, takich jak Chip Genius i Flash Drive Information Extractor. Użytkownicy zasugerowali, że dane są nie do odzyskania, a wgranie firmware'u może pomóc w naprawie. Po testach na kilku komputerach, pendrive nadal nie był wykrywany. Ostatecznie, po kontakcie z firmą Platinet, użytkownik otrzymał nowy pendrive mimo braku paragonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA