logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić niewykrywalny pendrive Platinet 64GB?

laptopman123 28 Mar 2020 16:45 3315 16
REKLAMA
  • #1 18567471
    laptopman123
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam,
    Szukam pomocy, proszę i błagam o pomoc o ratunek mojego pendrive. Mam pendrive 64GB i system go nie widzi. Co robić proszę o porady jakieś, nie chce go wyrzucać bo jest prawie nowy. Nic tam ważnego dla mnie nie było, więc jeżeli nie da się odzyskać danych to trudno tylko żeby pendrive działał.
  • REKLAMA
  • #2 18567480
    p1ot98
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    Witam, czy system pokazuje informacje o urządzeniu znajdującym się w porcie USB ale nie potrafi go obsłużyć?, być może port jest uszkodzony lub sam pendrive ale najpierw wykluczyć większość przypadków. Pozdrawiam
  • #3 18567481
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3927
    Zarządzanie dyskami też go nie widzi?
  • REKLAMA
  • #4 18567484
    laptopman123
    Poziom 3  
    Menedzer urządzeń widzi pendrive, ale w eksploratorze windows (ten komputer) nie widzi dysku. Dodam że pendrive wcześniej był sformatowany do NTFS.

Dodano po 3 [minuty]:

zarządzanie dyskami nie widzi, widzi oprócz menedżera urządzeń jeszcze diskpart przez cmd ale nie idzie go sformatować.

Dodano po 9 [minuty]:

Program Active Partition Manager widzi pendrive, ale też nie da się sformatować, wyświetla "disk is not ready" i że niby nie ma żadnej pamięci 0 bytes.

Dodano po 4 [minuty]:

Da się go naprawić?
  • #5 18567545
    p1ot98
    Użytkownik obserwowany
    Jeżeli wyświetla 0 bajtów, to prawdopodobnie pendrive jest martwy, częste zjawisko w chińskich pendrive gdzie zawyżają pamięć takiego nośnika.
  • #6 18567552
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18567563
    laptopman123
    Poziom 3  
    p1ot98 napisał:
    Jeżeli wyświetla 0 bajtów, to prawdopodobnie pendrive jest martwy, częste zjawisko w chińskich pendrive gdzie zawyżają pamięć takiego nośnika.

Czyli pendrive do niczego?

Dodano po 1 [minuty]:

Tomequ123 napisał:
    laptopman123 napisał:
    nie chce go wyrzucać bo jest prawie nowy.

Więc oddaj na gwarancję.

laptopman123 napisał:
    Da się go naprawić?

pidar by pewnie umiał.

Oddaj na gwarancję, a przyjmują je w Auchanie bo tam był kupowany. Kto by umiał?
  • REKLAMA
  • #8 18567572
    p1ot98
    Użytkownik obserwowany
    Na moje oko tak, choć poczekaj może trochę a znajdą się nowe porady od innych użytkowników.
  • #9 18567582
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18567600
    laptopman123
    Poziom 3  
    Tomequ123 napisał:
    laptopman123 napisał:
    Oddaj na gwarancję, a przyjmują je w Auchanie bo tam był kupowany.

W każdym sklepie muszą przyjąć jeśli masz dowód zakupu.

Pidar, użytkownik, specjalista.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik426218.html

Nawet bez opakowania? bo niestety już nie mam, tylko paragon.
  • REKLAMA
  • #11 18567612
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18567630
    laptopman123
    Poziom 3  
    Tomequ123 napisał:
    Znajdź jakiś mały kartonik zastępczy, nie musi być oryginalne.

A jaka jest szansa że w serwisie odczytają zawartość, nie chciałbym żeby byle kto widział moje zdjęcia itp. bo jeżeli duża to wolę sobie darować czasu zachodu i kosztu 30zł.

Dodano po 2 [minuty]:

Spróbuje jeszcze samodzielnie coś zrobić,poczekam jeszcze, jak się nie uda to trudno.

Dodano po 3 [minuty]:

p1ot98 napisał:
    częste zjawisko w chińskich pendrive
    Czyli raczej nie kupować firmy PLATINET pendrive'a, bo nie chce się znowu naciąć. Kupować Sandisk?
  • #13 18567654
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18567658
    laptopman123
    Poziom 3  
    Tomequ123 napisał:
    ale należy patrzeć na rodzaj i producenta pamięci.
    To jaki rodzaj i producenta polecasz?
  • #16 18567887
    td-c
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Wkładałeś pendrive do innego komputera ? Jeśli inny komputer nie widzi to oznacza że jest walnięty i jak nie jest na gwaracji to będziesz zmuszony kupić nowy.
    Wkładałeś do portu usb 2.0 i USB 3.0. Raz miałem taki przypadek, że na USB 3.0 nie działał a na USB 2.0 działał.
    Jeśli chodzi o pendrive to polecam sandisk lub Patriot.
  • #17 18569250
    laptopman123
    Poziom 3  
    ciekawa_osoba napisał:
    Wkładałeś pendrive do innego komputera ? Jeśli inny komputer nie widzi to oznacza że jest walnięty i jak nie jest na gwaracji to będziesz zmuszony kupić nowy.
    Wkładałeś do portu usb 2.0 i USB 3.0. Raz miałem taki przypadek, że na USB 3.0 nie działał a na USB 2.0 działał.
    Jeśli chodzi o pendrive to polecam sandisk lub Patriot.

Właśnie to zrobiłem. Nie działał na USB 3.0 na komputerze z Windows 8, ale mam jeszcze jeden komputer z systemem linux lubuntu i linux mint mate. na obach mam zainstalowany program GParted. Komputer ten ma USB 2.0 . Na linux mint po uruchomieniu Gparted go nie widział, ale jak odpaliłem Linux Lubuntu to się prawidłowo zamontował i odczytałem zawartość oraz przez Gparted sformatowałem go na NTFS. Także jest czysty, działa.

Dodano po 3 [minuty]:

Teraz działa na obu komputerach. Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z niewykrywalnym pendrive'em Platinet 64GB, który nie był widoczny w systemie Windows, mimo że był widoczny w Menedżerze urządzeń. Po próbach formatowania za pomocą różnych narzędzi, w tym Active Partition Manager i diskpart, pendrive wyświetlał 0 bajtów, co sugerowało, że może być uszkodzony. Użytkownicy zasugerowali oddanie pendrive'a na gwarancję, a także polecili inne marki, takie jak Sandisk i Patriot, jako bardziej niezawodne. Ostatecznie, po podłączeniu do komputera z systemem Linux, użytkownik zdołał sformatować pendrive'a na NTFS, co przywróciło jego funkcjonalność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA