logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WGD 1236TX - jak rozebrać i naprawić programator pralko-suszarki?

poczta200301 25 Sie 2005 14:59 1398 5
REKLAMA
  • #1 1763276
    poczta200301
    Poziom 11  
    Witam wszystkich i opisuje moj problem. Pralko suszarka WGD 1236TX przestala pobierac proszek ze srodkowego pojemnika i z pojemnika na plyny. Sterowanie pobieraniem wody jest mechaniczne (na walku programatora jest krzywka z ktorej przekazywany jest za pomoca ciegna naped do zaworu strefowego na pojemniku z proszkiem). Mimo obracania (recznego) pokretlem programatora nie ma zmiany polozenie ciegna.
    PYTANIE. Czy ktos rozbieral taki programator (chce wyjac krzywke i dorobic lub zregenerowac stara). Programator jest nitowany i boje sie czy sie nie rozsypie po rozwierceniu nitow. Jak go potem skrecic?. Bede wdzieczny za odpowiedz. Serwis poleca mi wymiane programatora (350PLN).

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 1763300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1763323
    poczta200301
    Poziom 11  
    z moich pobieznych obserwacji wynika ze aby sciagnac krzywke razem z ciegnem trzeba zdemontowac przednia scianke. ale moge sie mylic.
    czy takie krzywki mozna dokupic ?

Dodano po 2 [minuty]:

jestem raczej laikiem w sprawie pralek. nie wiem co puscilo ale krecac pokretlem programatora ciegno nie zmienia polozenia wiec wydaje mi sie ze to musi byc problem z krzywka

mariusz
  • REKLAMA
  • #4 1763353
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1763373
    poczta200301
    Poziom 11  
    Z programatora wystaje plastikowy element w ksztalcie litery T. Do niego zaczepia sie ciegno napedzajace zawor strefowy. Sprobuje dzisiaj rozebrac programator - moze sie uda :-)

mariusz
  • Pomocny post
    #6 1764004
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    poczta200301 napisał:
    Sprobuje dzisiaj rozebrac programator - moze się uda :-)

Ani nie próbuj. Ten programator jest bardzo nieprzyjemny w składaniu, bo wymaga synchronizacji wielu elementów. Tam trzeba tylko wyregulować rozdział wody.
REKLAMA