logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirpool AWT 5077/3 - programator przeskakuje, jak naprawić?

smalski 12 Kwi 2006 12:59 4329 6
REKLAMA
  • #1 2519602
    smalski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!
    Mam problem z pralka a konkretnie jej programatorem bo co sekunde przeskakuje o kolejny zabek i poza tym nic nie robi tylko stale sie kreci pokretlo od programatora. Znalazlem na forum, ze moze to byc objaw uszkodzenia wlaściwie kazdego podzespolu i nawet samego programatora. Ceny napraw tez sa porazajace (wymiana programatora+robocizna=900zl),wiec chcialem sie sam za to zabrac. Na elektronice sie znam, na pralkach mniej:) Szukalem w necie schematu mojej nieszczesnej pralki lecz nic nie znalazlem:( Od czego wiec zaczac??
    Prosze o pomoc/smalski
  • REKLAMA
  • #2 2519907
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Zacznij od szczotek w silniku i tachogeneratora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2520115
    rj166
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    asdasd11 napisał:
    Zacznij od szczotek w silniku i tachogeneratora.

i tak samo bym zrobił a póżniej wszystkie inne podzespoły;grzałka, termistor, pompa, zawór ,okablowanie
    takie zachowanie progr. jest charakterystyczne gdy wykryje on uszkodzony podzespół pralki lub nie może wykonać zadanej na programie czynności np. spust wody
    i jeszcze jedno sprawdż i oczyść dajnik hydrostatu[biała puszka na końcu cienkiego wężyka mocowana po prawej stronie do zbiornika]
  • #4 2521223
    smalski
    Poziom 17  
    Oki juz sie zabieram.
    Nasunela mi sie jeszcze jedna mysl.Bo wydaje mi sie logiczne tlumaczenie, ze jesli cos nie dziala to programator przeskakuje dalej i dalej, ale czy nie powinien sie zatrzymac tam gdzie jest koniec programu??A on kreci sie caly czas jak zegarek dopoki nie wylacze pralki...
    Pozdrawiam/smalski

Dodano po 4 [minuty]:

Aha i jeszcze jedna wazna informacja, pralka jest dwa miesiace po zakonczeniu gwarancji...no coz mam pecha...
  • REKLAMA
  • #5 2521469
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    miałem podobny problem ale w moim przypadku zablokowało się cięgno od programatora do dozownika.Programatora jeszcze w niej nie wymieniałem choć troszkę już tego sprzętu zrobiłem.
    Pozdrawiam
  • #6 2521612
    rj166
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    smalski napisał:

Aha i jeszcze jedna wazna informacja, pralka jest dwa miesiace po zakonczeniu gwarancji...no coz mam pecha...

nie Ty jeden masz pecha mając określone wyroby
  • REKLAMA
  • #7 2543520
    smalski
    Poziom 17  
    no niestety pewnie bedzie do wymiany programator,ale dzieki za pomoc!!
    -------------------------------------------------------------------------------------
    no coz... cena programatora z robocizna mnie zatkala 900zl...
    no i mam juz nowa pralke tym razem wybor padl na Boscha mam nadzieje,ze naciesze sie nia troche dluzej niz Whirlpoolem....
    pozdrawiam/smalski

Posty połączone POLO2

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pralki Whirlpool AWT 5077/3, której programator przeskakuje co sekundę o kolejny ząbek i stale się obraca, nie wykonując zaprogramowanych czynności. Przyczyną takiego zachowania może być uszkodzenie różnych podzespołów, w tym szczotek silnika, tachogeneratora, grzałki, termistora, pompy, zaworu, okablowania lub dajnika hydrostatu. Charakterystyczne jest, że programator przeskakuje dalej, gdy wykryje uszkodzony element lub nie może wykonać zadanej operacji, np. spuszczenia wody. Możliwe jest również zablokowanie cięgna łączącego programator z dozownikiem. Koszt wymiany programatora wraz z robocizną jest wysoki (około 900 zł), co skłoniło do zakupu nowej pralki marki Bosch. Brak dostępnych schematów elektrycznych utrudnia samodzielną naprawę, jednak zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od elementów silnika i czujników oraz dokładne sprawdzenie i oczyszczenie dajnika hydrostatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA