logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B&S Quantum XKL 50 - biały dym, ubytek oleju, świeca zakopcona

Atman777 20 Lip 2018 21:05 1830 6
REKLAMA
  • #1 17340800
    Atman777
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Briggs od kosiarki kopci na biało. Ogólnie to widać że działa bardzo dobrze, nie ma żadnych problemów z odpalaniem, nie gaśnie też w trakcie pracy, nie grzeje się, słychać nawet eksplozje w cylindrze. Natomiast świeca jest zakopcona, pali też ciut więcej paliwa i oleju chyba też ubywa. Dzisiaj kosiłem to zauważyłem że jest za mało oleju, a jak dolałem to kopciła jeszcze bardziej. Czytałem na elektro że olej może się przedostawać do cylindra uszczelniacz lub coś innego. Powiedzcie co to może być żebym nie sprawdzał na ślepo bo widać i czuć że silnik bestia i chce ciągnąć 2 tony jeszcze, tylko to kopcenie...
  • REKLAMA
  • #2 17342199
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 619
    Bierze olej stąd kopcenie, zużyty cylinder i pierścienie. Jeśli ma (mało prawdopodobne) tuleje cylindrową żeliwną możesz wymienić pierścienie, jeśli tuleja jest nikasilowa marne szanse by wymiana pierścieni pomogła na dłużej (próbować zawsze można).
  • REKLAMA
  • #3 17342597
    Atman777
    Poziom 7  
    Cylinder jest gładki jak skóra niemowlaka
  • #4 17342940
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1132
    Atman777 napisał:
    Cylinder jest gładki jak skóra niemowlaka

Cylinder może i gładki, ale silniki w kosiarkach (z poziomymi, "leżącymi" tłokami, cylindrami) mają to do siebie, że cylinder wyrabia się, wyciera niesymetrycznie. Z idealnie okrągłego robi się elipsa, może przez to pobierać olej.
  • REKLAMA
  • #5 17343758
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1140
    Pewnie wyrobiony pierścień zgarniający. Przypuszczam, że silnik nie jest już w najlepszej kondycji, więc zbadanie ciśnienia w cylindrze będzie też zasadne.
  • REKLAMA
  • #6 17354964
    Atman777
    Poziom 7  
    Tłok i cylinder jest w jak najlepszej kondycji, na tłoku nie ma żadnych rys, nawet wyraźnie widać okręgi. Tylko koszę to po 2 godzinach silnik jest bardziej zawalony nagarem niż jak, przed pierwszym czyszczeniem od kupna. Na pewno nie dostaje się przez tłok. Odkręcałem takie coś małe na dwie śrubki za wydechem, i to co odkrciłem było "zawalone" olejem, powinno tak być? Dodam że przed tym kopceniem kilka razy mi przegrzał się olej, prawdopodobnie z powodu złej świecy.
  • Pomocny post
    #7 17354982
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Może prowadnica zaworu jest wyrobiona i zasysa tamtędy olej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kosiarką Briggs, która emituje biały dym, ma ubytek oleju oraz zakopconą świecę. Mimo że silnik działa dobrze, zauważono zwiększone zużycie paliwa i oleju. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną może być zużycie cylindrów i pierścieni, a także wyrobione prowadnice zaworów, które mogą zasysać olej. Użytkownik potwierdza, że cylinder jest w dobrym stanie, ale silnik nagromadza nagar po dłuższym użytkowaniu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia uszczelniaczy lub problemów z ciśnieniem w cylindrze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA