logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notoryczne braki prądu obok tartaku - jakie mogą być przyczyny?

PonuryKastet225 22 Lip 2018 13:34 1140 6
REKLAMA
  • #1 17343290
    PonuryKastet225
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć, mam bardzo dziwny, oraz bardzo rozległy w czasie problem.

Sprawa tyczy się notorycznego i regularnego braku prądu, zaczne od tego że mieszkam na wsi, i po sąsiedzku mamy tartak który kiedyś był podpięty do starej linii chyba tzw. ,,domowej-konsumenckiej''. Układ wygląda tak Tartak--->Ja--->Sąsiad
    Wtedy prąd czy też napięcie albo zwyczajnie światło (nie jestem specjalistą :D ) falowało czy mrygało, jeśli na tartaku odpalili główne maszyny to u mnie czy u kolejnego sąsiada z tej samej linii było dosłownie jak na dyskotece, skutkiem tego były notoryczne np. Bluescreeny na komputerze, spalony zasilacz w komputerze oraz mikrofala do tego przepalające się co chwila żarówki. Gorzej było u kolejnych sąsiadów, gdyż u niego bardzo często wybijało korki. Oczywiście u sąsiada który ma ten tartak wszystko było w porządku, podstaw również nie było żeby go o coś oskarżać ale już wtedy, snułem podejrzenia że być może pobiera prąd na lewo, zwłaszcza gdy zakupił sobie kolejną piłe i rozbudował warsztat.

Wiosną tego roku elektrycy w końcu zmodernizowali prąd we wsi, sąsiadowi założyli prąd przemysłowy i do tego założyli przy jego podwórku transformator. Myśleliśmy że kłopoty z tym prądem się skończą, niestety, jest jeszcze gorzej niż było. Bardzo często prąd jest wyłączany na godzinę, lub nawet i dłużej, a notorycznie i regularnie prąd jest wyłączany co godzinę na około 10-15 minut. Lub po prostu, wyłączy się by za sekunde znowu się włączyć. I tak, raz wywaliło korki na słupie, totalnie bez powodu i bez przyczyny nie było wtedy burzy a i nie było też wiatru. Następnie podobny przypadek, nie było prądu przez 7 godzin i u mnie, i u sąsiada bo wywaliło korki tym razem na transformatorze, a u tego co ma tą całą maszynerie maszyny pracowały cały czas. Sprawa jest o tyle dziwna, że po primo, mimo że ja, lub sąsiad wezwie elektryków nie jadą do osoby zgłaszającej, a jadą na tartak tam gdzie jest transformator, dodatkowo kierownik tego oddziału w moim miasteczku przyjaźni się z właścicielem tartaka więc być może jest możliwe by poduczył go w jaki sposób ciągnąć prąd na lewo, naszym kosztem.

Kolejna sprawa, tartak jest podpięty do tej nowej lini, i teoretycznie tak jest, jednakże mają drugi słup ze starej lini do której my jesteśmy podpieci. Ten słup jest dosłownie na jego podwórku.

Więc pytanie, czy jest możliwe, aby ten sąsiad który ma tartak ciągnął notorycznie prąd na lewo kosztem moim, i sąsiada? czy jest to wykonalne w takich wiejskich warunkach? i co w takiej sytuacji zrobić?. Dodam tyle że nie żyjemy z nim w dobrych stosunkach.
  • REKLAMA
  • #2 17343333
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 287
    PonuryKastet225 napisał:
    Więc pytanie, czy jest możliwe, aby ten sąsiad który ma tartak ciągnął notorycznie prąd na lewo kosztem moim, i sąsiada?

Niewykonalne, nawet jak jest przyłączony do starej linii na lewo, to nie ponosicie kosztów z tego powodu poza odczuwalnym dyskomfortem.
    Pozostaje zapłacić dla specjalisty, który dokona pomiarów jakości energii i na tej podstawie domagać się odszkodowania za poniesione straty.
  • REKLAMA
  • #3 17343347
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Moim zdaniem jest coś na rzeczy z tymi brakami zasilania.

Jedynie co możesz robić to zgłaszać reklamacje na regularne braki zasilania . A jak zgłaszane reklamacje nie przyniosą skutków to możesz jeszcze napisać pismo do dyrektora zakładu energetycznego opisując dokładnie twój problem . Niech się dyrektor odniesie w jakiś sposób do twojego pisma. Bo tak nie może być. Bo albo jest coś jeszcze nie tak z siecią albo coś kombinuje właściciel tartaku. Czy kombinuje to tego nie wiem.

Dodano po 2 [minuty]:

A najlepszym wyjściem było by zainstalowanie przez pracowników Zakładu energetycznego analizatora sieci i dokonanie odpowiednich pomiarów. Umknęło mi to.
  • REKLAMA
  • #4 17343448
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    PonuryKastet225 napisał:
    Sprawa jest o tyle dziwna, że po primo, mimo że ja, lub sąsiad wezwie elektryków nie jadą do osoby zgłaszającej, a jadą na tartak tam gdzie jest transformator, dodatkowo kierownik tego oddziału w moim miasteczku przyjaźni się z właścicielem tartaka więc być może jest możliwe by poduczył go w jaki sposób ciągnąć prąd na lewo, naszym kosztem.

To dzwonić do centrali wyżej.
  • #5 17343647
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    Jest jeszcze taka opcja, że modernizacja (przebudowa) sieci nadal jest w toku i z tego wynikają kolejne przerwy w dostawie energii elektrycznej.
    Możliwe też, że podwykonawca się nie wyrabia z terminami, ale na podstawie Twojego postu nie można tego wywnioskować.
    Pytaj zatem u źródła - u operatora lub podwykonawcy - na forum nie mamy takich informacji.
  • REKLAMA
  • #6 17343827
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17345152
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    PonuryKastet225 napisał:
    Wiosną tego roku elektrycy w końcu zmodernizowali prąd we wsi, sąsiadowi założyli prąd przemysłowy i do tego założyli przy jego podwórku transformator.

Czy Was podłączyli do tego nowego transformatora, czy też nadal korzystacie ze starej linii

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z notorycznymi brakami prądu w okolicy tartaku mogą być spowodowane niewłaściwym podłączeniem do starej linii energetycznej, co prowadzi do wahań napięcia i uszkodzeń sprzętu. Użytkownicy sugerują zgłaszanie reklamacji do zakładu energetycznego oraz rozważenie pomiarów jakości energii przez specjalistów. W niektórych przypadkach właściciele tartaków byli zobowiązani do budowy odrębnych sieci zasilających, co pomogło w stabilizacji dostaw energii. Warto również sprawdzić, czy modernizacja sieci energetycznej nie wpływa na jakość zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA