logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska sprawność UPS EasyPower 600VA - czy to normalne dla tego modelu?

nocot 22 Lip 2018 16:52 852 5
  • #1 17343698
    nocot
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam, spory czas temu kupiłem po taniości zasilacz UPS EasyPower 600VA (zapewne stary) i chciałbym teraz wykorzystać go jako źródło zasilania na strychu, gdzie nie ma dostępu do prądu (za wyjątkiem żarówek). Moje zapotrzebowanie na prąd nie jest duże, więc myślałem że taki UPS się nada. Przetestowałem sprawność zasilacza podłączając telewizorek i konsolę - telewizorek bierze 18W a konsola 14W - i razem biorą 32W. Akumulator (niedawno kupowany) w UPS-ie ma 7,2Ah, co przy 12V daje około 85Wh. Czyli mój testowy sprzęt powinien wytrzymać ponad 2,5 godziny przy sprawności 100%. Oczywiście taka sprawność jest niemożliwa, więc liczyłem chociaż na 60%. Jednakże UPS wysiadł już po 29 minutach pracy, co oznacza że oddał jedynie 16Wh, a więc sprawność wynosi śmieszne 19%. Tu więc pytanie - czy UPS-y mają taką sprawność i nie ma sensu kupować nowego, czy jednak nowy UPS odda więcej prądu?
  • #2 17343723
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2766
    Nie wziąłeś pod uwagę energii na potrzeby własne upsa.
    W zależności od wieku i konstrukcji mogą pobierać nawet kilkadziesiąt watów.
    Zamiast upsa lepsza byłaby jakaś prosta przetwornica. Jak telewizor i konsola mają zasilcze impulsowe to kształt napięcia wyjścioeego przetwornicy jest nieistotny. Nie musi być sinusa.
  • #3 17343731
    nocot
    Poziom 8  
    W takim razie nowy model byłby w tej kwestii bardziej oszczędny?
  • #4 17343783
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Jaki "telewizorek" i jaką "konsolę", z jakimi systemami zasilania?
    Najsprawniej będzie nie przetwarzać napięcia, zasilać stało-prądowo 12V, o ile to możliwe.
  • #5 17348715
    nocot
    Poziom 8  
    W zasadzie to telewizorek i konsola były podłączane tylko testowo. Docelowo chciałbym podłączyć do akumulatora/UPS'a sprzęt radioamatorski lub sprzęt do odbierania telewizji w warunkach podwyższonej propagacji. Musiałbym dokonać pomiarów zużycia prądu przez takie sprzęty, stąd jeszcze nie zdecydowałem się na konkretne rozwiązanie. Z kwestią podłączenia sprzętu bezpośrednio pod akumulator (z ewentualną przetwornicą step down) to wiem że jest taka możliwość, ale nie wiem czy chciałoby mi się w to bawić, jeśli zwykły sprawny UPS oddałby choćby połowę energii zawartej w akumulatorze. Kwestia prostoty użycia, stąd moje zainteresowanie akurat takim rozwiązaniem.
  • #6 17348751
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    nocot napisał:
    W zasadzie to telewizorek i konsola były podłączane tylko testowo. Docelowo chciałbym podłączyć do akumulatora/UPS'a sprzęt radioamatorski lub sprzęt do odbierania telewizji w warunkach podwyższonej propagacji.

To kiepsko przemyślana przetwornica w takich wypadkach jest raczej kiepskim pomysłem (co z tego że będzie lepsza propagacja jak nagle wyjdzie że przetwornica okropnie śmieci po wszystkich pasmach)... inna sprawa że większość sprzętu radioamatorskiego spokojnie można zasilać z akumulatora 12V... trudniej z TV ale i takie można znaleźć
REKLAMA