logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kondensator 1 farad czy to działa? jest różnica?

nsw 25 Sie 2005 19:54 14616 14
REKLAMA
  • #1 1764035
    nsw
    Poziom 10  
    Czy ktoś montował sobie kondensator 1 farada czy to coś daje? Czy tylko sciema?

Dodano po 6 [minuty]:

Tutaj jest fotografia do tego kondensatora
    czy on jest elektronik czy zwykły?
    Jak go podpiąć?
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Poprawiono niezliczoną ilość byczków.Proszę się bardziej przykładać do pisowni.
    <E>
  • REKLAMA
  • #2 1764349
    Cornholio3
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Z tego co pisze na tym kondensatorku wynika że ma 1000 Faradów a nie jeden. Jeśli możesz to sprecyzuj o jaką różnicę chodzi?
  • #3 1764465
    msepl
    Poziom 26  
    Ocena: 189
    Jeśli masz mocny wzmacniacz, kiepski akumulator, cienkie przewody zasilające do wzmacniacza a wzmacniacz kiepską przetwornicę (czytaj niemarkowy) - to tak COŚ Ci pomoże, ale ten model na zdjęciu niewiele.
  • REKLAMA
  • #4 1765446
    kerry
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Cornholio3 napisał:
    Z tego co pisze na tym kondensatorku wynika że ma 1000 Faradów

No, to byłby dopiero byk:) On ma raczej milion mikrofaradów, co daje mniej więcej jeden farad:))
  • REKLAMA
  • #5 1769670
    momo88
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    kerry to zależy jak to przeczytasz bo powinno być 1 000 000µF a ja tam widze 1 000 000 MFD to można by powiedzieć że najlepszy kondon na świecie ma milion mega faradów :D

to oczywiście żart :D
    - pewnie jakiś chinczyk się pomylił przy produkcji nalepki - kondensator ma 1 farada.

pozdr
    momo
  • #6 1770063
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam wy się dyskutujecie o kondensatoże a autor tematu dalej nie wie czy mu coś to da.Ja powiem tak jak masz mocny wzmacniacz powyżej 500W oczywiście nie żadnej muzycznej to kondensator.Ale jak masz poniżej tej mocy to się to mija z celem lepiej zainwestować w gróbe przewody.Najlepiej włącz całe swoje audio na fula i podepnij się miernikiem w miejsce doprowadzenia prądu do wzmaka.I jeszcze jedno jakie posiadasz przewody jaki przektój jaki wzmacniacz.Pozdro.
  • #7 1770310
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    czarek18 tzn jak sie trzeba wpiac tym miernik co mierzyc napiecie czy prad, bo jak prad to powodzenia najlepsze metexy mierza tylko do 20A taki wzmak co ma np. 400WRMS to bierze nieco wiecej, wiec sprecuzuj o co Ci chodzi o jaka wiekośc elektryczna? oraz nastepne pytanie jesli o napiecie na zaciskach wzmaka to jakie wartosci są dopuszczalne, jakie spadki nap?

pozdr
  • #8 1770571
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    No jasne że napięcie, prąd to możesz sobie zmierzyć cęgami.Miernik ustawiasz na napięcie stałe i podpinasz się równolegle do zasilania.Ale ty chyba o tym wiesz.Co do akceptowalnych spadków napięcia to nie mam pojęcia(ale się zrymowało).

Poprawiono rażące błędy w pisowni słów "prąd" i "zmierzyć"
    Proszę się bardziej przykładać do pisowni.
    <E>
  • #9 1770619
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    No wlasnie nie weim jakie wartosci spadkow napiecia moga byc bo u mnie przy zapalonym silniku na biegu jalowym spada 0,7V na zaciskach wzmaka oraz na klemach aku. Cy drugi aku moglby tu cos nawet chyba pomoc...?

pozdr
  • #10 1770645
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Kolego poszukaj nieco na w bazie zamiast zaczynać kolejny temat pt: "Z kondensatorem czy bez?" Na ten temat jest już napisane tyle postów, że spokojnie znajdziesz cos dla siebie. Powielanie tematów jest tylko nabijaniem punktów i liczby napisanych postów i nic nie wnosi do forum.
  • #11 1923070
    Charly
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Nie, no to jest czysta profanacja, gdzie ja trafiłem, to jest forum elektroniczne ? Czy Wy wiecie o czym mówicie ? 1 Farad ??? Taż to cała kula ziemska ma pojemność kilku Faradów (oczywiście pojemności), o czym Wy wogóle mówicie?
  • REKLAMA
  • #12 1923532
    djbully
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Charly napisał:
    Nie, no to jest czysta profanacja, gdzie ja trafiłem, to jest forum elektroniczne ? Czy Wy wiecie o czym mówicie ? 1 Farad ??? Taż to cała kula ziemska ma pojemność kilku Faradów (oczywiście pojemności), o czym Wy wogóle mówicie?

haha kupcie mu taki kondensator bez elektroniki i każcie podłaczyć pod akumlator a uwierzy:D
  • #13 1925826
    renard m.
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    elmer2 napisał:
    No wlasnie nie weim jakie wartosci spadkow napiecia moga byc bo u mnie przy zapalonym silniku na biegu jalowym spada 0,7V na zaciskach wzmaka oraz na klemach aku. Cy drugi aku moglby tu cos nawet chyba pomoc...?

pozdr

-0,7 jest w granicy tolerancji - nic nie musisz robic ;)
  • #14 13727297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 13727574
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Okop po 9 latach?!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania kondensatora o pojemności około 1 farada w instalacji audio samochodowej. Kondensatory tego typu mają zazwyczaj pojemność około 1 000 000 mikrofaradów, co odpowiada 1 faradowi. Ich głównym celem jest stabilizacja napięcia zasilania wzmacniacza, szczególnie przy mocnych wzmacniaczach powyżej 500 W mocy muzycznej, gdzie mogą występować chwilowe spadki napięcia i iskrzenie na komutatorze alternatora. Kondensator może pomóc w eliminacji tych zjawisk, zmniejszając obciążenie alternatora i poprawiając stabilność zasilania. Jednak przy słabszych wzmacniaczach i dobrych przewodach zasilających jego zastosowanie jest mniej efektywne i może być zbędne. Ważne jest również stosowanie odpowiednio grubych przewodów oraz uwzględnienie jakości akumulatora i przetwornicy wzmacniacza. Pomiar napięcia powinien być wykonywany w miejscu zasilania wzmacniacza, najlepiej miernikiem ustawionym na napięcie stałe, a spadki napięcia rzędu 0,7 V na biegu jałowym są zazwyczaj tolerowane. Kondensator należy podłączyć równolegle do zasilania wzmacniacza, jednak szczegóły montażu zależą od konkretnej instalacji. W dyskusji pojawiły się również uwagi dotyczące błędów w oznaczeniach pojemności na kondensatorach produkcji chińskiej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA