logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona płyta Asus P8P67-M - Jaka nowa płyta główna?

mati1902 25 Lip 2018 20:54 606 8
REKLAMA
  • #1 17349553
    mati1902
    Poziom 9  
    Witam!
    Na początek specyfikacja sprzętu:
    Płyta ASUS P8P67-M
    Procesor I5-2500K @3,7GHz
    Ram 4x2GB 1333MHz
    Karta Radeon R9 270
    Zasilacz Chieftec 450W
    +2 dyski (1 z nich na leciwym złączu ATA133)
    Chłodzenie Spartan HE923

Uruchomiłem dziś komputer i zostawiłem samemu sobie na jakieś 30 minut. Po powrocie okazało się że się wyłączył i nie chce się już uruchomić. Komputer zwyczajnie nie startuje (jedyne co się dzieje to po wciśnięciu przycisku POWER, wentylator na procku obraca się o kilka stopni i staje). Szybka podmiana na inne sprzęty (inna karta, inny zasilacz, testowanie ramu pojedynczo w różnych portach, wszystko daje ten sam efekt), a także test procesora (pozytywny) na innej płycie wprawił mnie w przekonanie, że winna musi być płyta główna. I tu pojawiają się moje pytania: Czy istnieje możliwość i sens i możliwość "wypieczenia" tej płyty w piekarniku by przywrócić ją do życia (a może istnieje jakaś inna szansa na ratunek) oraz jaki inny model płyty polecacie, gdyż, z wypiekaniem czy nie, z pewnością będę szukał nowej płyty. Zależało mi na starym porcie na dyski i taki też port chciałbym też w nowej płycie (choć jeśli nie to nie będzie to ogromna tragedia). Dodam też że to już mój drugi przypadek z tym chipsetem (P67), że wysiada ni z tego ni z owego więc mam już do niego troszkę mało zaufania.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17349581
    mati1902
    Poziom 9  
    Na tabliczce na zasilaczu jest:
    12V1 14A 168W oraz
    12V2 15A 180W
  • REKLAMA
  • #5 17349587
    mati1902
    Poziom 9  
    Tak, zgadza się.
  • #6 17349599
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Zdajesz sobie sprawę że on ma z 10 lat?
    Zaglądasz od czasu do czasu do środka zasilacza ?

Co do płyty to raczej nie ma co kombinować tylko kupować taką samą lub na podobnym/tym samym chipsecie żebyś mógł kręcić CPU - a coś go słabo kręcisz z tego co widzę.
  • REKLAMA
  • #7 17349617
    mati1902
    Poziom 9  
    Nigdy nie bawiłem się w jakieś przesadne OC (tak do kilkuset MHz to max). Zasilacz jest czyszczony, a w środku nie widzę nic niepokojącego (był kupiony jako nowy w 2014). Do tej pory nie sprawiał żadnych problemów, choć fakt że powinienem go już wymienić na coś nowszego. Skutkiem awarii mógł więc być zasilacz? Co zatem solidnego z zasilaczy do tej konstrukcji (tak aby nie przepłacić za mocno bo szykuje się już wydatek z płytą (najlepiej do 150zł choć im taniej tym lepiej bo na kasie nie sypiam) i co odnoście wygrzewania "piekarnikowego" tak żeby płyta pochodziła jeszcze chwilę do momentu gdy kupię nową?
  • #8 17349639
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Nie wiadomo co z płytą nawet - więc nie wiadomo co robić.

W 2014r jako nowy a nie wiem czy nie w 2005/07 miał premiere -z tego co kojarze to wtedy jakoś kupowałem tagana 380W który już wieki temu miał konddziorki wymieniane a od dawien dawna rozebrany leży.
  • #9 17349726
    mati1902
    Poziom 9  
    A czy przynajmniej takie eksperymenty miały już miejsce z pozytywnym skutkiem? Póki co jestem mądrzejszy tylko o tyle że zasilacz mam stary...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną ASUS P8P67-M, która przestała działać po 30 minutach nieaktywności. Po testach zasilacza, karty graficznej i pamięci RAM, użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej. Pojawia się pytanie o możliwość "wypieczenia" płyty w piekarniku oraz rekomendacje dotyczące zakupu nowej płyty. Użytkownicy sugerują, aby rozważyć zakup płyty o podobnym chipsecie, co pozwoli na dalsze podkręcanie procesora. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zasilaczem Chieftec 450W, który może być przyczyną awarii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA