logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić wejście wideo w TV Elektronika C432D z dekoderem PAL?

bratyslaw 28 Lip 2018 22:19 1863 8
REKLAMA
  • #1 17354891
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Witam!

Radziecki TV jak w temacie w stanie bdb., po przeglądzie i wymianie 4 kondensatorków, z dekoderem PAL. Niby ma wejście wideo w postaci 5. pinowego DIN. Ale jak to uruchomić? W instrukcji pisze, że podłączamy za pomocą kabla dołączonego do "wideomagnitofona". W jaki sposób jest realizowane przełączanie? Patrzę w schemat, ale nie mogę jakoś tego pojąć... W gnieździe są opisane piny: 1: "0/+12V"; 2: "wchod pats(nieczytelne)"; 3: "masa"; 4: "zw. signał". Pamięta ktoś może? Dołączam schemat.

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • elektronika C-432.rar (249.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17354936
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    To jest stare złącze DIN-AV (takie jak w naszym MTV10), tylko zamiast gniazda DIN 5/270 jest zastosowane standardowe DIN 5/180. Standardowo pracuje jako wyjście sygnału do nagrywania, po podaniu +12V na pin sterujący działa jako wejście.
    Piny:
    1 - sterowanie 0/+12V
    2 - Video
    3 - masa
    4 - Audio
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17354959
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    A co jest niejasnego w opisie
    bratyslaw napisał:
    piny: 1: "0/+12V"

??
    Ze schematu też jasno wynika, co to jest "2", a co "4".
    Opisy są czytelne - ПЦТС (Полный Цветной Телевизионный Сигнал) i ЭБ сигнал (звуковой сигнал).
  • #4 17355257
    bratyslaw
    Poziom 23  
    mirex napisał:
    A co jest niejasnego w opisie
    bratyslaw napisał:
    piny: 1: "0/+12V"

??
    Ze schematu też jasno wynika, co to jest "2", a co "4".
    Opisy są czytelne - ПЦТС (Полный Цветной Телевизионный Сигнал) i ЭБ сигнал (звуковой сигнал).

Tak też podejrzewałem, że sterowanie jest podobne do tego ze SCART. Rosyjskiego nie znam na tyle dobrze, więc miałem wątpliwości. Dzięki za wyjaśnienie i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 17358644
    bratyslaw
    Poziom 23  
    TV działa, jednak do poprawnego przełączania w tryb wideo konieczna była przeróbka w tunerze DVB-T - zbyt mała wydajność prądowa pinu 8 w gnieździe SCART, przez co po podłączeniu do TV na pinie sterującym było tylko 6V. Przy okazji wyszedł problem z liniowością V i H; sprawę załatwiła wymiana kondensatora C12 na płycie odchylania V i naprawie PR-ka R9 w module odchylania H. Pozostał jeszcze problem ze zrywaniem synchronizacji poziomej ("gięciem" obrazu) przy jasnych scenach. Na płycie V, gdzie jest separator impulsów wymieniłem wszystkie elektrolity, choć na miernik były sprawne. Inne elementy sprawdzone. Na płycie zasilacza/generatora H sprawdziłem wszystkie - ok. Nie ruszałem jeszcze kondensatorów w przełączniku wideo. Zasilacz ładnie trzyma napięcia. Chyba, że problem tkwi w samym sygnale z dekodera? Przerabiał może ktoś temat?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 17362333
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Nie, pośrednia nie bierze tu udziału, przecież mamy połączenie przez A/V. Zaprosiłem oscyloskop do współpracy i okazało się, że przyczyną był rezystor R41 doprowadzający sygnał wizyjny do selektora impulsów. Na 2 różnych schematach ma on wartość 68 omów, tutaj był wlutowany (fabrycznie!) 510 omów. Po wymianie obraz jest stabilny jak granitowy nagrobek :)
    Jak uruchomić wejście wideo w TV Elektronika C432D z dekoderem PAL?
    Pozdrawiam!
  • #8 17362474
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    No tak, masz rację. Jakoś mi się zakodowało, że wtórniki są tam umieszczone w module pośredniej, a nie na płycie bazowej.

Z ciekawości dopytam - jaki wpływ na gięcie ma regulacja fazy?

Albo inaczej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2242965.html#188897

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o uruchomienie wejścia wideo w telewizorze Elektronika C432D z dekoderem PAL, który posiada 5-pinowe złącze DIN. Odpowiedzi wskazują, że złącze to działa jako wyjście sygnału do nagrywania, a po podaniu +12V na pin sterujący, staje się wejściem wideo. Piny są opisane jako: 1 - sterowanie 0/+12V, 2 - wideo, 3 - masa, 4 - audio. Użytkownik zauważył, że do poprawnego przełączania w tryb wideo konieczna była przeróbka w tunerze DVB-T z powodu niskiej wydajności prądowej pinu 8 w gnieździe SCART. Po wymianie rezystora R41, który miał nieprawidłową wartość, obraz stał się stabilny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA