logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kabli i anteny - satelita i naziemna: jakie kable do ziemi, głębokość, antena

jakub_zimoch 29 Lip 2018 20:24 720 6
  • #1 17356391
    jakub_zimoch
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam. Trwają u mnie remonty więc do wymiany poszły kable antenowe. Także będę ocieplać dom więc planuję przenieść antenę telewizji naziemnej na budynek gospodarczy:
    1. Jaki kabel polecacie do kładzenia do ziemi ? I na jakiej minimum głębokości
    2. Ile może jedna antena telewizji naziemnej obsłużyć telewizorów?
    3. I jaką wybrać antenę pod 3 dekodery z wejściem na 2 kable?
    4. Czy jest różnica między kablem antenowym w lince a w drucie?
  • #2 17360105
    ajpe_ninja
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    jakub_zimoch napisał:

Jak dobrze myślę nieskończenie wiele.
    W prądzie jest tak że jak podzieli się go na dwa będzie go dwa razy mniej w sygnale antenowym tak nie jest anteną jest coś metalowego co łapie sygnał a sygnału się nie da rozdzielić można go jedynie rozdwoić i nie ma różnicy czy w jednym momencie używa tej anteny 100 telewizorów czy jeden.
  • #3 17363536
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    ajpe_ninja napisał:
    jakub_zimoch napisał:

Jak dobrze myślę nieskończenie wiele.
    W prądzie jest tak że jak podzieli się go na dwa będzie go dwa razy mniej w sygnale antenowym tak nie jest anteną jest coś metalowego co łapie sygnał a sygnału się nie da rozdzielić można go jedynie rozdwoić i nie ma różnicy czy w jednym momencie używa tej anteny 100 telewizorów czy jeden.

Nie dość , że źle myślisz to jeszcze piszesz głupoty.
    Sama jedna antena wiele TV?
    Co ma do tego dzielenie prądu , (jakiego?), i dlaczego ma być go mniej?
    Sygnał się rozdziela, a rozdwajanie to chyba coś u ciebie?

Cytat:
    3. I jaką wybrać antenę pod 3 dekodery z wejściem na 2 kable?
    4. Czy jest różnica między kablem antenowym w lince a w drucie?

Antena ok Φ90, Nie używa się przewodu linka a drut.
  • #5 17368908
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    zworys napisał:
    LeDy napisał:
    Antena ok Φ90,
    - do TV naziemnej?

Cytat:
    satelita i naziemna

Trzeba czytać ze zrozumieniem. Chyba tylko tobie Φ90 kojarzy się z naziemną i to jeszcze po trzech dniach "myślenia?". :D :D
  • #6 17369731
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Wracając do MERITUM.

1. Ja mam anteny satelitarne na budynku garażu, bo mi drzewa trochę wyrosły. Do ziemi poszedł kabel Triset 113 czarny żelowany, kupiony w "normalnym" sklepie specjalistycznym. Oczywiście nie bezpośrednio lecz w zwykłej rurze kanalizacyjnej, akurat miałem 25 mm i taką użyłem. Wygodniej jest kable włożyć do rury większej, np 40 mm. Odcinek w ziemi nie jest długi - około 8miu metrów. Przy większych odcinkach warto zaopatrzyć się w klapy rewizyjne ale i rury się wówczas wkłada większe. Swego czasu włożyłem normalna rurę 100 mm, ale ilość kabli była spora. I nie tylko antenowe ale także komputerowe i sygnalizacyjne.
    Ważnym elementem są zagięcia które powinny być możliwie łagodne.

2. W zasadzie to dowolna pod warunkiem właściwej dystrybucji sygnału. Podziała na 3 odbiorniki nie jest problemem, jeżeli sygnał jest wystarczająco silny.

3. Antena zawsze jest dobierana do określonego punktu odbioru. Gotowców brak.

4. Z elektrycznego punktu wiedzenia nie ma znaczenia. Ale kabel z linka stosuje się tam, gdzie kabel musi być elastyczny. W zdecydowanej większości instalacji stosuje się jednak kable z drutem, łatwiej się je układa i są nieco mocniejsze mechanicznie i - co tu ukrywać - tańsze przy podobnych samych parametrach. I takie kable z drutem muszą być umocowane na sztywno, nie tolerują "bujania" na wietrze. Po prostu zaczynają pękać od zewnątrz i zaczynają się problemy z korozją.
    Mankamentem kabli z linką jest konieczność stosowania odpowiednich wtyków, dobrej jakości wtyki są znacznie droższe i wymagają wprawy w założeniu. Standardowe wtyczki "z marketu" są na zwykłe śrubki czy wkręty, o jakości może lepiej zapomnieć.
  • #7 17370399
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    LeDy napisał:
    rzeba czytać ze zrozumieniem. Chyba tylko tobie Φ90 kojarzy się z naziemną i to jeszcze po trzech dniach "myślenia?"

Dziękuję za kulturalną odpowiedź. Z meritum poszczególnych wpisów ( nie z tytułu ) wynikało że problem leży przede wszystkim w części naziemnej a Twoja wypowiedź była baardzo skrótowa - stąd moje pytanie.
    Wracając do tematu - jesli w ziemi to tylko koncentryk żelowany - staraj się wybrać przewód o małym tłumieniu. Na drugie pytanie można będzie konkretnie odpowiedzieć jeśli podasz w jakiej odległości znajdują się nadajniki ( RCN) - jeśli sygnał z anteny będzie miał duży poziom to wystarczy pasywny rozdzielacz sygnału. Generalnie stosując odpowiednie urządzenia możemy podłączyć nawet kilkadziesiąt odbiorników.
    Antenę także dobiera się między innymi w zależności od odległości do nadajników i mocy nadajnika najsłabszego na tym RCN

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące doboru kabli i anten do telewizji naziemnej oraz satelitarnej. Użytkownicy zalecają stosowanie kabli koncentrycznych żelowanych do instalacji w ziemi, z minimalną głębokością zakupu. Wskazano, że jedna antena telewizji naziemnej może obsługiwać wiele telewizorów, pod warunkiem odpowiedniej dystrybucji sygnału. Antena powinna być dobierana w zależności od odległości do nadajników oraz ich mocy. Wskazano również na znaczenie użycia pasywnych rozdzielaczy sygnału w przypadku większej liczby odbiorników. Podkreślono, że kable w lince nie są zalecane w porównaniu do kabli w drucie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA