logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 4422 - ślimak tonera nie przestaje się kręcić, brak reakcji na ustawienia

Woter 25 Sie 2005 22:34 1484 6
REKLAMA
  • #1 1764673
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam.
    Kopiarka jak w temacie, przez cały czas, przy każdej kopii dokręca toner, ślimak nie przestaje sie kręcić, zmieniłem ustawienia na minimum dokręcania i nie przestał, nie reaguje na ustawienia, zrobiłem inicjalizację developera i całą nową butlę tonera wcisnęła do wywoływaczki !!!
    czekam na sugestie, amatorom dziękuję.
    Pozdrawiam
    Woter
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1765617
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Napisz jeszcze ile ma bęben i deweloper. Podejrzewam właśnie deweloper. Jeżeli materiały zrobiły już dość dużo , to wymień materiały , przywóć ustawienia fabryczne , zainicjuj i po zawodach. Powinno pomóc. Spróbuj jeszcze przed tą całą operacją wymienić druty i podnieść delikatnie ładowanie. To taki sposób na oszukanie odczytów kopiarki.

C.
  • REKLAMA
  • #3 1767461
    Woter
    Poziom 19  
    Witam.
    Bęben jest słaby, ale jakość kopii jeszcze znośna, miałem dobry developer od fenixa i wsadziłem go to tej kopiarki, zaczęła trochę mniej sypać. ale wcześniej podczas procesu inicjalizacji wsypała mi całą butlę tonera do wywoływaczki aż zaczęły strzelac zębatki. wyszedł przy tym główny problem: kopiarka cały czas kręci tonerem. nie mam pojecia jak to zatrzymać, jak wsadziłem inny developer i wyciągnąłem butlę to pokazała brak tonera, ale nie można w żaden sposób spod serwisu tego zatrzymać, myśle że to płyta lub zły odczyt bębna przez ID.
    Co o tym mysleć ??
  • #4 1769248
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Chyba cóś nie teges wodzu ! Ona ma deweloper od 4415/3113 i tej serii (mówimy cały czas o 4422 a nie o 4022 !!!) Dlatego miałeś takie powikłania ! Toner w ciemno pasuje typ 410 lub 510 ! Wnioskuję to po fakcie że maszyna kula na tych deweloperach i tym pięknym uniwersalnym bębnie ! Wcale się nie dziwię że miałeś problemy z tonerem i deweloperem od fenixa :-)

C.
  • REKLAMA
  • #5 1769337
    adas165
    Poziom 11  
    Woter! Amatorom dziękujemy!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1769390
    Velaa
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Tym kopiarkom zdaża się błędny odczyt paska kontrolnego/blady/ z powodu przepuszczającego sprzęgła napędzającego wywoływaczkę i błedne koło gotowe. Zwiększone dozowanie tonera zapyla ID sensor i lampy bębna i kopiarka dozuje jeszcze więcej. Jeżeli coś strzelało w trybach to sprawdź, czy nie przekręciło się na osi koło zębate sprzęgła napędzającego wywoływaczkę wspólpracujące z zębatką osadzoną na wałku magnetycznym.
  • #7 1771274
    Woter
    Poziom 19  
    Dobrze wiem jakie materiały stosuje się do tej kopiarki, ale nie po to jest to forum aby o tym pisać, tylko instrukcja serwisowa. Widzę że bardzo mało osób próbuje ja poczytać tylko od razu zadają pytanie.
    To co zrobiłem to nic innego jak mały eksperyment, wcześniej juz dwa razy się udał, z tym że dosypałem developera z Fenixa około 70% do oryginalnego od 4422.
    Koleżko adas165 pustka w głowie powoduje pewnie że echo rozwala ci czaszkę a wyszukanie liter na klawiaturze to już nie lada wyczyn, szkoda że nic mądrego nie napisałeś.
    Dziękuję za wszelkie sugestie, diagnoza jest następująca: padła płyta główna, kolejna kopiarka zakończyła żywot.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kopiarka Ricoh 4422 ma problem z ciągłym obracaniem ślimaka tonera przy każdej kopii, niezależnie od ustawień dozowania tonera. Zmiana ustawień na minimalne dozowanie oraz inicjalizacja developera nie zatrzymały ślimaka, a nowa butla tonera została całkowicie wsypana do wywoływaczki, co spowodowało uszkodzenie zębatek. Podejrzewano zużycie developera i bębna, jednak wymiana developera na nieodpowiedni model (np. z serii 4415/3113) pogorszyła sytuację. Problem może wynikać z błędnego odczytu paska kontrolnego lub uszkodzonego sprzęgła napędzającego wywoływaczkę, co powoduje nadmierne dozowanie tonera i zapylenie czujników ID oraz lamp bębna. Zalecane jest sprawdzenie stanu kół zębatych sprzęgła oraz ewentualna wymiana materiałów eksploatacyjnych zgodnych z modelem 4422. Ostateczna diagnoza wskazuje na uszkodzenie płyty głównej, co uniemożliwia zatrzymanie ślimaka tonera i wymaga naprawy lub wymiany urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA