logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić funkcję antylegionella w Termet Gold Plus 25kW? Co oznaczają parametry na wyświetlaczu?

Savek 30 Lip 2018 12:48 11739 13
  • #1 17357358
    Savek
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Witam,
    Wymieniłem kocioł CO i CWU na nowy firmy Termet model Gold Plus 25kW.
    Czy możecie mi powiedzieć jak sprawdzić czy ustawiona jest funkcja antylegionella?

Poza tym mam jeszcze jedno pytanie dotyczące wyświetlacza. Po krótkim naciśnięciu przycisku włącz/wyłącz wyświetlają się następujące parametry:
    Ciśnienie np. 1,6 bar,
    Ch (jakaś temperatura)
    oraz Pr i Fr (oba wartość zero)

Czego dotyczą te parametry?
  • #3 17357545
    Savek
    Poziom 15  
    Zapis w instrukcji:
    Uwaga:
    Aby zwalczyć bakterie legionelli w zasobniku, zaleca się aby instalator ustawił tryb AUTO funkcji antylegionella.

A jak to ustawić lub sprawdzić, niestety nie ma
  • #4 17357772
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Auto - co 7 dni załączane. Można zmienić tylko w menu serwisowym.
    Reszta jest opisana w instrukcji...
  • #5 17357874
    Savek
    Poziom 15  
    OK, ale czy sam mogę sprawdzić co ustawił instalator? Bo kończył późno (przed północą) i nie mówił co ustawił.
  • #6 17358402
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Witam. Zadzwoń do instalatora i zapytaj, jeśli Facet jest rzeczowy to odpowie, zapewne posiada uprawnienia autoryzowanego instalatora bądź serwisanta marki Termet. Jeśli nie powinien polecić jakiś zaufany serwis fabryczny który ustawi wszystko tak jak trzeba. Nie żebym pisał jakieś głupie bzdury po złości ale Ja osobiście uważam że tak powinna wyglądać ta procedura.
    Pozdrawiam.
  • #7 17358501
    Savek
    Poziom 15  
    OK, też tak uważam. Facet jest autoryzowanym serwisantem i instalatorem Termetu, ale jak już pisałem, kończył pracę o 23 - ciej to się go nie pytałem. Było to już jakiś czas temu, a teraz doczytałem w instrukcji, że jest taka opcja.
    Nie może mi nikt podpowiedzieć, to pewnie zadzwonię, ale nie wiem czy będzie pamiętał co u mnie ustawiał.
  • #8 17365489
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    Wystarczy że spytasz domowników czy raz na tydzień woda w zasobniku jest piekielnie gorąca, jeśli tak to jest aktywna. Jak uruchamiam kocioł z zasobnikiem zawsze aktywuję ten parametr.
  • #9 17365680
    Savek
    Poziom 15  
    No to u mnie nie jest aktywna.
  • #10 17367062
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    W sumie mały szczegół ale może to jest sedno Twojego problemu. Wspomniałeś o wymianie kotła c.o. i c.w.u. co nie jest jednoznaczne.
    Jeśli masz kocioł dwufunkcyjny i c.w.u. grzejesz przepływowo to funkcja antylegionella Ciebie nie dotyczy.
    Ta funkcja jest dedykowana do kotłów jednofunkcyjnych z dodatkowym zbiornikiem c.w.u. o pojemności kilkudziesięciu lub więcej litrów.

Szczegóły co do funkcji antylegionella znajdziesz w instrukcji serwisowej, której wersję z 2016 roku można znaleźć w necie, bo Termet oficjalnie jej nie udostępnia dla klienta końcowego, gdyż adresuje ją dla serwisantów itp.
    Tylko jeśli masz 2 lewe do elektroniki i do komputera to lepiej nie grzeb w menu serwisowym, bo tam nie trzeba nic potwierdzać, a wystarczy tylko wejść w daną funkcję i dokonać zmiany parametru, aby automatycznie ta zmiana została zapisana.
    Więc laik może myśleć, że tylko przegląda menu, a w rzeczywistości będziesz zmieniał wartości przez co możesz rozregulować kocioł.

Dodano po 8 [minuty]:

serwo66 napisał:
    Wystarczy że spytasz domowników czy raz na tydzień woda w zasobniku jest piekielnie gorąca, jeśli tak to jest aktywna

To żaden test, bo jeśli autor ma np. baterie termostatyczne to automatyka sprawi, że woda w kranie będzie o odpowiedniej temperaturze i nikt nie odczuje wyższej temperatury w zbiorniku.

Dodam, że funkcja antylegionella polega na podgrzaniu wody c.w.u. w zasobniku do maksymalnej wartości rzędu 65-70 stopni, aby zabić bakterie, które potencjalnie mogły się wyhodować. Aby ta operacja miała sens to warto dokonać wyparzenia każdego punktu poboru wody, czyli odkręcamy po kolei wszystkie punkty poboru c.w.u. i lejemy gorącą wodę o temperaturze 65-70 stopni przez 2-3 minuty.
    Dzięki temu cała instalacja c.w.u. zostanie wyparzona i potencjalne bakterie uśmiercone przez co minimalizujemy ryzyko złapania "choroby legionistów", która w skrajnym przypadku może być śmiertelna.
  • #11 17367072
    Savek
    Poziom 15  
    Dziękuję za podpowiedź. Mam baterie termostatyczne, ale również termometr na zbiorniku.
    Wygląda jednak na to, że funkcja nie jest aktywna.
  • #12 17367267
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    Poszukałem i tryb antylegionella aktywuje się w menu serwisowym pod opcją P10:
    - wartość 0 (fabryczna) oznacza ręczny tryb
    - wartość 1 oznacza tryb automatyczny i podgrzewanie wody w zasobniku do 65 stopni co 168h, czyli raz na tydzień

Jeśli nie masz aktywnego automatycznego trybu to w takim układzie możesz uruchomić antylegionellę jednorazowo, ręcznie w dowolnej chwili.
    Jak ustawić funkcję antylegionella w Termet Gold Plus 25kW? Co oznaczają parametry na wyświetlaczu?
  • #13 17367598
    Savek
    Poziom 15  
    Tak właśnie zrobiłem.
  • #14 17678324
    Savek
    Poziom 15  
    Witam,

Jednak poprosiłem serwisant i ustawił mi tryb antylegionella

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił kocioł CO i CWU na model Termet Gold Plus 25kW i pyta o ustawienie funkcji antylegionella oraz znaczenie parametrów na wyświetlaczu. Odpowiedzi wskazują, że funkcja antylegionella powinna być ustawiona w trybie AUTO przez instalatora, co oznacza automatyczne podgrzewanie wody do 65°C co 7 dni. Użytkownik może sprawdzić ustawienia w menu serwisowym, gdzie wartość 0 oznacza tryb ręczny, a 1 tryb automatyczny. W przypadku braku aktywnej funkcji, można ją uruchomić ręcznie. Parametry na wyświetlaczu dotyczą ciśnienia, temperatury oraz wartości Pr i Fr, które mogą wskazywać na stan systemu. Użytkownik ostatecznie skontaktował się z serwisantem, który ustawił tryb antylegionella.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA