logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SRV53M03EU - Nie działa. Brak reakcji.

hondziash 30 Lip 2018 19:04 5850 10
REKLAMA
  • #1 17357978
    hondziash
    Poziom 11  
    Cześć,

Mam problem ze zmywarką Bosch SRV53M03EU. Zakończyła cykl zmywania bez problemów, ale po wyłączeniu już się nie uruchomiła. Po wyjęciu modułu sterującego znalazłem dwa uszkodzone elementy zaznaczone na zdjęciu. Trudno coś z nich odczytać, ale analizując układ i sąsiednie elementy obstawiam:
    1) Z3M
    2) W32
    Potrzebuję pomocy w określeniu tych układów i ich ewentualnych zamienników.
    Czy pozycję 1 mogę zastąpić triakiem Z0103MN?
    Jeżeli chodzi o pozycję 2, jedyne co udało mi się ustalić, że jest to tranzystor NPN - słusznie? Jakieś propozycje produktu?
    Znalazłem podobny problem użytkownika pit_1, ale tam do wymiany był rezystor i LNK304.

Rezystor u mnie wygląda OK, ale kiedyś miałem już sytuację (w pralce Polar), że wyglądał dobrze, a po wylutowaniu okazało się zupełnie coś innego. Nie mam układu u siebie, a u rodziców nie miałem jak zmierzyć. Myślicie, że na wszelki wypadek zaopatrzyć się również w te elementy? Co mogło być powodem tej usterki? Ktoś ma schemat/wiedzę, który mógłby pozwolić ustalić za co odpowiadają ścieżki, na których znajdują się uszkodzone elementy?
    Zmywarka Bosch SRV53M03EU - Nie działa. Brak reakcji.Zmywarka Bosch SRV53M03EU - Nie działa. Brak reakcji.
  • REKLAMA
  • #2 17357990
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 282
    Ten triak to czym steruje?
    Sprawdź ten podzespół czy zwarcia nie ma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17358137
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    :arrow: Proszę kompleksowo :D
    Zmywarka Bosch SRV53M03EU - Nie działa. Brak reakcji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17358243
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    antek124 napisał:
    czy microkontroler nie ubity.
    To idzie sprawdzić bo nawet gdy nie do końca ubity to sam port raczej już tak :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17358271
    antek124
    Poziom 32  
    Ocena: 146
    Zgadza się TONI_2003 sprawdzenie to już należy do autora postu. My fizycznie tego nie możemy zrobić. Port to zapewne ubity i nie wiadomo czy większego spustoszenia nie ma.
  • #7 17358375
    hondziash
    Poziom 11  
    Panowie, dziękuję za szybką reakcję.
    TONI_2003, rzeczywiście kompleksowo :D
    W moim przypadku E - water points. No właśnie... czyli w zasadzie co?
    Sama wymiana układów, które opisałeś na foto pewnie niewiele mi da bo ich uszkodzenie to tylko skutki, a nie źródło problemu.
    Mocno zmartwiły mnie Wasze podejrzenia o uszkodzenie mikrokontrolera. Nawet jeśli okaże się, że dotyczy tylko jednego portu, to i tak chyba marne pocieszenie?
  • #9 17360238
    hondziash
    Poziom 11  
    Biorę takie rozwiązanie pod uwagę.
    Jakieś rady jak uniknąć usmażenia nowego modułu? ;)
  • #10 17384026
    hondziash
    Poziom 11  
    Elementy wymienione. Zmywarka nadal martwa. Przy włączeniu słychać tylko pompę wody, albo jakiś zawór.
  • #11 17394550
    hondziash
    Poziom 11  
    Zakup nowej zmywarki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SRV53M03EU, która po zakończeniu cyklu zmywania nie uruchamia się. Po wyjęciu modułu sterującego zidentyfikowano dwa uszkodzone elementy, Z3M i W32, z prośbą o pomoc w ich identyfikacji oraz ewentualnych zamiennikach. Użytkownicy sugerują sprawdzenie triaka oraz obawiają się uszkodzenia mikrokontrolera. Po wymianie elementów zmywarka nadal nie działa, co prowadzi do rozważania zakupu nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA