Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Yamaha AX-500 - jaka końcówka mocy ?

skatman1986 26 Sie 2005 00:21 3589 5
  • #1 26 Sie 2005 00:21
    skatman1986
    Poziom 12  

    Podłączałem kabelki do yamahy (kanał A) i przez chwile przeszła duża iskra. Później w B i to samo. Gdy wszystkie podłączyłem sie okazało że prawy kanał trzeszczy i przerywa a lewy gra normalnie. Nie jestem pewien czy to od tego że ja źle podłączyłem bo wzmacniacz ma przecież zabiezpieczenie i od razu sie wyłączył... W każym razie tylko lewy kanał gra dobrze... I do niego mam podłączone 2 kolumny i grają super. Mam zamiar wymienić teraz uszkodzone części we wzmacniaczu. A poszła jak znam życie najprawdopodobniej końcówka mocy. Mam jedno pytanie: jaka jest model końcówki mocy w tym wzmacniaczu i ile kosztuje. Z góry dzięki. Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    łups nie do tego działu wstawiłem... to przez te nerwy :(

    0 5
  • #2 26 Sie 2005 00:31
    elmer2
    Poziom 28  

    Jesli chodzi o koncowke mocy to i tak piszerz ze ja bedziesz wymieniac, wiec nie widze powodu zeby najpierw odkrecic obudowe i przeczytac co tam pisze czy to jest sclalak jakis czy elementy dyskretne jakies tranzystory. Albo troskze checi w uzyciu funkcji Szukaj bo zapewne znajdzisz schemat do tego wzmaka gdzies na elce bez problemu :) .

    0
  • #3 26 Sie 2005 01:02
    skatman1986
    Poziom 12  

    Mam manual do tego modelu ale nie moge znaleźć jaki to model końcówki. Myśle że ktoś wie napewno bo to dosyć popularny wzmacniacz...

    Dodano po 11 [minuty]:

    Zauważyłem zaraz przy radiatorze taki mały czarny kwadracik który jest upalony (widać po czarnej sadzy albo coś takiego). Oznaczenia tego maleństwa to: Q140 ... i tak nic z tego nie kapuje i nie wiem do czego to służy ale najprawdopodobniej to jest spalone a co poza tym to nie wiem. Aha są takie 2 kwadraciki :P I do nich 2 jest oznaczenie: TK- T134T94V-0. To chyba to. Ale Q140 wydaje sie wyglądać normalnie - i to by sie zgadzało. Może wystarczy wymienić tylko tą jedną część?

    Dodano po 11 [minuty]:

    Fotka uszkodzonej części

    0
  • #4 26 Mar 2006 21:46
    pat132
    Poziom 10  

    Tam powinny bys 2 tranzystory tylko jak one sa uszkodzone juz to radze sprawdzic koncówki mocy no i oczywiscie rezystory mocy i ustawic napiecia.

    0
  • #5 26 Mar 2006 22:25
    vtrtorun
    Poziom 12  

    Ten kwadracik to prawdopodobnie tranzystor od którego zależy punkt pracy wzmacniacza(temperatura radiatora. To jest to samo co 140 w drugim kanale. Przy uszkodzeniu tego elementu na 99% uszkodzone są tranzystory końcowe. Porównaj kanały tam są takie same elementy. Przy uruchamianiu po naprawie wskazane jest uruchamianie bez tranzystorów końcowych. Na wyjściu powinno być napięcie 0

    0
  • #6 26 Mar 2006 22:32
    pat132
    Poziom 10  

    Najlepiej na zasilaniu przed odpaleniem wstawic normalnie bezpiecznik.A na tranzystory mocy na Baze dac rezystor np.10ohma.

    0