logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć

silentyt 04 Sie 2018 12:03 28185 9
REKLAMA
  • #1 17365944
    silentyt
    Poziom 5  
    Ocena: 42
    Witam
    Dziś na jakąś chwilę zostawiłem odpalony laptop z grą.
    Laptop trochę się nagrzal... To normalne ale laptop po jakimś czasie się wyłączył i... Nie chcę się włączyć.
    Może ktoś mi pomóc go jeszcze uruchomić czy już po nim?
    Trochę się na tym znam i mogę hi rozebrać i podać szczegóły ale sam wolę nic nie robić.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 17365953
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    silentyt napisał:
    Witam
    Dziś na jakąś chwilę zostawiłem odpalony laptop z grą.
    Laptop trochę się nagrzal... To normalne ale laptop po jakimś czasie się wyłączył i... Nie chcę się włączyć.
    Może ktoś mi pomóc go jeszcze uruchomić czy już po nim?
    Trochę się na tym znam i mogę hi rozebrać i podać szczegóły ale sam wolę nic nie robić.
    Z góry dziękuję.

Zostawiłeś laptop na zasilaczu, czy na samych bateriach.

Spróbuj go zostawić na zasilaczu, aby się naładował Laptop.

Co pokazuje lampka od zasilacza, czy podłączony,

Wciśnij przycisk włącznika przytrzymując na 8 s.
  • REKLAMA
  • #3 17365981
    silentyt
    Poziom 5  
    krzysiozak napisał:
    Zostawiłeś laptop na zasilaczu, czy na samych bateriach.

Był na zasilaczu. Zawsze był i rzadko go odłączałem i działał normalnie...

Edit.
    Dodam, że tydzien temu wymieniany był dysk twardy i wszystko od tamtej pory dobrze działało.
    A i od wczoraj kilka klawiszy przestało działać...

Dodano po 44 [minuty]:

Cytat:
    Spróbuj go zostawić na zasilaczu, aby się naładował Laptop.

Co pokazuje lampka od zasilacza, czy podłączony,

Wciśnij przycisk włącznika przytrzymując na 8 s.

Lampka od zasilacza nic nie pokazuje.
    Przytrzmuje przycisk ale nic się niezwykłego nie dzieje...
    Już go podłączyłem na zasilacz, zaraz zobaczy czy coś to zmieni ale zwykle laptop uruchamial się od razu po podłączeniu.
  • #4 17366142
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Posiadasz przyrząd [woltomierz], aby sprawdzić czy zasilacz sprawny?
    Czy na podłączonym zasilaczu do sieci energetycznej podaje napięcie na wyjściu.

Po czasie:
    Z tego co piszesz wynika że nie można nawet wejść W BIOS, Głuchy i ślepy.
    Osobiście bym się poddał. Ale od czego jest elektroda, poczekajmy na lepszych fachowców niż ja.
  • #5 17366307
    silentyt
    Poziom 5  
    Niestety nie posiadam ale sprawdzałem pod innym sprzętem i działa normalnie. (Ładowarka nie Oryginalna)
    Niestety nie mam innej ładowarki którą bym mógł podłączyć do swojego laptopa.
    Wyciągnąłem dysk HDD ale nadal się nie włącza.
    Nie wiem... RAM też wyciągać? Czy to nie jest wina podzespołów?
    Niestety nie mam też żadnego śrubokręta żeby zdjąć pokrywę z dołu laptopa... A nie mam też od kogo pożyczyć.
    Można coś jeszcze zrobić?

Dodano po 19 [minuty]:

Możliwe będzie, że jeśli zostawię go na jakiś czas z np. Wyjętą bateria to zacznie on działać? Czy jednak stało się coś głębszego przez co będzie trzeba oddać laptop do serwisu lub po prostu kupić nowy?
  • #6 17366480
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 17366533
    silentyt
    Poziom 5  
    System PL napisał:
    Może laptop jest stary?
    Podaj markę i więcej szczegółów.
    Miałem IBM T42 i padł w taki sam sposób.
    Staruszek.
    Lepiej się podaj, idź do serwisu, a jak nic nie zrobią to nowy komp i jak chcesz, kopia dysku o jeżeli coś się z nim nie stanie?

Laptopa sam odkupilem i posiadam od 2014 roku bodajże.
    Model SONY Vaio SVF152A29M
    4 GB ramu
    (Nowo kupiony dysk tydzień temu) 1 Tb 128 MB Cache SEAGATE... Szkoda, że nie zdążyłem się nim nacieszyć.
    Grafika Intel HD Graphics i Geforce ale nie pamiętam niestety jaki...
    Więcej nie pamiętam a nie wiem dokładnie co w nim siedzi.
  • REKLAMA
  • #8 17366543
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18455149
    silentyt
    Poziom 5  
    @System PL
    @krzysiozak
    Witam,
    Tak wiem minęło bardzo dużo czasu od ostatniego odzewu i przepraszam.
    Ogółem do tego czasu laptop siedział w szafie i dziś gdy mam wolne od pracy postanowiłem go rozebrać bo półtora roku temu miałem z tym problem i po prostu sobie odpuściłem.
    I tak jak widać na zdjęciach - nie wygląda nic na to aby jakiś podzespół się spalił. Kilka zdjęć jest z dołu płyty głównej i są one zrobione trochę dziwnie ale inaczej nie mogę bo kilka kabli nie mogę odłączyć.
    Wyjąłem baterie z płyty głównej by zresetować BIOS i po 1 minucie podłączyłem zasilanie i nic.
    Odlaczylem RAM i stacje dysków i nadal żadnych skutków. Możliwe, że to wina kabla zasilającego? Chociaż z baterią też nie działa 😤
    A może z wejściem lub dalszą drogą?
    Laptop jak się wyłączył na amen to był po zasilaniem i z włożoną baterią.

Jak jest potrzebny to spróbuję pożyczyć od kogoś multimetr. Jak dostanę to co pomierzyc?
    Załączniki:
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_122259.jpg (2.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_120926.jpg (4.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_123058.jpg (4.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_122250.jpg (3.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_120938.jpg (4.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_122306.jpg (3.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_120933.jpg (4.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_122236.jpg (2.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_122231.jpg (3.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_123120.jpg (5.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_120426.jpg (4.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_120950.jpg (3.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_120943.jpg (3.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_122226.jpg (3.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop nagle się wyłączył i nie chce się włączyć IMG_20200207_121003.jpg (3.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18461785
    silentyt
    Poziom 5  
    Brak odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop użytkownika, model SONY Vaio SVF152A29M, przestał się włączać po dłuższym użytkowaniu z grą, co mogło spowodować przegrzanie. Użytkownik próbował różnych metod, takich jak podłączenie do zasilacza, resetowanie BIOS-u przez wyjęcie baterii, a także odłączenie RAM-u i stacji dysków, jednak laptop nadal nie reaguje. Zasilacz, który nie jest oryginalny, działał z innym sprzętem, co sugeruje, że problem może leżeć w laptopie. Użytkownik zastanawia się nad możliwością uszkodzenia podzespołów lub kabla zasilającego. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały sprawdzenie napięcia zasilacza oraz wizytę w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA