logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter 2T nie odpala po użyciu oleju Mixol S i przejechaniu 20km

azeros 05 Sie 2018 17:01 3966 11
REKLAMA
  • #1 17368013
    azeros
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam problem wygląda tak, że kupiłem olej dosyć słabej jakości Mixol S bo tylko taki był na stacji, no i go dolałem prawie pod korek (mam osobny zbiornik na olej), przejechałem jakieś 20km i zgasiłem skuter. Rano już nie odpalił. Zaskoczył na sekundę, i koniec. Rozrusznik kręci i tyle. Wyczyściłem świecę, zmoczyłem w benzynie delikatnie, przykręciłem i to samo - odpalił na sekundę, nakopcił i zgasł. Teraz nie odpala w ogóle. Co może z nim być?
  • REKLAMA
  • #3 17368056
    azeros
    Poziom 11  
    To jest jakiś Barton, odpowiednik jakiegoś chińczyka ale szczerze to nie mam pojęcia, dawno temu go kupiłem. Iskra jest, paliwo w baku też, a olej on sobie sam dawkuje. Wiem tylko że silnik to 50ccm. A mogło się coś zepsuć przez olej? Bo wyczytałem że ten olej się nie nadaje do skuterów, jest bardzo słaby.
  • REKLAMA
  • #5 17368081
    azeros
    Poziom 11  
    Mokra, ale nie odpali nawet na sekundę dopóki się jej nie przeczyści i nie zaleje delikatnie paliwem.
  • REKLAMA
  • #7 17368163
    azeros
    Poziom 11  
    tak odpala, ale tylko jeśli dam paliwo pod świecę, potem już nic. Nie ważne czy wężyk zaciśnięty czy nie. Może paliwo w ogóle nie dochodzi? Teoretycznie jak trochę go pokopie rozrusznikiem i wyjmę świecę to czuć benzynę, ale tak chyba ciężko to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #9 17368195
    azeros
    Poziom 11  
    ok, jutro kolega wpadnie i wyczyści ten gaźnik bo ja nie bardzo się znam.
    a i zapomniałem dopisać, ze z zaciśniętym wężykiem i paliwem pod świecą odpala i tak tylko na kilka sekund i koniec.
    Dzięki za pomoc. Dam znać jutro czy poszło.

Dodano po 19 [godziny] 47 [minuty]:

Problemem okazał się dozownik oleju który daje olej cały czas, nawet jak jest silnik wyłączony, przez co gaźnik zalał się olejem i nie palił. Już wszystko gra, niestety dozownika nie mam więc regularnie trzeba będzie otwierać gaźnik...
  • #11 18560103
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 619
    wojtek4408 napisał:
    Witam mam podobny problem, paliwo z baku nie chce lecieć do gaźnika, co z tym zrobić?

Ktoś mi wytłumaczy po chłopsku ale mądrze?

Żeby leciało paliwo silnik musi pracować (przynajmniej kręcić rozrusznikiem). Kranik wymaga podciśnienia żeby się otworzyć i puścić paliwo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem skutera po użyciu oleju Mixol S, który okazał się niskiej jakości. Po przejechaniu 20 km skuter nie odpalił, mimo że rozrusznik działał. Po czyszczeniu świecy i próbach z paliwem, okazało się, że dozownik oleju działał nieprawidłowo, co doprowadziło do zalania gaźnika olejem. Po wymianie oleju i czyszczeniu gaźnika problem został rozwiązany. Inny użytkownik poruszył kwestię braku paliwa w gaźniku, co wymagało podciśnienia do otwarcia kranika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA