logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Polo Classic 1,4 rocznik 2000 - nie działa wentylator dmuchawy

krzbre1198 07 Sie 2018 23:14 6192 7
REKLAMA
  • #1 17372339
    krzbre1198
    Poziom 10  
    Ocena: 66
    Witam, proszę o pomoc w dziwnym zachowaniu mojego samochodu. Od ponad 4 lat palił mi się CHECK "Ogrzewanie sondy lambda 1" dziś odpaliłem samochód i nagle zdziwienie, CHECK znikł i tu niespodzianka nie działa dmuchawa na żadnym biegu. Podszedłem po komputer - brak błędów silnika. Czy ktoś się może orientuje co mogło się stać ? przecież samo się nie naprawiło i co z tym wszystkim ma wspólnego nawiew w aucie. Jak mogę zdiagnozować problem z nawiewem czy jest tam jakiś bezpiecznik ??? gdzie go szukać? Z góry dziękuje za pomoc oraz poświęcony czas. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17372502
    lewek35
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeżeli uszkodził się rezystor nadmuchu to 4 bieg powinien działać a jeśli nie działa wcale to sprawdź bezpieczniki
  • REKLAMA
  • #4 17372600
    krzbre1198
    Poziom 10  
    Panowie gdzie znajdę ten bezpiecznik ?

Dodano po 14 [godziny] 27 [minuty]:

Bezpiecznik sprawdzony jest ok. Sprawdzając czy wtyczką czasem się nie dołączyła od panelu wyleciała jakaś blaszka właśnie się zastanawiam czy coś się nie rozpadlo w przełączniku. Bo jakoś dziwnie ciężko chodził a jak już zaczął normalnie to przestał chodzić nawiew. Wie ktoś jak wymontowac ten przełącznik w polo 6n2?
  • Pomocny post
    #5 17374212
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    Tam chyba cały panel jak w Golfie 3 trzeba wyciągać i wymieniać....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17374226
    zgawryl
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    krzbre1198 napisał:
    Witam, proszę o pomoc w dziwnym zachowaniu mojego samochodu. Od ponad 4 lat palił mi się CHECK "Ogrzewanie sondy lambda 1" dziś odpaliłem samochód i nagle zdziwienie, CHECK znikł i tu niespodzianka nie działa dmuchawa na żadnym biegu. Podszedłem po komputer - brak błędów silnika. Czy ktoś się może orientuje co mogło się stać ? przecież samo się nie naprawiło i co z tym wszystkim ma wspólnego nawiew w aucie. Jak mogę zdiagnozować problem z nawiewem czy jest tam jakiś bezpiecznik ??? gdzie go szukać? Z góry dziękuje za pomoc oraz poświęcony czas. Pozdrawiam

Ponoć po kilkudziesięciu (60, 100 nie znam liczby) razach check przestaje się zapalać. Tak mówił mi mój mechanik od VW, gdy miałem z sondą problem. Z drugiej strony jakim cudem przeszedłeś przegląd okresowy? Ale to inny temat i pozostawmy go bez odpowiedzi, przynajmniej na razie.
  • #7 17374241
    krzbre1198
    Poziom 10  
    Podłączyłem go pod komputer i nie ma błędów silnika. Rozmawiałem na ten temat z mechanikiem to powiedział że takie rzeczy się zdarzają. Jak wcześniej palił mi się check przez te 4 lata to nie wpływało to na pracę silnika, nawet poprosiłem na jednym przeglądzie o analizę spalin i wszystko było w normie, dlatego też nic nie robiłem z tą pierwszą sondą z której pochodził błąd. Jutro podjadę do ASO i zapytam czy te przełączniki są wymienne czy trzeba całe panele wymieniać.

Dodano po 15 [godziny] 42 [minuty]:

Witam ponownie, nie znam się zbytnio na elektronice więc poszedłem metodą prób i błędów , zakupiłem używany cały panel (koszt 30 zł) odpiąłem wtyczki z mojego podpiąłem pod nowy na szrocie i dmuchawa działała. Po powrocie do domu zabrałem się za wymianę, powiem szczerze że tragedia z dostępem ilością miejsca itd.. ręce całe pokaleczone ale zrobione :-) na szczęście jest gorąco to żaden plastik mi nie pękł podczas wymiany tylko wszystko ładnie się poddawało, ale montaż tych cięgien od nawiewu to koszmar z powodu braku miejsca. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie oraz pomoc.
  • #8 17375110
    krzbre1198
    Poziom 10  
    Podłączyłem go pod komputer i nie ma błędów silnika. Rozmawiałem na ten temat z mechanikiem to powiedział że takie rzeczy się zdarzają. Jak wcześniej palił mi się check przez te 4 lata to nie wpływało to na pracę silnika, nawet poprosiłem na jednym przeglądzie o analizę spalin i wszystko było w normie, dlatego też nic nie robiłem z tą pierwszą sondą z której pochodził błąd. Jutro podjadę do ASO i zapytam czy te przełączniki są wymienne czy trzeba całe panele wymieniać.

Dodano po 15 [godziny] 42 [minuty]:

Witam ponownie, nie znam się zbytnio na elektronice więc poszedłem metodą prób i błędów , zakupiłem używany cały panel (koszt 30 zł) odpiąłem wtyczki z mojego podpiąłem pod nowy na szrocie i dmuchawa działała. Po powrocie do domu zabrałem się za wymianę, powiem szczerze że tragedia z dostępem ilością miejsca itd.. ręce całe pokaleczone ale zrobione :-) na szczęście jest gorąco to żaden plastik mi nie pękł podczas wymiany tylko wszystko ładnie się poddawało, ale montaż tych cięgien od nawiewu to koszmar z powodu braku miejsca. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie oraz pomoc.

Dodano po 44 [sekundy]:

Wymiana panelu nawiewu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z VW Polo Classic 1.4 z 2000 roku, polegający na braku działania dmuchawy nawiewu, mimo że wcześniej świecił się błąd "Ogrzewanie sondy lambda 1", który nagle zniknął. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego nie znaleziono błędów silnika. Użytkownicy sugerowali, że problem może leżeć w uszkodzonym rezystorze dmuchawy lub bezpiecznikach. Po sprawdzeniu bezpieczników i stwierdzeniu ich sprawności, użytkownik podejrzewał uszkodzenie przełącznika nawiewu. Ostatecznie zakupił używany panel sterujący, co rozwiązało problem z dmuchawą, mimo trudności w montażu.
REKLAMA