logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić amplituner Pioneer 812 z 110V na 230V? Szukam firmy w Kielcach

erio 25 Wrz 2005 20:33 4316 11
REKLAMA
  • #1 1848682
    erio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam zamiar kupic amplituner pioneer 812 6.1 100W na kanał, w Hameryce na 110V ... czy jest jakas firma ktora przerobi mi go na 230V ??? czy jedynym wyjsciem jest kupno autotransformatora za 130 zł 600Wat ???
  • REKLAMA
  • #2 1849032
    bagi100
    Poziom 13  
    Witam koszt takiej przerubki jes napewno wyższy niz kupno atotransformatora ale względy estetyczne no bo nie każdy na tyle miejsca
    w domu zeby trzymac taki transformator .Sprawdz czy nie ma możliwosci
    przełaczenia go na 220 V niekture typy mają odczepy od tranformatora w środku amplitunera
  • REKLAMA
  • #3 1849333
    sidewinder3
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Prawda. Ja też mam wzmacniacz wyprodukowany na rynek amerykański NAD 3080 i transformator był przewidziany także do pracy w sieci 220V - trzeba było jedynie zajrzeć w schemat. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 1849339
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Miałem w naprawie Technicsa po padzie trafa.Firama zaśpiewała mi za każdy odczep po 60 zł (4 odczepy) plus pierwotne jakieś 350+ vat.Poszukaj przełącznika jeżeli jest takowy.Kup trafo z 220 na 120.
  • REKLAMA
  • #5 1849685
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Sprzęt w Ameryce jest znacznie tańszy niż w Europie i tym bardziej niż u nas
    ale przed takim zakupem trzeba dokładnie sprawdzić, czy będzie u nas w pełni funkcjonalny.
    Wersja na amerykański rynek oprócz zasilania 120v/60Hz nie będzie miała RDS a krok syntezy 200kHz, co oznacza, że radio będzie odbierać teoretycznie co drugą stację a znając złośliwość losu akurat nie odbierze naszych ulubionych.
    W niektórych modelach krok syntezy można zmienić na 100kHz ale zdarza się, że w modelu USA siedzi inna wersja procesora, bez możliwości zmiany rastra - wymiana nieopłacalna.
    RDSu też się nie dołoży.
    Tak więc ostrożnie - lepiej sprawdzić przed zakupem - można szukać wersji uniwersalnej "na różne regiony".
    Wmak
  • #6 1850266
    erio
    Poziom 11  
    O ograniczeniach w stacjach radiowych wiem, nie mam zamiaru słuchac na nim radia ... tylko korzystac z Dolby Digital i zewnetrznych zodel dzwieku.

wersji uniwersalnej nie znalazlem takiej co mnei interesuje

kupilem już za 150 dolców już pioneera 812K ... 6.1 100W na kanał. zasilanie tylko 110V

Cytat:
    Prawda. Ja też mam wzmacniacz wyprodukowany na rynek amerykański NAD 3080 i transformator był przewidziany także do pracy w sieci 220V - trzeba było jedynie zajrzeć w schemat. Powodzenia

czyli co ... jest szansa że podłącze 220YV i zagra ... nei rozumiem ..

Cytat:
    Poszukaj przełącznika jeżeli jest takowy.Kup trafo z 220 na 120.

Przełącznika nie ma ... Kup trafo ... tzn mam kupić autoftransformator 600W za 122 zł brutto i przez neigo podłączyc ?
    a ja bym chciał zaplacic nawet 200 zł zeby mi ktos go przerobił ... na czym dokladnie polega taka przeróbka i ile ona kosztuje, jakie części się wymienia ? transformator (zwany przez niektórych trafo?) cos jeszcze ?
  • #7 1850369
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Przeróbka transformatora polega na całkowitym demontażu i ponownym nawinięciu wszystkich uzwojeń,
    po przeliczeniu ze 120 na 230V i z 60 na 50 Hz.
    Fabryczny transformator po nawinięciu , włożeniu pakietu blach, owinięciu zlutowanym paskiem miedzianej blachy,
    przykręceniu lub przynitowaniu okuć montażowych jest próżniowo nasycany lakierem epoksydowym.
    Rozebranie tego jest bardzo trudne - czasem niemożliwe bez uszkodzenia.
    Po przewinięciu trzeba zmontować i zaimpregnować.
    Parametry przerobionego transformatora z regułu są gorsze od oryginału -
    zwiększa się rozproszony strumień, mogąc powodować przydźwięk, może się bardziej grzać, nie wiadomo,
    jak się uda nawijaczowi zrobić izolację pomiędzy pierwotnym a wtórnymi uzwojeniami co może grozić porażeniem.
    Nawet przy bardzo starannym przewinięciu moc takiego transformatora wychodzi przy przejściu z 60 na 50 Hz mniejsza.
    Fabryczne transformatory do tego samego modelu wzmacniacza wychodzą dla wersji 60 Hz mniejsze niż dla 50Hz -
    właśnie dlatego na amerykański rynek robi się tylko 60Hz bo można oszczędzić kilka dolarów.
    Czasem porównując dane tego samego sprzętu w wersji amerykańskiej i europejskiej (albo uniwersalnej)
    można znależc sporą różnicę w wadze urządzenia.
    Najprościej nie rozbierać - kupić zewnętrzny autotransformator.
    Aby przejście z 60 na 50Hz nie zwiększyło przydźwięku, nie kupować autotransformatora 230/120V -
    bezpieczniej 230/115 lub 110V.
    Maksymalna moc wzmacniacza i tak zawsze będzie mniejsza - szacuję, że spadnie ze 100 do 80W -
    no ale takiej różnicy (ok 1dB) nikt nie usłyszy.

Aha - jak zwykle ostrzegam!
    Nie wolno w celu obniżenia napięcia stosować takich wtykanych do gniazda w ścianie małych lekkich
    pudełek z wypisaną na obudowie mocą rzędu 1600W - to się nadaje tylko do grzałek a elektronikę zabija!
    Wmak
  • #8 1850514
    erio
    Poziom 11  
    Cytat:
    Przeróbka transformatora polega na ....
    Najprościej nie rozbierać - kupić zewnętrzny autotransformator.
    Aby przejście z 60 na 50Hz nie zwiększyło przydźwięku, nie kupować autotransformatora 230/120V -
    bezpieczniej 230/115 lub 110V.
    Maksymalna moc wzmacniacza i tak zawsze będzie mniejsza - szacuję, że spadnie ze 100 do 80W -
    no ale takiej różnicy (ok 1dB) nikt nie usłyszy.

to się nazywa wyczerpująca odpowiedz ... dzięki. Wnioskuję z tego że odradzasz stanowczo przeróbkę uzwojenia w oryginalnym trafo.
    A może kupie w telto lub toroidy.pl transformator taki jak jest potrzebny (na zamowienie ) i ( ktoś mi wymieni) wymienię ... oni powiedzieli ze mogą dla mnei zrobić wysokiej klasy transformator na podmianę z tym 110V o ile dam im dane ...jeśli profesjonalisci zrobiliby transformator na podmiankę to dalej lepiej byłoby kupić zew. autotransformator ?

Cytat:

Aha - jak zwykle ostrzegam!
    Nie wolno w celu obniżenia napięcia stosować takich wtykanych do gniazda w ścianie małych lekkich
    pudełek z wypisaną na obudowie mocą rzędu 1600W - to się nadaje tylko do grzałek a elektronikę zabija!
    Wmak

Ewentualnie planuję kupno autotransformatora w blaszanej obidowie o mocy 600W w telto.com.pl lub www.toroidy.pl za ok. 100 zł netto.
  • #9 2053667
    erio
    Poziom 11  
    Poniżej zdjecia wzmaczniacza który właśnie przyjechał

mam nadzieję że zbliżenia robiłęm transformatora odpowiedzialnego za 110V ... to jego trzeba zmienic zeby wzmacniacz dzialal na 220V ???

na nalepce jest napisane:
    ATT7043 TAM
    70B194D
    A M0303

1.Czy jest ktoś w okolicach Kielc kto byłby skłonny za opłatą przerobi ten wzmacniacz??
    zapraszam na Priv.
    2. Gdzie zamówic, jaki, i ile może kosztowac transformator który trzeba podmienic zeby sprzęt chulal na 220V .??
  • #10 2059276
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    1.jak na moje oko i Twoje zdjęcia to trafo nie ma odczepu na 220 ( ale to trzeba by dokładnie sprawdzić mając sprzęt w ręku.
    2.jeśli tak jest to pozostaje ZAKUP transformatora 230V-110V min 600W
    - i tu z zakupem nie ma co oszczędzać bo potem będziesz żałował
    3. kupić możesz w telto , indelu lub gdzie indziej
  • #11 2066996
    Ninja76
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.Nie zapomnij ze musisz zmienic oba trafka,i to z zasilania koncowki i to male/z 5V/.Jezeli kupisz autotrafo problem z glowy-nie musisz nic wymieniac.Ja osobiscie pokombinowalbym jednak z wymiana.Pozdr.
  • #12 2067287
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    -ninja - a jak myślisz - kto w rozsądnej cenie policzy i przewinie dwa transformatory?
    Nawet jeśli się ktoś podejmie to cena + ampli przewyższy cene zakupu od razu gotowego na nasz rynek ampli ( przestanie się kalkulować )

Najtaniej jest kupić trafo 230-110 i zrobić tak wtyczkę aby ktoś przez przypadek nie włożył do 230V.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Pioneer 812K 6.1 100W na kanał, zakupiony z rynku amerykańskiego z zasilaniem 110V/60Hz, wymaga adaptacji do pracy w sieci 230V/50Hz. Przeróbka polega na wymianie lub przewinięciu transformatora sieciowego, co jest technicznie trudne, kosztowne i ryzykowne ze względu na konieczność demontażu, ponownego nawinięcia uzwojeń, impregnacji i zapewnienia odpowiedniej izolacji. Przewinięcie może pogorszyć parametry transformatora, zwiększyć straty i ryzyko uszkodzeń. Niektóre modele mają możliwość przełączenia odczepów transformatora na 220V, jednak w przypadku Pioneer 812K brak takiego przełącznika. Alternatywą jest zakup zewnętrznego autotransformatora o mocy minimum 600W, co jest prostszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem. Wymiana transformatora wymaga także uwzględnienia transformatora zasilania końcówki mocy oraz transformatora małego (np. 5V). Zakup transformatora 230V-110V można zrealizować u specjalistycznych dostawców (np. telto, toroidy.pl, indelu). Koszt autotransformatora jest niższy i bardziej opłacalny niż przewijanie oryginalnego transformatora. Dodatkowo, wersja amerykańska amplitunera może mieć ograniczenia funkcjonalne, np. brak RDS i inny krok syntezy radia, co wpływa na odbiór stacji radiowych, jednak w tym przypadku użytkownik nie planuje korzystać z radia, a jedynie z Dolby Digital i zewnętrznych źródeł dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA