logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mondeo MK3 2002r. - Bąble powietrza w zbiorniku płynu chłodzącego

Skazus 12 Sie 2018 20:02 1446 6
REKLAMA
  • #1 17381110
    Skazus
    Poziom 6  
    Witam, jak w temacie. Wcześniej mondeo wywalało masowo wodę/płyn (czasem temp. szła w górę z powodu braku wody/płynu), ciężko było stwierdzić co to bo mechanik sprawdził pompę głowicę no ogólnie posprawdzał. Wymieniony został termostat dla pewności. Dziś słyszałem jakby powietrze z zbiorniczka (tak jakby wody nie było) lecz woda była. pomyślałem, zapowietrzony układ to mówię niech pochodzi. Nie było problemu - lecz postanowiłem odkręcić korek. No i się zaczęło - co chwilę powietrze szło od dołu (bąble) a czasem wodę wywalało - możliwe zapowietrzenie. Ale zdjąłem jeden przewód z dwóch górnych do zbiorniczka zobaczyć czy woda ma obieg lecz go nie było i moje pytanie tak powinno być czy jednak coś może być nie halo ?
    I jeszcze czy w tych przewodach są jakieś "plastiki" w przewodach ? bo w obydwu są w połowie jakieś plastiki w przewodzie - w jednym się go pozbyliśmy.
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 17381204
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Objawy bąbelkowe są po dłuższej jeździe , czy chwile po uruchomieniu silnika ? Jaką temperaturę pokazuje wskaźnik wody ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17381217
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Test na CO2. Możliwe uszkodzenie uszczelki głowicy.
  • #4 17381244
    Skazus
    Poziom 6  
    Test na CO2. Możliwe uszkodzenie uszczelki głowicy. - uszczelka dobra sprawdzana.
    Objawy bąbelkowe są po dłuższej jeździe , czy chwile po uruchomieniu silnika ? Jaką temperaturę pokazuje wskaźnik wody ? - zrobiłem z 10km później pauza chwilę. Bąble tylko podczas odkręconego korka więc obstawiałbym, że może mechanik źle odpowietrzył ? Choć podczas odpowietrzania powinien poziom płynu spaść według mnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17381289
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    To zrób test jak Ci te bąbelki idą. Może głowica pęknięta i dmucha jak się dobrze rozgrzeje.
  • REKLAMA
  • #6 17382384
    Skazus
    Poziom 6  
    Głowica dziś zrobiła rip więc od tego zacznę. ! Dzięki za pomoc.
  • #7 17439899
    Skazus
    Poziom 6  
    Wymiana uszczelniaczy + zrobienie głowicy.
    Tester kolegi był można powiedzieć, lewy na nowym głowicę pokazało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bąblami powietrza w zbiorniku płynu chłodzącego w Fordzie Mondeo MK3 z 2002 roku. Po wymianie termostatu i sprawdzeniu pompy oraz głowicy, zauważył, że bąble pojawiają się po dłuższej jeździe, a także podczas odkręcania korka zbiornika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie testu na CO2, co może wskazywać na uszkodzenie uszczelki głowicy. Użytkownik potwierdza, że uszczelka była sprawdzana, a problem może wynikać z nieprawidłowego odpowietrzenia układu. Ostatecznie użytkownik planuje zająć się głowicą, która wykazuje oznaki uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA