logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampki LED 230V z kablem 4-żyłowym w pierwszej puszce?

Kynio7_90 17 Sie 2018 15:27 1365 6
REKLAMA
  • #1 17389309
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Hej,

Chce podłączyć lampki LED na 230 V w dziewięciu puszkach przy schodach.
    Oświetlenie będzie włączane na dole i górze przy pomocy włączników schodowych.

W pierwszej puszce mam dwa kable OMY - 4-żyłowy oraz 2-żyłowy.
    2-żyłowy idzie do kolejnej puszki a stamtąd kolejny do następnej itd - to jest dla mnie jasne. Podłączam lampki na kostkach potrójnych i temat załatwiony.
    Problem mam z pierwszą puszką. Na kablu czterożyłowym mam napięcie na wszystkich czterech żyłach i to ciągle, nawet jeśli przełączam włącznik schodowy...

Jak to podłączyć ? Chyba, że to jest pod instalacje 12 V i muszę mieć zasilacz i inne żarówki?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17389354
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    Kynio7_90 napisał:

W pierwszej puszce mam dwa kable OMY - 4-zylowy oraz 2-zylowy.

To szewc czy kucharz robił? OMY nie są do układania na stałe.

Kynio7_90 napisał:
    Podłączam lampki na kostkach potrójnych i temat załatwiony

PE masz?

Kynio7_90 napisał:
    Problem mam z pierwszą puszką. Na kablu czterożyłowym mam napięcie na wszystkich czterech żyłach i to ciągle, nawet jeśli przełączam włącznik schodowy...

To weź zbadaj idzie ten przewód idzie i jak jest podłączony.
    Obecnosc napięcia czym sprawdzasz? Jesli miernikiem lub neonówkowym wspaźnikiem to możesz mieć fałszywe odczyty ze względu na pojemności międzyprzewodowe.
  • REKLAMA
  • #3 17389388
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:

To szewc czy kucharz robił? OMY nie są do układania na stałe.

Akurat na tego elektryka bym złego słowa nie powiedział, bo zrobil wszystko na tip top.

jdubowski napisał:

PE masz?

Tak mam kostki PE i szybkozłaczki WAGO

jdubowski napisał:

To weź zbadaj idzie ten przewód idzie i jak jest podłączony.
    Obecnosc napięcia czym sprawdzasz? Jesli miernikiem lub neonówkowym wspaźnikiem to możesz mieć fałszywe odczyty ze względu na pojemności międzyprzewodowe.

W puszcze z włącznikiem schodowym mam tylko kable 3x1,5, tych linek tam nie ma., wiec nie wiem w ktorym miejscu jest to połączone.
    Probówka sprawdzam, nie mam niestety miernika.
  • REKLAMA
  • #4 17389397
    jdubowski
    Kynio7_90 napisał:
    Tak mam kostki PE

Nie kostki PE - pytałem o przewód ochronny.

Kynio7_90 napisał:
    Probówka sprawdzam,

Próbówką - czyli zarówką na 230V na przewodach?

Kynio7_90 napisał:
    W puszcze z włącznikiem schodowym mam tylko kable 3x1,5, tych linek tam nie ma., wiec nie wiem w ktorym miejscu jest to połączone.

Obawiam się że gdzieś po drodze masz zasilacz.

Kynio7_90 napisał:
    Akurat na tego elektryka bym złego słowa nie powiedział, bo zrobil wszystko na tip top.

No to weż tip-top szkic instalacji tam ci elektryk zostawił informację. A jak nie to go na budowę sprowadź i niech jak na spowiedzi opowiada co tam tip-top nawyrabiał.
  • REKLAMA
  • #5 17389567
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:

No to weż tip-top szkic instalacji tam ci elektryk zostawił informację. A jak nie to go na budowę sprowadź i niech jak na spowiedzi opowiada co tam tip-top nawyrabiał.

Wiedziałem, że gosciu wszystko przewidział. W spiżarni gdzie mam skrzynkę z dodatkowymi kablami od domofonów, routera itd jet zasilanie led 230v i ten kabel czterożyłowy. Moge podpiąc zasilacz, albo zmostkować i puscic na 230V.
    Po zmotskowaniu wszystko działa jak należy.

Dzieki za "pomoc".
  • #6 17389736
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 618
    Kynio7_90 napisał:
    Moge podpiąc zasilacz, albo zmostkować i puscic na 230V.
    Po zmotskowaniu wszystko działa jak należy.

Dzieki za "pomoc".

Osobiście nie dałbym w tak nisko umieszczonych "oczkach" zasilania 230V. Zawsze można je przypadkowo uderzyć np. przy wnoszeniu czegoś, dzieci będą je dotykały itd.
  • #7 17389768
    jdubowski
    William Bonawentura napisał:

Osobiście nie dałbym w tak nisko umieszczonych "oczkach" zasilania 230V. Zawsze można je przypadkowo uderzyć np. przy wnoszeniu czegoś, dzieci będą je dotykały itd.

Przychylam się do tego osądu.
    Zresztą "tip-top elektryk" też zapewne miał takie zdanie dając tam przewód OMY.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć lampki LED 230V w dziewięciu puszkach przy schodach, z włącznikami schodowymi na dole i górze. W pierwszej puszce ma dwa kable: 4-żyłowy OMY oraz 2-żyłowy. Problemem jest to, że na czterożyłowym kablu występuje napięcie na wszystkich żyłach, co sugeruje, że może być to instalacja 12V wymagająca zasilacza. Po dalszym zbadaniu, użytkownik odkrył, że kabel czterożyłowy prowadzi do zasilania LED 230V w spiżarni, co pozwoliło na zmostkowanie i prawidłowe działanie oświetlenia. W dyskusji podniesiono również kwestie bezpieczeństwa związane z umiejscowieniem zasilania 230V w niskich puszkach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA