logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żarówka LED 230V - jak podłączyć kilka żarówek na jednym przewodzie?!

PieknyK 27 Paź 2020 00:02 6780 5
  • #1 19002528
    PieknyK
    Poziom 4  
    Ocena: 22
    Witam, powracam z moimi elektrycznymi zmaganiami którymi zapewne nie jednemu poprawię humor ; )
    Kupiłam przewód z wtyczką do gniazdka oraz włącznikiem/wyłącznikiem, pomarańczowe kostki i żarówkę LED 230V. Wszystko było elegancko dopóki nie postanowiłam, że chcę podłączyć jeszcze dodatkowo 3 żarówki LED 230V. I w tym momencie mój umysł wypełniła abstrakcja. Za pomocą tych kostek nie da się tego zrobić. Czy jakiś dobrodziej mógłby prosto mi wyjaśnić jak to mam zrobić, aby pod ten jeden kabel to podłączyć i przy okazji nie zginąć podczas owej operacji?
    Byłoby dobrze pokazać co ew muszę jeszcze dokupić( jeśli muszę) oraz namalować na paincie schemat łączenia.

Dzięki z góry i pozdrawiam! W załączniku zdjęcie mojego profesjonalnego oświetlenia : d
    (Tak przy okazji, czy to wisząc w ten sposób 'na surowo' na przewodach i kostce jest w ogóle .. bezpieczne?)
    (oczywiście zawsze jest graniczna bariera pokrywy akwarium i światła, w razie gdyby ktoś sądził że nie wiem co przynosi pluskanie urządzeń elektrycznych w wodzie)
    Załączniki:
    • Żarówka LED 230V - jak podłączyć kilka żarówek na jednym przewodzie?! 20201026_232736.jpg (366.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19002541
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 427
    Można by rozdzielić to za pomocą złączek Wago z dźwignią. Ale takie eksperymenty nad akwarium nie są najlepsze. Docelowo to należy w odpowiedni sposób zabezpieczyć. Ew na tych kostkach też dałoby się rozdzielić, podłączając do niej dodatkowe odejścia z takiego przewodu jak ten biały. Tylko i to by trzeba było bardziej odpowiednio zrobić, niż jak najczęściej się widzi różnych domorosłych elektryków, naprawiając różne awarie.
  • #3 19002545
    PieknyK
    Poziom 4  
    Jeśli ktoś narysowałby mi schemat jak to podłączyć to nie będzie żadnego problemu ani niebezpieczeństwa. Ponadto światło nie ma żadnego kontaktu z wilgocią, akwarium jest szczelnie przykryte.
    To że napisałam post żartobliwie, nie oznacza że miałabym jakiś problem, jeśli ktoś pokazałby jak to zrobić.

Brivido napisał:
    Ew na tych kostkach też dałoby się rozdzielić, podłączając do niej dodatkowe odejścia z takiego przewodu jak ten biały. Tylko i to by trzeba było bardziej odpowiednio zrobić, niż jak najczęściej się widzi różnych domorosłych elektryków, naprawiając różne awarie.

Jak dokładniej?

Zbędne usunąłem. Raport był poprawny, wątek przeniosłem do właściwego działu. W przyszłości proszę darować sobie takie komentarze./zbich70/
  • #5 19017829
    PieknyK
    Poziom 4  
    Stelaż będzie zrobiony, będzie porządnie zrobione. Tylko nie za bardzo rozumiem jak połączyć to za pomocą tych złączek wago. Nikt nic nie wyjaśnia. Nie miałam z tymi złączkami do czynienia. Powiedzmy że chcę podłączyć pod jeden kabel 4 żarówki led po 1,5W . W jaki sposób to zrobić? Nie widzę dokładnie jak ta złączka wygląda i jak to się je. Z jednej strony podłącza się kabelki z głównego kabla(tego z włącznikiem) a po drugiej stronie wszystkie te 4 żarówki? Muszę coś kupić oprócz tych złączek? Jakie to mają być na 4 żarówki?
  • #6 19018027
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2925
    Podłączyć te żarówki możesz na dwa sposoby. Pierwszy to taki, że od pierwszej żarówki podłączasz kabelek, który idzie do drugiej. Od drugiej kabelek do trzeciej itd.
    Oczywiście łączysz to kabelkiem dwużyłowym w ten sposób, ze niebieski z niebieskim, a brązowy z brązowym.
    Drugi sposób to taki, że z pierwszej kostki (na kablu zasilającym wychodzą cztery kable, które są podłączone równolegle (czyli niebieskie razem i brązowe razem). Do każdej żarówki idzie jeden niezależny kabel.
    Jak to połączyć, tzn. czy użyć kostek czy złączek wago, to nie ma już specjalnego znaczenia. Kostki wago montuje się szybciej i są bardziej bezpieczne. W zależności czy używasz przewodu typu linka czy drut, kupujesz odpowiedni złączki.

Ps. Tak na przyszłość moja rada, aby użyć żarówek na niskie napięcie 12V i zasilić całość transformatorem (np.toroidalnym). Będzie to bardziej bezpieczne. tak mam m.in. u siebie w łazience, szczególnie w kabinie prysznicowej.
REKLAMA