logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Instalacja PV] Czy warto montować 2kWp za 8100zł z dofinansowaniem?

vinyl 17 Sie 2018 22:07 1497 18
  • #1 17389912
    vinyl
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć,

Proszę o poradę. Od jakiegoś czasu chodzi za mną montaż instalacji solarnej do produkcji prądu. Roczne zużycie za ostatni okres wyniosło 1400kWh, więc uwzględniając ""prowizję" zakładu energetycznego na poziomie 20%, instalacja o wydajności 2kWp będzie lekko nadwymiarowa. Instalator którego poleciła gmina przy niby dofinansowaniu za takową kompletną instalację (7 paneli polikrystalicznych, falownik, robocizna) życzy sobie 8100zł z 8% VAT. I tu pytanie: jest sens iść w tą stronę? Zakładam, że okres zwrotu inwestycji na poziomie 8 lat jest realny, ale być może mnie ktoś wyprowadzi z błędu.

Pozdrawiam,
    Paweł
  • #2 17390002
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    1. Płacisz za prąd znikome kwoty
    Opłacalność budowy systemu fotowoltaicznego rozpoczyna się od jednego zasadniczego pytania – o wysokość rachunków za energię elektryczną. Najważniejszym celem instalacji jest bowiem ich wyraźne obniżenie. Jeśli więc za prąd płacisz nie więcej niż 100 – 150 zł za okres 2 miesięcy, z ekonomicznego punktu widzenia, inwestycja staje się niezasadna.

Dlaczego? W takiej sytuacji potrzebna by była naprawdę mała instalacja. A im jest ona mniejsza, tym wyższa proporcjonalnie będzie cena paneli, inwertera czy konstrukcji, a także koszt instalacji. Z punktu widzenia instalatora, koszt budowy instalacji o mocy 1,5 kWp i 3,0 kWp jest praktycznie taki sam. Z drugiej strony jednak, jeśli weźmiemy pod uwagę eko – logiczne rozwiązania i ochronę środowiska naturalnego – fotowoltaika jest zawsze inwestycją opłacalną.
  • #3 17390239
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Zakładaj i się nie zastanawiaj ,prąd będzie drożał .
  • #4 17392266
    vinyl
    Poziom 11  
    Cześć,

Akurat ten dostawca ma ceny dość liniowe, ok 4000zł brutto za 1kWp wiec 3kWp kosztuje o połowę więcej niż 2kWp, 4kWp to koszt 2x większy itd.

Pytanie mam jeszcze o to jak wygląda rozliczenie w pierwszym roku. Załóżmy ze założą licznik dwukierunkowy 1.09.2018 wiec od tego dnia trwa produkcja. Czy do konca okresu w tym przypadku normalnie bede oplacal prognozy i po roku otrzymam rozliczenie całości czy tez rozliczanie odbywa sie częściej? Bylbym wdzięczny za podanie przykładu jak to wyglada. Pytam do jak uruchomię instalację we wrześniu to na początku pewnie wiecej pradu będę w zuzywal niz oddawał wiec jesli rozliczanie jest na bieżąco to faktury bedzie trzeba płacić a potem odbierać nadpłaty (?) jak okres bedzie bardziej produktywny. Oczywiscie dotyczy to tylko pierwszego roku eksploatacji.

Pytanie mam też od strony elektrycznej. Ponoć falownik podłącza sie do dowolnego punktu w instalacji gdzie są dostępne 3 fazy, czyli w moim przypadku bylaby to rozdzielnica na piętrze. Prawda li to?

Pozdrawiam,
    Paweł
  • #5 17392542
    nowex
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Podłączenie instalacji w moim przypadku wiązało się podpisaniem nowej umowy dystrybucyjnej(w związku ze zmianą polegającą na oddawaniu energii do sieci) i wymianą licznika na nowy dwukierunkowy. Z chwilą wymiany licznika przyszło rozliczenie odczytów ze starego. Od tej chwili następuje rozliczanie w ramach bilansowania. Oddaną energię można wykorzystać w ciagu roku od jej rozliczenia (jeżeli z rozliczenia w bieżącym okresie rozliczeniowym została niewykorzystana nadwyżka).
  • #6 17395287
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 669
    Przejdź na G12. Instalacja 1kWp za 4000 zł powinna być najlepszym rozwiązaniem. Większa będzie się amortyzować znacznie dłużej.
  • #7 17395290
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    Czy instalacja musi bilansować zużycie w 100%czy tylko zmniejszać zużycie prądu w okresie rocznym?. Drugi przypadek ma sens ekonomiczny? Zużywam ponad dwa razy tyle co autor tematu rocznie tyle że u mnie w okresie dwumiesięcznym czyli ponad 3tys kWh .
  • #8 17396794
    nowex
    Poziom 17  
    Ja rozpoczynałem od 1,5 kW aby po 9 latach mieć prawie 15, w miarę rozbudowy instalacji rosła konsumpcja energii, teraz mam wszystko na prąd łącznie z ogrzewaniem pompą ciepła i rachunki po ostatniej rozbudowie stanowią tylko opłaty abonamentowe. Ja bym radził robić instalację na całość pobieranej energii, a jeśli jest za mało pieniędzy to przejść na system 2 taryfowy np. G12W i bilansować chociaż droższą taryfę.
  • #9 17397033
    janek1815
    Poziom 38  
    Dla 18tys kWh zużytych rocznie ile musiałbym mieć na dachu paneli?
  • #10 17397254
    nowex
    Poziom 17  
    To zależy od stopnia autokonsumpcji, tzn. ile energii uda się zużyć wprost, a ile trzeba oddać o sieci i pobrać z potrąceniem przez sprzedawcę 30% oddanej energii. W twoim przypadku gdyby przyjąć idealne warunki (odpowiedni kąt pochylenia południowej połaci dachu) wielkość instalacji musiałaby zawierać się między 18 a 26 kW. Może udałoby się uzyskać jakieś oszczędności w zużyciu energii poprzez zmianę technologii odbioru. Nie wiem co jest przyczyną tak dużego zużycia.
  • #11 17397369
    janek1815
    Poziom 38  
    Powiem tak gospodarstwo domowe. Trzy kotły CO, 18 pomp obiegowych, 90 opraw swietlowkowych podwójnych to główne odbiorniki, 12 wentylatorów po 300W. No i to co w domu parę tv, dwie pralki i dwie zmywarki bojler elektryczny to chyba wszystko. Elewacji południowych brak wszystko w układzie wschód zachód.

• #12 17398151
    Slak68
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Najlepiej wyglądają dachy na budynkach niemieszkalnych. Nachylenie chyba niezbyt duże, więc panele tam zamontowane prawie na płask nieźle będą produkować prąd. Tym bardziej, że będą to robić od samego świtu.

Ja mam 6 osób, 2 pralki, zamrażarka + 2 lodówki, 3 tv, bojler elektryczny, 2 piece CO 2 komputery, 2 laptopy, i ok. 6 000 kWh/rok...
  • #13 17399028
    nowex
    Poziom 17  
    Niestety najlepszy roczny uzysk jest w przypadku dachu nachylonego na południe pod kątem ok. 36 stopni, nachylenie to zależy od lokalizacji. Ja mam jedną część instalacji na zachodniej połaci dachu i produkcja jest tam w skali roku mniejsza o ok. 20% w stosunku do optymalnej połaci południowej, na której zabrakło juz miejsca. Jedyny pożytek jest taki, że latem mam dłużej energię ze słońca w zwiazku z posiadaniem ok. 1/3 instalacji od zachodu, co nieco zwiększa udział autokonsumpcji. Jest darmowa strona, na której można obliczyć szacowaną produkcję energii w zależności od położenia geograficznego i orientacji względem terenu.

[url=]http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP[/url]

a tu poniżej przykład wyliczeń:

• #14 17400769
    vinyl
    Poziom 11  
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Ja mam prawie idealnie dach skierowany na południe, kąt to ok 40st. Co do budynków niemieszkalnych, na razie nie mam takich, ale podobno i tak urząd skarbowy kwestionuje zasadność użycia stawki VAT 8% przy instalacjach na gruncie lub właśnie na jakiejś budowli gospodarczej.

Dom na razie jest zamieszkany w weekendy, ponieważ jeszcze się/mnie wykańcza, ciężko nawet określić jakie będzie docelowe zapotrzebowanie. Natomiast dostałem info o panelach i falowniku, który firma moja montuje. 1kWp to byłby pewnie niezły pomysł, na początek, ale raz że dostawca nie ma w ofercie instalacij mniejszych niż 1kWp (albo nie ma na nie opcji z dotacją). Martwi mnie też jedna rzecz. Jak będę chciał robić rozbudowę to muszę za każdym razem wymieniać falownik lub dokładać kolejny.
    Panel: Argom ARGP270
    Falownik: Goodwe zapewne model GW2000-NS

I tu mam dylemat: falowniki do małych instalacji są jednofazowe, a to oznacza, że tylko część produkowanego prądu będę mógł zużywać na bieżąco. Ten aspekt mi się nie podoba, obniża opłacalność inwestycji.

Pozdrawiam,
    Paweł

Dodano po 19 [minuty]:

nowex napisał:
    Jest darmowa strona, na której można obliczyć szacowaną produkcję energii w zależności od położenia geograficznego i orientacji względem terenu.

Super, dzięki za tą stronkę. Wylicza mi w sumie podobnie do Ciebie (oczywiście uwzględniając 5x mniej kWp).

Pozdrawiam,
    Paweł
  • #15 17401242
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    nowex napisał:
    Ja rozpoczynałem od 1,5 kW aby po 9 latach mieć prawie 15, w miarę
    ...
    Ja bym radził robić instalację na całość pobieranej energii, a jeśli jest za mało

Ty masz hobby. Ja z 10kW podobnie.
    Sensu ekonomicznego to nie ma, ale jest satysfakcja. :)

Przejście na G12 to natychmiastowe oszczędności przy niemal zerowej inwestycji.
    Instalacja pokrywająca I taryfę w całości to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie dla oszczędnych skner.

Dodano po 3 [minuty]:

vinyl napisał:

I tu mam dylemat: falowniki do małych instalacji są jednofazowe, a to oznacza, że tylko część produkowanego prądu będę mógł zużywać na bieżąco. Ten aspekt mi się nie podoba, obniża opłacalność inwestycji.

To nieprawda!
    Falowniki jednofazowe są najlepsze!

Trzy takie falowniki umożliwiają zmniejszenie strat jeśli ZE nie robi bilansowania międzyfazowego.
    Trzy falowniki to ryzyko rozłożone na trzy urządzenia - jeśli się jedno zepsuje, to dwa pracują.
    Masz możliwość przełączania produkcji na najbardziej obciążone fazy.
    Jeśli nie ma fazy albo jedna z faz ma wysokie napięcie to trójfazowy falownik się wyłączy, a dwa jednofazowe będą w dalszym ciągu pracować.

Ja mam trzy jednofazowe i od jesieni do wiosny przełączam je na dwie lub jedną fazę. Podobnie robię z odbiornikami energii. To bardzo dobre rozwiązanie.
  • #16 17401253
    vinyl
    Poziom 11  
    Ja taryfę G12w już mam, bo domek jest do czasu ukonczenia remontu uzytkowany glownie w weekendy, potem sie zobaczy :) Są wogole liczniki dwutaryfowe i jednoczesnie dwukierunkowe?

Z tą przewagą 1f nad 3f to faktycznie masz rację, cofam moje dywagacje :)

Pozdrawiam,
    Paweł
  • #17 17430572
    Slak68
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Hm, ja mam G11...

Szczyt poboru mocy (powyżej 0,6 kW):

Pn - 08.00 - 09.00 oraz 13.30 - 18.00
    Wt - 07.30 - 09.00 oraz 15.30 - 18.00
    Sr - 07.30 - 10.00 oraz 14.30 - 18.00
    Cz - 07.30 - 08.30 oraz 09.30-10.30 oraz 15.30 - 18.00
    Pt - 07.30 - 08.30 oraz 09.00-10.00 oraz 15.00 - 20.00
    So - 09.00 - 10.00 oraz 14.00 - 20.00
    Nd - 10.00 - 13.00 oraz 14.00 - 17.00

Nie bardzo tu widzę, żebym miał przejść na G12...
  • #18 17432688
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Slak68 napisał:

Nie bardzo tu widzę, żebym miał przejść na G12...

CWU, pralka, zmywarka, suszarka na timerze i już masz zużycie w G12.
    Urządzenia pracujące całą dobę: rutery, zamrażarka, chłodziarka - również kosztują mniej w G12 bo 10*0,27+14*0,62 < 24*0,54.
  • #19 17432890
    vinyl
    Poziom 11  
    Cześć,

Różnice są nieznaczne dopóki faktycznie zużycie jest równomierne. Tabelka poniżej. U mnie G12w się sprawdza, bo zużycie generuję głównie w soboty i niedziele gdzie korzystam tylko z tańszej taryfy.

taryfa / tygodniowo
    G11 / 50,22 zł
    G12 / 48,60 zł
    G12w / 49,16 zł (weekendowa)
    G12n / 51,14 zł (niedzielna)

Pozdrawiam,
    Paweł Gluba

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa montaż instalacji fotowoltaicznej o mocy 2kWp za 8100zł z dofinansowaniem, biorąc pod uwagę roczne zużycie energii wynoszące 1400kWh. W dyskusji podkreślono, że opłacalność instalacji zależy od wysokości rachunków za prąd; przy niskich kosztach energii inwestycja może być nieuzasadniona. Użytkownicy sugerują, że prąd będzie drożał, co czyni inwestycję bardziej sensowną. Wskazano również na znaczenie autokonsumpcji energii oraz na różne taryfy, takie jak G12, które mogą przynieść oszczędności. Pojawiły się pytania dotyczące rozliczeń energii w pierwszym roku oraz możliwości rozbudowy instalacji. Wspomniano o falownikach jednofazowych i trójfazowych oraz ich wpływie na efektywność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA