logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika 6,86 kWp LONGI 435Wp, Deye 12K, magazyn RW-F16 – opłacalność przy 400 kWh/mc

pimowro 09 Lut 2026 12:38 1563 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy przy zużyciu około 400 kWh miesięcznie warto montować instalację fotowoltaiczną 6,86 kWp z magazynem energii za 42,5 tys. zł brutto?

Przy tej cenie i takim profilu zużycia to raczej się nie opłaca, a oferta 6,86 kWp z magazynem za 42,5 tys. zł brutto wygląda na mocno zawyżoną [#21833715] [#21834489] Przy 400 kWh/mc masz ok. 4800 kWh rocznie, więc nawet przy dobrej autokonsumpcji nie zejdziesz do zera, a zwrot przy obecnych zasadach będzie długi [#21833715] Najpierw warto sprawdzić dobowy i sezonowy profil zużycia, bo magazyn ma sens głównie wtedy, gdy dużo energii idzie wieczorami i nocą; zimą i tak bywa pusty [#21834489] W dyskusji padło też, że dla takiego zużycia wystarczy raczej około 3 kWp, a magazyn energii jest najdroższym elementem i warto policzyć wariant bez niego [#21834489] Jeśli planujesz w przyszłości pompę ciepła albo auto elektryczne, to sens instalacji może wzrosnąć, ale przy obecnym zużyciu i tej wycenie większość osób radzi raczej odpuścić albo szukać dużo tańszej, mniejszej konfiguracji [#21833715] [#21834166]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21833697
    pimowro
    Poziom 6  
    Robię rozeznanie dotyczące montażu fotowoltaiki. Dostałem ofertę na:
    Moc 6,86 kWp
    Moduł LONGI 435Wp, N-type, FULLBLACK x14 szt
    Inwerter Deye LV SUN-12K-SG05LP3
    Magazyn energii Deye RW-F16
    System montażowy K2 SYSTEMS
    Takie coś zostało wycenione na 42500 zł brutto.
    Lokalizacja na wschód od Wrocławia.
    Dach dwuspadowy wschód-zachód.
    Miesięczne zużycie energii około 400 kWh.
    Ogrzewanie gazowe.
    Dobra cena? Przy takim zużyciu jest sens zakładania instalacji?

AI: Jak wygląda Twój profil zużycia energii – czy większość prądu zużywasz w ciągu dnia, czy raczej wieczorami i w nocy?
    Wieczorami i w nocy, weekendy cały dzień.
    AI: Czy planujesz w najbliższym czasie zwiększenie zużycia energii (np. montaż pompy ciepła, zakup samochodu elektrycznego itp.)?
    Jest to wielce prawdopodobne.
  • Pomocny post
    #2 21833715
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3376
    Max co możesz oszczędzić to jak zejdziesz z rachunkami do 0 a na 100% nie zejdziesz. 400 kWh miesięcznie daje nam 4800 kWh rocznie. Czyli rachunki roczne na poziomie 6000-7000 zł obecnie. Czyli gdyby rachunki spadły do 0 to dopiero po 6 latach masz zwrot kasy włożonej. A realnie po 12-20 latach. W zimie system praktycznie nie działa, więc myślenie, że ogrzeje tym dom, to gadanie głupot. Coś można urwać grzejąc CWU w lecie zamiast gazem. W lecie jest za duża produkcja z PV, a ceny skupu niskie, jak nie 0, więc lepiej grzać tym wodę. PV wygeneruje jakieś 30 kWh, w ładny dzień w magazynie będziesz miał max 16 kWh miejsca -zakładając pusty magazyn - i resztę można oddać do sieci za grosiki lub za darmo, albo grzać wodę zamiast spalać gaz na ogrzanie CWU i oszczędzać na rachunkach za gaz

PS Reasumując - nie opłaca się już montować tak dużych instalacji, bo na oddawaniu do sieci zarobisz niewiele. Tylko instalatorzy nie chcą montować mniejszych, bo łatwiej upchać swoją marżę w 42 500 zł niż w 15 000 zł.
  • Pomocny post
    #3 21833895
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1860
    Tylko instalacja PV za własne pieniądze, z całą produkcją na własne potrzeby ma sens, ale nie ekonomiczny, lepiej płacić rachunki leżąc na kanapie, brzuchem do góry, a nie łazić z kalkulatorem w garści.
    Instalacja z magazynem energii, konieczna w terenie bez sieci elektrycznej również ma uzasadnienie, ale Ciebie to też nie dotyczy.
    Spóźniłeś się, stare, dość rozsądne zasady obowiązują tych, którzy zakładali PV wcześniej.
    Pozostaje tylko uzasadnienie, że taka moda, że inni mają, że ja też "muszę, inaczej się uduszę". :)
  • #4 21833916
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 279
    sigwa18 napisał:
    Reasumując nie opłaca się już montować tak dużych instalacji

Dokładnie tak.
    Najlepiej jak sprawdzisz profil dzienny zużycia energii w miesiącach wiosennych i jesiennych, marzec i październik to max.
    Od listopada do połowy lutego jest słabo.
    W zależności od zużycia właśnie w takim okresie wówczas można dobrać instalację. Ale nie za taką cenę. 42 tys, delikatnie mówiąc, przesada, tak ze dwa razy.
    Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że nawet magazyn mi się nie opłaca. Mam taryfę G12, dzięki czemu jest sporo taniej w nocy. Ale wszystko zależy jaki okres zwrotu zaakceptujesz.
  • #5 21834122
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 724
    michal.zd napisał:
    Najlepiej jak sprawdzisz profil dzienny zużycia energii w miesiącach wiosennych i jesiennych, marzec i październik to max.

Potwierdzam. To trzeba u siebie sprawdzić, by cokolwiek mówić o dobraniu instalacji PV.

Najlepiej eLicznik mieć i sobie w nim przeanalizować zużycie dobowe.

Generalnie patrząc na obecne zasady on-grida jak i ceny off-grida to sens jest tylko w instalacji hybrydowej: mały on-grid + troszkę większy off-grid z magazynem.
    Ale wszystko samemu robione.

Mocno opłacalność PV podwyższa używanie klimatyzatora w lecie no i auto elektryczne.
  • #6 21834166
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    W tym poście >>21830771 podałem wyniki jakie można osiągnąć przy pomocy zwykłego on-grida i prognozę dotyczącą grzania CWU. Parę postów dalej jest prognoza dotyczącą zastosowania magazynu energii.
    Falowniki on-grid hybrydowe są drogie ,magazyn energii też swoje kosztuje przez to opłacalność inwestycji rozłożona jest na lata. Sytuację trochę ratuje możliwość pozyskania dofinansowania z programu Mój prąd.
    https://kb.pl/aktualnosci/fotowoltaika/prosumenci-znalezli-sposob-na-net-billing/
  • #7 21834210
    pimowro
    Poziom 6  
    Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Dzisiaj był u mnie fachowiec lub "fachowiec" lub sprzedawca od fotowoltaiki. Mówi, że instalacja 6 kWp jest za duża dla mnie i przeliczył mi instalację 3 kWp i magazyn 11,5 kWh za cenę, uwaga, 46 500 zł. Szok. Trzeba chyba odpuścić i spokojnie płacić rachunki. G12W - ktoś z Was używa? Faktycznie realne oszczędności?
  • #8 21834225
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1421
    Zależy jaki masz rozkład poboru energii w ciągu dnia.
  • #9 21834362
    kmarkot
    Poziom 31  
  • Pomocny post
    #10 21834489
    michal.zd
    Poziom 31  
    pimowro napisał:
    Mówi, że instalacja 6 kWp jest za duża dla mnie i przeliczył mi instalację 3 kWp i magazyn 11,5 kWh

Słusznie prawi, wystarczy ci 3kwp, więc jednak nie zasłużył sobie na drwiny. Jest po prostu sprzedawcą od fotowoltaiki.
    Co do magazynu. To jest najdroższa część układanki, poproś go, jeśli masz kontakt, aby przeliczył instalację bez magazynu.
    Można wówczas ocenić sensowność instalacji tego ustrojstwa. Weź pod uwagę, że zimą kiedy nie ma słońca, magazyn również będzie pusty.
    Natomiast czy w okresie wiosna-lato-wczesna jesień on ma sens ekonomiczny, zależy ile energii zużywasz wieczorami i nocą. Więc profil dzienny na który ciebie namawiam, pozwoli na określenie spodziewanych zysków z własnego prądu. W zasadzie to i profil sezonowy byłby przydatny, gdyż jeśli ponad 2/3 energii zużywasz zimową porą (na pewno więcej niż latem, ale ile więcej) to sens magazynu stoi pod znakiem zapytania.

kmarkot napisał:
    montaż offgrid

Można, ale wówczas magazyn jest wręcz wymagany, inaczej są duże straty energii słońca. To co on-grid załatwia bilansowaniem godzinowym, off-grid magazynem. Trochę uprościłem, wiadomo, że im większy magazyn tym więcej energii pozostaje na ciemniejsze chwile dnia.

kmarkot napisał:
    samodzielny montaż

Nie każdy może pozwolić sobie na łażenie po dachach, ja nie, a tu jeszcze trzeba nieść kawał szkła ze sobą. Też dałem zarobić firmie montażowej.
    Wracając do ceny...
    pimowro napisał:
    za cenę, uwaga, 46 500 zł

No cóż, koszt robocizny firmy określa właściciel, nie sprzedawca. Ostatnio wszystkie usługi budowlane wzrosły, każdy chce zarobić na przyzwoitym poziomie. Jako że jest spadek ilości i wielkości PV więc aby utrzymać podobny zysk firmy na pracowników i podatki, trzeba podnosić marże.

Dodano po 7 [minuty]:

Coś ci doradzę, jeśli chcesz PV a wg mnie warto, najpierw sam musisz wiedzieć czego chcesz. Obliczyć ilość paneli (kWp), wielkość choćby zerową magazynu (kWh). Dopiero z takimi danymi możesz obdzwonić lokalne niewielkie firmy robiąc 'przetarg'. Nie korzystaj z firm, które same do ciebie wydzwaniają, to na pewno będzie drogo.
    Ja tak do tego podszedłem, arkusz kalkulacyjny, wpisałem miesięczne zużycia, to że miałem i mam G12 pozwoliło mi na określenie mniej więcej profilu dziennego. Wówczas na spotkaniu z przedstawicielem wykonawcy, na jego prośbę o rachunki za energię powiedziałem: panie co panu po rachunkach prognozowanych, mam lepsze dane.
    Ba, nawet po ustaleniu przez niego wykazu elementów i kosztów całości, policzyłem ile kosztuje robocizna. Wyszło okolice 7 tyś, uznałem ją za sensowny wydatek za moje życie ;).
  • #11 21834691
    michalPV
    Poziom 31  
    Wiecie co, z tej dyskusji mi wychodzi tak, że obecnie najekonomiczniej to 4-6 paneli (1500-2000zł) z mikroinwerterem (+ DTU czyli jakieś 2000-2500zł) jako on-grid (niech będzie 1000zł za podpis elektryka) i montaż samodzielny na gruncie (nawet kupując gotowe konstrukcje wyjdzie rozsądnie). Myślę, że każdy ma na działce miejsce na taką "wiatkę" fotowoltaiczną.
    Przy on-gridzie:
    - bilansowanie godzinowe i międzyfazowe
    - pomijalny koszt zasilania mikroinwertera

Okresy jesienno-zimowe mikroinwerter i niewielka moc PV jest wg mnie świetny: cała produkcja jest wykorzystywana.
    W sezonie słonecznym (marzec-wrzesień) wiadomo, większość pójdzie w sieć za darmo ale to pal licho z tym.

A druga instalacja PV to też samodzielnie zrobić mały off-grid na inwerterach i aku LiFePo4 z alliexpress i zrobić oddzielne obwody do zasilania niewielkich mocy ale tych, które działają non-stop albo długo (lodówki - moja zużywa 0,7kWh/dziennie, zamrażalki - moja zużywa dziennie 0,3kWh/dziennie, kotły CO - mój na pellet 1,3 kWh/dziennie, TV, komputery - tu już indywidualnie, u mnie to jest jakieś 2kWh/dziennie, etc.)

Bo te ceny, które podajecie są totalnie odklejone od tego co można obecnie mieć z PV. To się nijak ekonomicznie nie skleja przy obecnym systemie.
    46500zł za instalację PV to można było wydawać jak to było 9,99 kWp i netmetering (80% kWh do wykorzystania przez cały okrągły rok) bo wtedy pompa ciepła i z tego ludzie mają ogrzewanie całą zimę.

Patrząc na to co ja mam, czytając różne wpisy tutejsze osób, które mają PV wychodzi mi jedno: PV zapewni jakieś 30-70% zapotrzebowania rocznego na prąd. Dolna granica bez magazynu, górna jak się ma magazyn.

I teraz każdy niech sobie policzy ile kWh da mu instalacja PV, ile ona kosztuje i czy to się w ogóle opłaca.
    Autor tematu ma 400 kWh/m-c czyli 4800 kWh rocznie.
    Instalacja PV dostarczyłaby mu od 1440 kWh do 3360 kWh rocznie.

UWAGA: wszystkie wyliczenia opłacalności oczywiście na podstawie obecnych cen za kWh.
  • #12 21834794
    wojteks790
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Za 46000zł w moim mieście można kupić garaż murowany i wynajmować , ewentualnie 2-3 garaże blaszane i też wynajmować. Garaże nie stracą na wartości i w każdej chwili można je spieniężyć w przeciwieństwie do PV.

Mam mały domek 86m i wszystko na prąd włącznie z ogrzewaniem. Mieścimy się w 6000 kWh rocznie, mamy G12W , 70% zużycia przyda na tańszą taryfę. PV będziemy robili ale jakieś małe i głównie do CWU bo grzejemy go COP 1. Kumpel też mi doradza od razu deye, 10 kW na dachu i magazyn minimum 30 kWh... Ile z tych 6000 kWh uda mi się urwać ?
  • #13 21835168
    michalPV
    Poziom 31  
    @wojteks790 , moim zdaniem z informacji, mieścimy się w 6000kWh rocznie za mało można odczytać.
    Najlepiej znać ile kWh od marca do września i ile od października do lutego.
    Ile kWh na grzanie cwu? (jeśli do tej pory grzany prądem z sieci)
    Podane 10kWp i 30kW magazyn zapewni wg mnie 80-90% zapotrzebowania w okresie marzec-wrzesień przy takim rocznym zużyciu.
    W pozostałym okresie 30-40%
  • #14 21835212
    wojteks790
    Poziom 14  
    michalPV napisał:
    @wojteks790 , moim zdaniem z informacji, mieścimy się w 6000kWh rocznie za mało można odczytać.
    Najlepiej znać ile kWh od marca do września i ile od października do lutego.
    Ile kWh na grzanie cwu? (jeśli do tej pory grzany prądem z sieci)
    Podane 10kWp i 30kW magazyn zapewni wg mnie 80-90% zapotrzebowania w okresie marzec-wrzesień przy takim rocznym zużyciu.
    W pozostałym okresie 30-40%

- Dom ogrzewany pompą i na to pójdzie jakieś 2000 kWh / sezon grzewczy ( nie zamierzam z tym walczyć , to była świadoma decyzja )

- CWU, bojler z grzałką , dziennie 5 kWh
    - indukcja, piekarnik
    - pralka , zmywarka
    - zmiękczacz , pompa w studni 750W
    - 2x TV, konsola , dekoder
    - oczyszczalnia 80W 24h
    - alarm, kamery , nagrywarka
    - klima , wcześniej nią grzaliśmy, teraz będzie tylko na okresy przejściowe i ewentualnie chłodzenie w lato

Zużycie w lato ~ 350 kWh miesięcznie
    Okres przejściowy ~ 450 kWh
    Zima 600-700 kWh
  • #15 21835969
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 405
    sigwa18 napisał:
    ...gdyby rachunki spadły do 0 to dopiero po 6 latach masz zwrot kasy włożonej. A realnie po 12-20 latach.

Zapominasz o dofinansowaniach. W kwietniu robiłem znajomym instalację 13 kW, z magazynem 5 kWh, robota 500 km od domu. I wyszło ok. 44.500 brutto. Właśnie dostałem info z NFOS że w końcu ( ;-) ) dostaje kasę, 50 % całości, czyli ponad 22.000 zł. Resztę, czyli drugą połowę, odliczy od przychodu w PIT. Zostanie jakieś niecałe 19.000 wydane (jeśli jest w I progu, bo jak w II to jeszcze lepiej będzie), pozostałą kasę dostanie z powrotem. Nie wiem czy 19.000 za 13 kW plus magazyn to tak strasznie dużo? Fakt że na dofinansowanie trzeba poczekać, mim. 8-9 miesięcy, ale gra jest warta świeczki.
  • #16 21836085
    sigwa18
    Poziom 43  
    No właśnie dofinansowania raz że można się nie załapać a dwa są też obwarowania projektu.
  • #17 21836296
    dzidek1968
    Poziom 28  
    sigwa18 napisał:
    No właśnie dofinansowania raz że można się nie załapać a dwa są też obwarowania projektu.

Zgadzam się, zawsze może coś pójść nie tak. Ale powiem Ci, że póki co wszystkie wnioski, które składałem w imieniu swoich klientów, przechodziły pozytywnie. Instalacje "standardowe", więc kryteria spełniały. Fakt, że niektóre wnioski, zwłaszcza dwa ostatnie, to była droga przez mękę, ale ostatecznie też się udało ;-). Zobaczymy co wymyślą w tym roku :-)
  • #18 21836375
    michal.zd
    Poziom 31  
    dzidek1968 napisał:
    Zapominasz o dofinansowaniach.

sigwa18 napisał:

trzy, podniosly cenę pv o połowę, tak aby dofinansowanie przeszło gładko na konto firm. Ot cała filozofia sensu dopłat, jakichkolwiek.
    Pamiętam rok w którym weszły dopłaty do kotłów eco, ja kupiłem akurat swój peleciak rok wcześnej i zapłaciłem za całość (z montażem) 10 tys, z dopłatami ten sam kocioł nagle zdrożał akurat o wartość dopłaty (prawie, może 5% dla klienta dla osłody zostało).
  • #19 21836421
    dzidek1968
    Poziom 28  
    michal.zd napisał:
    dzidek1968 napisał:

trzy, podniosly cenę pv o połowę, tak aby dofinansowanie przeszło gładko na konto firm. Ot cała filozofia sensu dopłat, jakichkolwiek.

Nie wiem skąd masz takie informacje, bo akurat komponenty PV jakoś znacząco nie podrożały. A np. same moduły wręcz przeciwnie, baterie też systematycznie tanieją. Nie powtarzaj zasłyszanych legend :-). Aczkolwiek zgadzam się z Tobą że w niektórych dziedzinach faktycznie tak się dzieje, że dofinansowanie wymyślono chyba tylko po to, żeby trafiało do firm, a nie ulżyło ludziom :-). A to, że niektóre, zwłaszcza duże firmy, tak czarują klienta, żeby go naciągnąć, to już inna sprawa...
  • #20 21836449
    sigwa18
    Poziom 43  
    Części składowe tanieją ale cena montażu to już inna bajka.
  • #21 21836456
    michal.zd
    Poziom 31  
    dzidek1968 napisał:
    michal.zd napisał:
    Nie wiem skąd masz takie informacje, bo akurat komponenty PV jakoś znacząco nie podrożały. A np. same moduły wręcz przeciwnie, baterie też systematycznie tanieją.

bo dopłaty swoje zrobiły kilkanascie lat temu. Teraz zmiana cen to głównie walka cenowa Chin, a dopłaty nie mają na to wpływu.

Dodano po 2 [minuty]:

sigwa18 napisał:
    ale cena montażu to już inna bajka.

no właśnie. Zobacz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4164369.html
    gdzie trafia dopłata.

Dodano po 10 [minuty]:

pimowro napisał:
    Dach dwuspadowy wschód-zachód.

Może ta informacja coś wniesie do twojej decyzji. Oto dzisiejsze dane z falownika:
    Zrzut ekranu tabeli „Generowanie elektryczności” z danymi PV1 i PV2: napięcie, prąd i moc
    PV1 to string zachodni,
    PV2 string wschodnio-południowy
    Mimo podobnej ilości paneli (PV1 ma o dwa więcej) zachodnia połać nie dostaje słońca co powoduje, że nadal śnieg na nich leży.
  • #22 21836506
    sigwa18
    Poziom 43  
    Obecnie gdy dzień krótki a słońce nisko. Tylko ustawienie na południe i to o kącie większym niż 45 stopni generuje jakieś sensowne kWh. U mnie aktualnie za wczoraj 2,5 kWh z 1kWp ale ustawienie idealnie na południe i kąt 45 stopni. Słońce na panelach od 10-14. Potem już cienie.
  • #23 21837038
    dmirek62
    Poziom 17  
    Za 35k PLN możesz kupić 15kWp paneli plus falownik 15kw , magazyn energii 32kw i konstrukcje plus osprzęt elekt. To sobie porównaj gdzie ta kasa ucieka. Trzeba samemu lub przy pomocy kogoś co ma trochę oleju w głowie postawić inst. Plus dodatkowe koszty dla elektryka a może jakiś znajomy elektryk z uprawnieniami.
  • #24 21837116
    dzidek1968
    Poziom 28  
    dmirek62 napisał:
    Za 35k PLN możesz kupić 15kWp paneli plus falownik 15kw , magazyn energii 32kw i konstrukcje plus osprzęt elekt. To sobie porównaj gdzie ta kasa ucieka. Trzeba samemu lub przy pomocy kogoś co ma trochę oleju w głowie postawić inst. Plus dodatkowe koszty dla elektryka a może jakiś znajomy elektryk z uprawnieniami.

Równie dobrze możesz samemu zbudować dom. Kup cegły, beto i stawiaj :-). Uważasz że firmy usługowe pracują charytatywnie? Owszem, zgadzam się że te molochy, które same do klienta dzwonią i wciskają mu na siłę instalację (często bez ładu i składu) zarabiają za dużo. Ale jak sam poszukasz to znajdziesz dobrą, lokalną firmę, która zbuduje Ci instalację w normalnej cenie. Paradoksalnie te "molochy" same nic nie robią, tylko mają podwykonawców, czyli takie firemki jak m.in. moja. Wykonawcy zarabiają grosze, a Columbusy itp. zgarniają większość kasy :-).
  • #25 21837701
    dmirek62
    Poziom 17  
    @dzidek1968 Wiadomo że nikt za darmo nic nie zrobi ale są jakieś granice. Kto bogatemu albo naiwnemu zabroni wydać 42kpln. Jak nie ma się tyle kasy, trzeba samemu zakasać rękawy i podpierać się pomocą innych ale trzeba mieć też trochę pojęcia. Mój zięć to nawet gwoździa nie wbije ale córusia ma to po tatusiu. Pierwszy kupiony dom który remontowałem i rozbudowałem w 1990 w 70% zrobiłem sam ale ja to mechanik samochodowy to się umie. :-)
  • #26 21838504
    wojteks790
    Poziom 14  
    dzidek1968 napisał:

Równie dobrze możesz samemu zbudować dom. Kup cegły, beto i stawiaj :-). Uważasz że firmy usługowe pracują charytatywnie?

Większość firm z branży OZE zwyczajnie okrada swoich klientów... bo wiedzą że już nigdy do tego klienta nie wrócą
  • #27 21838689
    dzidek1968
    Poziom 28  
    wojteks790 napisał:

Większość firm z branży OZE zwyczajnie okrada swoich klientów... bo wiedzą że już nigdy do tego klienta nie wrócą

Rozumiem że to opinia oparta na własnym doświadczeniu a nie "urban legend"?
  • #28 21839019
    kmarkot
    Poziom 31  
    Zatrudni dwóch pracowników za najniższą krajową 10 000 PLN. Kup samochód, rata leasingowa 2 500 PLN, wynajmij biuro, telefony, światło, ogrzewanie... 4 000 PLN. @wojteks790 jako szef wydałeś w tym miesiącu 16 500 PLN i nie zarobiłeś ani złotówki.
    Szefie, co jutro będziemy robić? Jest ku... zimno, pada śnieg, potem odwilż i deszcz.
    Czy my naprawdę musimy w tym tygodniu jechać na ten montaż?
  • #29 21839118
    dzidek1968
    Poziom 28  
    kmarkot napisał:
    Zatrudni dwóch pracowników za najniższą krajową 10 000 PLN. Kup samochód, rata leasingowa 2 500 PLN, wynajmij biuro, telefony, światło, ogrzewanie... 4 000 PLN. @wojteks790 jako szef wydałeś w tym miesiącu 16 500 PLN i nie zarobiłeś ani złotówki.
    Szefie, co jutro będziemy robić? Jest ku... zimno, pada śnieg, potem odwilż i deszcz.

Kolega @wojteks790 raczej nie jest przedsiębiorcą ;-). Podejrzewam że on każdego "prywaciarza" będzie uważał za złodzieja.
  • #30 21839220
    wojteks790
    Poziom 14  
    kmarkot napisał:

Większość firm płaci za konkretny montaż pompy lub kotła , to nie są etatowcy....
    Kumpel jak jedzie na montaż to dostaje 800zł dniówki, jak siedzi w domu to robi to za darmo.

Większość rzeczy w domu wykonaliśmy we własnym zakresie, pompę ciepła też zamontowałem z kumplem a sąsiad elektryk przybił tylko pieczątkę. Mogłem oczywiście wziąć firmę i za dwa dni roboty byłbym biedniejszy o +/- 10-15k. Jeśli będę montował PV to też będę szukał innego rozwiązania niż branie firmy która zrobi to za skromne kilkadziesiąt tysięcy....

Dodano po 1 [minuty]:

dzidek1968 napisał:

Kolega @wojteks790 raczej nie jest przedsiębiorcą ;-). Podejrzewam że on każdego "prywaciarza" będzie uważał za złodzieja.

Nie każdego. Lubię zapłacić pod warunkiem że nie mam wrażenia że ktoś mnie próbuje "okraść"

Sam jestem prywacairzem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności instalacji fotowoltaicznej o mocy 6,86 kWp z modułami LONGI 435Wp (N-type, FULLBLACK), inwerterem Deye LV SUN-12K-SG05LP3 oraz magazynem energii Deye RW-F16, wycenionej na 42 500 zł brutto, dla domu z miesięcznym zużyciem energii około 400 kWh i dachem dwuspadowym o orientacji wschód-zachód. Użytkownik zużywa większość energii wieczorami i nocą, a w przyszłości planuje zwiększenie zużycia (np. pompa ciepła, samochód elektryczny). Wskazano, że przy takim profilu zużycia i obecnych zasadach rozliczeń (net-billing) oraz niskich cenach skupu energii z sieci, zwrot inwestycji może nastąpić dopiero po 12-20 latach, a zimą produkcja PV jest ograniczona. Magazyn energii jest kosztowny i jego opłacalność zależy od profilu zużycia, zwłaszcza zużycia nocnego. Zaleca się analizę dziennego i sezonowego profilu zużycia energii (np. przez eLicznik) przed doborem instalacji. Alternatywnie proponowano mniejsze instalacje (np. 3 kWp) lub samodzielny montaż systemów off-grid z magazynem LiFePO4, co może być bardziej ekonomiczne. Poruszono także temat wysokich kosztów montażu i marż firm instalacyjnych, a także wpływu dofinansowań (np. program Mój Prąd) na opłacalność inwestycji. Wskazano, że lokalne firmy mogą oferować lepsze ceny niż duże sieci handlowe, a samodzielny montaż z pomocą elektryka może znacznie obniżyć koszty. Dyskusja podkreśla konieczność realistycznego podejścia do oczekiwanych oszczędności i zwrotu z inwestycji w PV z magazynem energii, zwłaszcza przy obecnym profilu zużycia i cenach energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA