logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kolory kabli w starej instalacji

AnonNazwaUżytkownika 21 Sie 2018 23:41 24669 12
  • #1 17397092
    AnonNazwaUżytkownika
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam pytanie dot. kolorów kabli w starych instalacjach elektrycznych. Kupiłem mieszkanie w kamienicy i poprzedni właściciel wymienił instalację 2 kablową na 3 kablową w łazience i pokojach. Tam wszystko jest jasne:
    L - brązowy
    N - niebieski
    PE - żółto-zielony

Schody zaczynają się w kuchni. Wychodzi na to że tam wprowadzono trzeci kabel (?) zgodnie z jakąś dziwną jak dla mnie logiką.
    Mamy tam trzy kable: czarny (na pewno L), brązowy (PE?!) i niebieski (N?).
    Czy taki układ jest wogóle możliwy? Podobno robił to "specjalista"...
  • #2 17397099
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Brązowy to też kolor fazy. A czy możesz podać do czego podłączony jest ten kabel koloru brązowego? Sprawdź na gniazdach najlepiej jak są z bolcem. Pamiętaj o bezpieczeństwie.
  • #3 17397103
    AnonNazwaUżytkownika
    Poziom 6  
    Problem polega na tym że tak wygląda puszka na gniazdko które chcę zamontować. Do tej pory była schowana za meblami. Który kabel jest fazą sprawdziłem próbówką, czy jak to się tam profesjonalnie nazywa ;)
  • #4 17397109
    ta_tar
    Poziom 41  
    Czyli w puszce masz te kolory. Jeżeli tak to instalacja jest nieprawidłowo wykonana. Nie można zastępować kabla żółto-zielonego (ochronny) innym kolorem. Czy we wszystkich gniazdkach w kuchni tak masz? Może tylko w tym gniazdku brakło "mu" kabla ochronnego i dosztukował inny kolor.
  • #5 17397110
    AnonNazwaUżytkownika
    Poziom 6  
    Łazienka i pozostałe gniazdka, oprócz drugiego w kuchni (uwaga: od pieca dwufunkcyjnego!), mają "poprawny" i współczesny schemat kolorów
  • Pomocny post
    #6 17397120
    ta_tar
    Poziom 41  
    Co to znaczy "pieca dwu-funkcyjnego".
  • #7 17397122
    AnonNazwaUżytkownika
    Poziom 6  
    ta_tar napisał:
    Co to znaczy "pieca dwu-funkcyjnego".

Taki współczesny junkers do ciepłej wody i ogrzewania. O tyle dziwne że wydawałoby się że potrzebuje pożądnej instalacji a tu jakaś niedoróbka chyba. Ciekawi ci "specjaliści" nie ma co
  • Pomocny post
    #8 17397130
    ta_tar
    Poziom 41  
    Bo pomyślałem że masz piec elektryczny gdzie jest możliwość podpinania dwóch fazy ale brakłoby ochronnego. A jak masz podłączony ten piec. Gdzie wchodzą poszczególne kolory na piecu.
  • #9 17397135
    AnonNazwaUżytkownika
    Poziom 6  
    Piec jest podłączony go gniazdka. Tego gniazdka nie rozebrałem jeszcze bo jest zapaprane przy malowaniu/szpachlowaniu i trzeba będzie się tym jutro zająć. Dwóch faz nie ma i nie było. Piec na 230V i 3 kable we wszystkich ścianach
  • Pomocny post
    #10 17397151
    ta_tar
    Poziom 41  
    Jeszcze jedno pytanie na dziś. Czy instalacja wykonany może jest w rurkach czy bezpośrednio w ścianach.
  • #11 17397155
    AnonNazwaUżytkownika
    Poziom 6  
    Instalacja jest w rurkach a kabel jest w jednej osłonce (!) A nie "wrzucony" po żyle do peszla
  • Pomocny post
    #12 17397186
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    AnonNazwaUżytkownika napisał:

Schody zaczynają się w kuchni. Wychodzi na to że tam wprowadzono trzeci kabel (?) zgodnie z jakąś dziwną jak dla mnie logiką.
    Mamy tam trzy kable: czarny (na pewno L), brązowy (PE?!) i niebieski (N?).
    Czy taki układ jest wogóle możliwy? Podobno robił to "specjalista"...

To nie są kable lecz przewody. Poza tym prawdziwy elektryk sprawdza co gdzie jest przed jakimikolwiek pracami. Kolory przewodów są sugestią, ale nigdy nie należy mieć pewności co się za nimi kryje. Zawsze należy to sprawdzić samemu czyli zmierzyć i wiedzieć. Na forum nikt tego nie odgadnie, dlatego zakładanie takich tematów mija się z celem.
  • #13 17397519
    AnonNazwaUżytkownika
    Poziom 6  
    Sprawa rozwiązana. Sprawdziłem oprawką i żarówka we współpracy z multimetrem :) Kabel brązowy to PE jak się okazało. Bardzo dziwna sprawa ale koniec tego kabla zaznaczyłem żółto-zieloną izolacją także chociaż trochę naprostowane. Przy okazji odkryłem że na 14 gniazdek 12 ma fazę po lewej stronie a dwa po prawej... ale to tylko potwierdzenie co za partacz to robił. Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem kolorów kabli w starych instalacjach elektrycznych, szczególnie w kontekście mieszkania w kamienicy, gdzie dokonano wymiany instalacji z dwu- na trzyprzewodową. Użytkownik zauważył nieprawidłowości w kuchni, gdzie brązowy kabel został zidentyfikowany jako PE, co jest niezgodne z normami. Uczestnicy forum podkreślili, że żółto-zielony kabel powinien być używany jako przewód ochronny, a nie można go zastępować innym kolorem. Po dalszych badaniach użytkownik potwierdził, że brązowy kabel rzeczywiście pełnił funkcję przewodu ochronnego, co zostało oznaczone odpowiednią izolacją. Wskazano również na nieprawidłowości w podłączeniach gniazdek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA