logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolory kabli, co jest co? Instalacja 3 i 4 żyłowa

andrzejobracaj 15 Lis 2021 09:22 11592 27
REKLAMA
  • #1 19709817
    andrzejobracaj
    Poziom 4  
    Witam!
    Wprowadziłem się do nowego mieszkania i z sufitu wychodzą różne kable:
    3 - niebieski, brązowy, zielonożółty i tutaj wszystko rozumiem (neutral, faza, uziemienie).
    4 - brązowy, szary, czarny, żółtozielony i tutaj nie rozumiem, domyślam się że są dwie fazy, ale gdzie neutral?

Dodam że w mieszkaniu są 2 włączniki schodowe jeżeli ma to jakieś znaczenie.
    Wszystkie czwórki wychodzące z sufitu mają takie kolory.
  • REKLAMA
  • #2 19709827
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2654
    Ten szary to może być niebieski widziałem kiedyś taki przewód gdzie barwa jego właśnie była bardzo ciężka do określenia.
  • #3 19709835
    andrzejobracaj
    Poziom 4  
    Na pewno jest szary, czyściłam go i nie ma opcji że ma inny kolor, zresztą w puszcze też idą takie szare przewody Kolory kabli, co jest co? Instalacja 3 i 4 żyłowa
  • #4 19709836
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 850
    Niestety, mimo, że obowiązują przepisy regulujące te sprawy, często zdarza się, że nie są przestrzegane, a "elektrycy" (szczególnie pracujący dla deweloperów) stosują nie takie przewody jak powinni.
    Taka sytuacja jak Twoja stanowi postawę do żądania naprawienia niezgodności (lub ubiegania się o obniżenie ceny).

Zdarza się również (wcale nierzadko), że żyła ż-z jest wykorzystywana jako fazowa.
    Dlatego też przed montażem trzeba dokładnie sprawdzić jakie funkcje sprawują poszczególne żyły.
    I nie wolno tego pominąć, nawet wtedy gdy instalacja jest wykonana zgodnie z przepisami.
  • REKLAMA
  • #5 19709843
    andrzejobracaj
    Poziom 4  
    Jak mogę to sprawdzić?
    Czyli według przepisów musi być jeden niebieski i tyle?
  • #6 19709856
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2654
    Tak musi być niebieskie według przepisów.
  • #7 19709886
    andrzejobracaj
    Poziom 4  
    Teraz wyczytałem w innym poście i na stronie hurtowni, że od jakiegoś czasu kabel szary stosuje się zamiennie do niebieskiego.
  • #8 19709948
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 850
    andrzejobracaj napisał:
    Jak mogę to sprawdzić?

Znaleźć drugi koniec tego przewodu i zobaczyć do czego każda żyła jest jest podłączona.
    andrzejobracaj napisał:
    Teraz wyczytałem w innym poście i na stronie hurtowni, że od jakiegoś czasu kabel szary stosuje się zamiennie do niebieskiego

Tak. Hurtownia zrobi wiele by sprzedać towar.
    Ten przewód jest przeznaczony np. do korespondencji między wyłącznikami schodowymi.
  • #9 19709950
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19710053
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    To, że barwa niebieska jest zarezerwowana dla żyły neutralnej lub odpowiednio oznaczona dla PEN nie znaczy, że żyła o szarej barwie nie może być żyłą neutralną.

Oczywiście byłoby lepiej gdyby zastosowano przewód pięcio-żyłowy.
  • #11 19710069
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    kj1 napisał:
    Taka sytuacja jak Twoja stanowi postawę do żądania naprawienia niezgodności (lub ubiegania się o obniżenie ceny)

Tak, tak, na pewno deweloper wyśle elektryka który przekuje pół mieszkania żeby wymienić przewody, albo spuści z ceny. Nie ośmieszaj się.
  • #12 19710109
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #14 19710150
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19710165
    SebPab
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    markus-19 napisał:
    kkas12 napisał:
    To, że barwa niebieska jest zarezerwowana dla żyły neutralnej lub odpowiednio oznaczona dla PEN nie znaczy, że żyła o szarej barwie nie może być żyłą neutralną.

A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Myślę, że doświadczony kolega kkas12 jest świadom normy PN-EN 60446 i diabeł tkwi w szczególe jego wypowiedzi. Nie pisze on, że szary jest dla neutralnego. Raczej sugeruje, że szary przewód wystający ze ściany może być czymkolwiek póki nie sprawdzimy. Rozwiązałem zagadkę ;)?

andrzejobracaj napisał:
    Witam!
    Wprowadziłem się do nowego mieszkania i z sufitu wychodzą różne kable:
    3 - niebieski, brązowy, zielonożółty i tutaj wszystko rozumiem (neutral, faza, uziemienie).
    4 - brązowy, szary, czarny, żółtozielony i tutaj nie rozumiem, domyślam się że są dwie fazy, ale gdzie neutral?

Trzeba raczej sprawdzić miernikiem. Kolorami bym się nie sugerował za bardzo w takim przypadku.
  • #17 19710171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19710211
    kkas12
    Poziom 43  
    Markus nie pisz bzdur. Ok.
    Nie ma żadnego zakazu by żyła N nie miała barwy niebieskiej.
    Jest natomiast nakaz by żyła o tej barwie była żyłą neutralną.
    A to nie to samo.

Są oczywiście przewody posiadajace żyły zielonożółtą, niebieską, czarną i brązową, jednak konia z rzędem kto taki przewód dostanie w hurtowni czy w sklepie.
    Przewody te oznaczona są jako "do specjalnych zastosowań" i długi czas oczekiwania na nie jest powodem stosowania tego co dostępne od ręki.
    Jak pisałem, ja osobiście zastosowałbym przewód pięciożyłowy, ale przekonaj dewelopera by za to zapłacił. Więc nic dziwnego, że wykonawca stosuje to co dostępne, bo przecież do interesu dokładał nie będzie.

Jednak byłoby dobrze gdyby ta szara żyłą (u autora wątku) była odpowiednio oznaczona. Przynajmniej wypust na oprawę.
  • #19 19710224
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19710236
    kkas12
    Poziom 43  
    Barwa szara nie jest zarezerwowana dla przewodu fazowego.
    Otwórz PN-EN 60446 i tam wszystko znajdziesz.
    Nie opieraj się tylko na treści PN HD 308 S2 bo dotyczy ona producentów przewodów i kabli a nie elektryków.
  • #21 19710248
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19710254
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolego uważam, że zastosowany u autora watku przew,od nie jest żadną podstawą by żądać jego wymiany.
    A cytatu z normy ci nie podam, bo raz jest to zabronione a dwa aktualnie jej nie posiadam.
  • #23 19710277
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 19710281
    SebPab
    Poziom 17  
    kkas12 napisał:
    Barwa szara nie jest zarezerwowana dla przewodu fazowego.
    Otwórz PN-EN 60446 i tam wszystko znajdziesz.

Potwierdzam. Doskonale zapamiętałem jak wykładowca podkreślił pewien haczyk, że norma jedynie sugeruje kolory fazowe. Nie mówi nic o nakazie jakie one powinny być - mówi jedynie o zakazanych dla fazowych (jasn.nieb. i ziel.żół.). Podobno jest to typowe pytanie na uwalenie przy egzaminie SEP.
    Jak to się ma do cytatu kolegi Markusa, w którym jest napisane, że w układzie z N należy użyć do tego koloru jasnoniebieskiego? Stanowczo ponad moją wiedzę takie dywagacje, odpadam ;)
    Nie mniej w takiej sytuacji popieram kolegę kkas12, że na reklamacje szanse co najmniej marne.

Jeśli autor @andrzejobracaj posiada umiejętności, to należy zidentyfikować przewody miernikiem, oznaczyć izolacją na przyszłość.. i tyle. Bo w zasadzie nie napisałeś w czym właściwie jest problem. Rozumiem, że tylko wątpliwość w kwestii kolorów, bo wszystko działa?
  • #25 19710572
    kkas12
    Poziom 43  
    markus-19 napisał:
    ...it is recommended to use an unsaturated colour blue...

Zaleca się by był to kolor niebieski
    Nie "powinien" a "zaleca się" co jest jak najbardziej zrozumiałe ponieważ żyła o takiej barwie w przewodzie najczęściej występuje.

To tylko gwoli wyjaśnienia.
  • #26 19710622
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19710624
    SebPab
    Poziom 17  
    Jak wspomniałem, średnio czuję się na siłach aby dyskutować o takich szczegółach, bo to definitywnie ponad moją wiedzę i doświadczenie. Problem dyskusyjny jak cała masa rzeczy w naszym prawie i dlatego, jak zwykle bywa, praktyka idzie swoją drogą. Dlatego bastuję w kwestii samej dyskusji.
    Nie mniej, też w gwoli ścisłości, w poprzednim poście chodziło mi o tą część cytatu którą podrzucił Markus:
    markus-19 napisał:

5.2.2 Neutral or mid-point conductors
    Where a circuit includes a neutral or mid-point conductor identified by colour, the colour used for this purpose shall be blue.

"Gdy obwód zawiera neutralny [..] kolor użyty w tym celu powinien być niebieski". Shall be - czyli nie "zaleca się", a "powinien być".
    Część cytatu przetłumaczona przez Ciebie, kolego @kkas12 ,
    kkas12 napisał:
    markus-19 napisał:
    ...it is recommended to use an unsaturated colour blue...

Zaleca się by był to kolor niebieski
    Nie "powinien" a "zaleca się".

odnosi się jedynie do tego, że zaleca się używanie jasnego odcieniu niebieskiego aby uniknąć pomylenia.
  • #28 19710763
    kkas12
    Poziom 43  
    Sorry, masz rację.
    Nie to do czego powinienem się odnieść się niestety odniosłem.
    Jakoweś delirium chyba mnie dopadło :(

Uznajcie to co we wcześniejszym poście napisałem za niebyłe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem identyfikacji kolorów przewodów w instalacji elektrycznej w nowym mieszkaniu. Użytkownik zauważył, że w instalacji 3-żyłowej kolory są zgodne z normami (niebieski - neutralny, brązowy - faza, zielono-żółty - uziemienie), natomiast w instalacji 4-żyłowej (brązowy, szary, czarny, żółtozielony) występują wątpliwości co do funkcji szarego przewodu. Uczestnicy dyskusji wskazali, że szary przewód może być używany zamiennie z niebieskim, co jest zgodne z nowymi praktykami, ale nie jest to standardowe. Podkreślono, że przed podjęciem jakichkolwiek działań należy dokładnie sprawdzić, do czego są podłączone poszczególne żyły, a także że kolor niebieski powinien być zarezerwowany dla przewodu neutralnego według norm IEC 60446. Wskazano również na możliwość użycia miernika do identyfikacji funkcji przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA