logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja siłowa starego typu - pomoc w rozpoznaniu przewodów

PionierT6 03 Wrz 2017 21:46 3996 22
REKLAMA
  • #1 16679670
    PionierT6
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam. Posiadam rozgrzebaną puszkę siły w starej instalacji. Przewód czterożyłowy - 2 kable czarne jeden niebieski i jeden brązowy. Czarne kable to fazy, niebieski to neutralny (sprawdzałem żarówką wszystko) a brązowy nie wiadomo czy został użyty jako ochrona czy brak w nim trzeciej fazy (instalacja w budynku jest 3 fazowa). I teraz nie wiem co z tym brązowym. Jak można sprawdzić czy nie został on wykorzystany jako ochrona? A nawet jeśli był wykorzystany jako trzecia faza to dlaczego może nie być w nim prądu skoro w tablicy rozdzielczej wszystkie fazy są sprawne a przy kablach (oprócz omawianej puszki) nikt nie grzebał? Dodatkowo kolejna sprawa to do tej instalacji były podłączone 4pinowe gniazda siły. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #3 16679706
    PionierT6
    Poziom 10  
    Dlatego właśnie sie pytam - jak mam to sprawdzić. Jeśli brak jakichś informacji to napisz co potrzebujesz wiedzieć żeby mi pomóc.
  • #4 16679714
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 950
    PionierT6 napisał:
    Czarne kable to fazy, niebieski to neutralny (sprawdzałem żarówką wszystko) a brązowy nie wiadomo czy został użyty jako ochrona czy brak w nim trzeciej fazy

A czy żarówka zaświeciła po połączeniu czarnego i brązowego :?:
  • REKLAMA
  • #6 16679739
    PionierT6
    Poziom 10  
    mawerix123 napisał:
    A czy żarówka zaświeciła po połączeniu czarnego i brązowego
    Nie.
  • #7 16679746
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Prawdopodobnie nastąpiło uszkodzenie przewodu gdzieś na jakimś łączeniu pomiędzy rozdzielnicą puszką. Mógł się również gdzieś upalić np. za tablicą albo ktoś wiercił i przewiercił :D
  • #8 16679751
    PionierT6
    Poziom 10  
    Czyli z tego co rozumiem instalacja wygląda w ten sposób że są 3 fazy i N? Jutro sprawdzę jak wygląda sprawa tego przewodu brązowego - czyli gdzie jest jego początek, czy ma przejście i ew dlaczego nie ma zasilania w nim. Czy do gniazd 4bolcowych podłączać N do najgrubszego bolca czy wcale nie podłączać?
  • #9 16679763
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    PionierT6 napisał:
    Czyli z tego co rozumiem instalacja wygląda w ten sposób że są 3 fazy i N?

Na pewno to nie było tak, że to są trzy fazy i N. Możliwe, że to były trzy fazy i PEN, lub trzy fazy i PE. Ale raczej na pewno to nie trzy fazy i N.
    [edit]
    By być w miarę jak najbardziej precyzyjnym to prostuję:
    Na pewno to nie było tak, że to są trzy fazy i N. Możliwe, że to były trzy fazy i "niespełniony PEN", lub trzy fazy i PE. Ale raczej na pewno to nie trzy fazy i N.
    I aby zapobiec innym dywagacjom proponuję tak właśnie nazywać: niespełniony przewód ochrono-neutralny.
  • #10 16679766
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4278
    Nie masz ani N, ani nie masz PEN.
    To jest przewód zerowy.
    I masz go w gnieździe przyłączyć do odpowiedniego zacisku oznaczonego symbolem uziemienia.
  • #12 16679774
    PionierT6
    Poziom 10  
    Z tej puszki tak samo były zasilane zwykłe gniazdka sieciowe. Okej dzięki za pomoc i jutro prawdopodobnie będę walczył z tym brązowym przewodem
  • REKLAMA
  • #13 16679805
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    xury napisał:
    A PEN to nie zerowy? Mnie tak uczyli kiedyś?

Aby PEN nazwać PEN musi spełniać określone wymagania, czyli przekrój minimalny. Dla Cu 10mm², a dla Al 16mm².
  • #15 16679838
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    xury napisał:
    Ok. No ale jak wtedy nazwać przewód niebieski w gniazdku w starej instalacji TN-C?
    Zmostkowanym z bolcem uziemiającym. Zerowym? Z tego co wiem, też nie wolno.

Dlaczego nie wolno? Skoro instalacja powstała w latach obowiązywania innych przepisów, używa się starej nomenklatury i nazewnictwa. Czyli przewód zerowy dla tej instalacji jest określeniem prawidłowym.
  • #16 16679843
    xury
    Czyli taka niebieska żyła 2,5mm² w instalacji TN-C nie ma żadnej funkcji ochronnej? W takim razie dlaczego nadal nakazuje się ją łączyć z bolcem w gniazdku? Skoro to nie jest przewód ochrono-neutralny, a jedynie zerowy?
  • #17 16679853
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Kolego, to nie jest temat na takie dywagacje.
    Ta żyła niebieska pełni rolę również ochronną ale nie spełnia wymogów PEN. Dlatego nazywa się ją zerową, a nie neutralną.
    Uprzedzę pytanie - dlaczego nie neutralną. Dlatego, że przewód neutralny nie może pełnić funkcji ochronnej.
  • #18 16679897
    xury
    Ok. Przepisy przepisami nie ma co dyskutować.
    Teraz załóżmy tylko sytuację, że ktoś modernizuje sobie instalację np. w bloku i w mieszkaniu wszystko zrobił zgodnie z normami itp. itd. Jedyny problem to to, że główne zasilanie do mieszkania przychodzi mu przewodem 2x4mm2 No i teraz problem, bo z pewnych powodów nie mam możliwości jego wymiany. Na przykład administrator nie wydaje pozwolenia na rycie klatki schodowej. No i co teraz? Gość chciałby mieć nowoczesną instalację i chciałby sobie zrobić TN-C-S, ale do domu nie dochodzi mu PEN, więc co ma zrobić?
  • #19 16679905
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Wydzielić z zera N i PE i modernizować dalej w kierunku odbiorów już zgodnie z obecnymi przepisami i standardami.

Osobiście nigdy nie spotkałem się z odmową wymiany WLZ do lokalu. Owszem były mniejsze lub większe wymagania odnośnie przywrócenia stanu pierwotnego klatki.
    Ponadto na klatce w RP (rozdzielnica piętrowa) też może nie być PEN, tylko aluminiowa "szóstka".
    Reasumując robisz co możesz i czekasz na dalszą modernizacje.
  • #20 16679970
    PionierT6
    Poziom 10  
    Ciekawe informacje także i dla mnie. A dodatkowo zapytam jak w takim razie ten przewód zerowy wykorzystać do podłączenia bolca? Normalnie wystarczy zmostkować tak?
  • REKLAMA
  • #21 16680451
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    PionierT6 napisał:
    A dodatkowo zapytam jak w takim razie ten przewód zerowy wykorzystać do podłączenia bolca? Normalnie wystarczy zmostkować tak?

Nie!
    Należy najpierw sprawdzić w umowie z dostawcą, warunkach przyłączenia lub dowiedzieć się bezpośrednio u dostawcy jaki jest układ sieci zasilającej, TN czy TT.
  • #22 16680551
    PionierT6
    Poziom 10  
    Postaram się dowiedzieć jaki jest układ a tymczasem może spoglądnę na jakieś inne gniazdko z bolcem czy jest mostek czy go nie ma. Wracając do głównego problemu - namierzyłem początek całego przewodu. Przy zacisku był nadpalony i ukruszony - tym przewodem jest zasilany bojler 2kw.
  • #23 16680583
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    PionierT6 napisał:
    Postaram się dowiedzieć jaki jest układ a tymczasem może spoglądnę na jakieś inne gniazdko z bolcem czy jest mostek czy go nie ma.

"Spoglądanie na inne gniazda" nic nie da.
    Rozmaici magicy mostkowali gniazda bez względu na układ sieci, nie wiedząc w ogóle co to jest i o co w tym chodzi.... ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji przewodów w starej instalacji elektrycznej, w której znajduje się czterożyłowy kabel z dwoma czarnymi (fazowymi), niebieskim (neutralnym) i brązowym przewodem. Użytkownik zastanawia się, czy brązowy przewód pełni funkcję ochronną, czy jest to trzecia faza, oraz dlaczego nie ma w nim prądu. Uczestnicy sugerują sprawdzenie drugiego końca przewodu oraz wskazują na możliwość uszkodzenia w instalacji. Podkreślają, że w starych instalacjach niebieski przewód może być określany jako zerowy, a nie neutralny, co rodzi pytania o jego funkcję ochronną. Wskazano również na konieczność sprawdzenia układu sieci zasilającej oraz na problemy związane z modernizacją instalacji w budynkach wielorodzinnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA