logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem 3 fazowym - Silnik 3f + 2 krańcówki

matrix-sc 01 Wrz 2018 08:34 2991 14
  • #1 17416364
    matrix-sc
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Szukam schematu podłączenia silnika 3 fazowego wraz 2 krańcówkami, (silnik na wózku który jeździ po prowadnicy prawo lewo )układ ma działać w ten sposób jest jeden włącznik start stop 0-1 który uruchamia silnik, następnie silnik jedzie do jednej krańcówki dotyka i zmienia obroty w drugą stronę i taka sama sytuacja w drugim kierunku, nie wiem jak coś takiego wykonać bo gdy wózek z silnikiem jest miedzy dwoma krańcówkami i nie dotyka żadnej to przy włączeniu w którą stronę on pojedzie?? nie chciałem robić żadnych włączników lewo prawo gdyż ma to działać automatycznie tylko start jeździ w kółko prawo lewo dopóki się go nie wyłączy, zaznaczam że sterowników plc chciałbym uniknąć .
    Szukałem podobnego tematu i nic nie znalazłem.
    Z góry dziękuje
  • #2 17416394
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17418805
    Szymon
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Można to też zrobić na dwóch stycznikach z dokładanymi czasówkami pneumatycznymi i jeden przekaźnik. Narysowałem jak to można zrobić. W przypadku położenia między dwiema krańcówkami i załączeniu START wózek zawsze pojedzie najpierw w lewo. Zweryfikuj czy może tak być . Musisz także wykorzystać wyłącznik krańcowy lewy z stykami NO i NC . Rozważ także styczniki w układzie nawrotnym z mechaniczną blokadą załączenia.

Lub można wyrzucić Kp1 i wykorzystać styk pomocniczy NC od stycznika KmP. Wtedy masz układ na 2 stycznikach + bloki styków pomocniczych pneumatycznych. Możesz wykorzystać takie np. Schneider LADR 2
    Załączniki:
    • sterowanie_prawo-lewo_auto 2 wersja.pdf (12.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sterowanie_prawo-lewo_auto.pdf (12.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17419156
    Szymon
    Poziom 20  
    Jak kolega wyżej wspomniał jak E-Stop to dodatkowo przekaźnik bezpieczeństwa z funkcją manualnego resetu :D
  • #6 17419378
    matrix-sc
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Czy to nie powinna być zwłoka czasowa przy włączeniu?
  • #7 17419502
    Szymon
    Poziom 20  
    Czasówka pneumatyczna ma opóźnione styki . Schemat jest zawsze rysowany beznapięciowo. Czyli jeżeli Wyłączy się stycznik KmL to po ustawionym czasie zewrze się styk NC KmL wtedy silnik załączy obroty w drugą stronę . Podtrzyma się na styku pomocniczym KmP ( u góry przy styku NO krańcówki SQL ) aż wózek dojedzie do krańcówki SQP ( styk NC ) . Jak wyłączy się KmP ( analogicznie po ustawionym czasie ruszy w drugą stronę ) i tak w kółko ... aż nie wyłączysz przełącznikiem START/STOP . Jeżeli zatrzyma się wózek gdzieś między krańcówkami to najpierw się "zbazuje w lewo" i będzie sobie jeździł lewo-prawo , lewo-prawo .
    Wiem , że może to dziwnie wygląda na styku NC jakby miało to być NO ale czasówki pneumatyczne montowane na stycznik tak działają . Styk NC takiej czasówki rozwiera się od razu jak podasz napięcie na cewkę stycznika natomiast zwiera ten styk NC po czasie jaki ustawisz na pokrętle ( do 30 sekund ).
  • #8 17437232
    Szymon
    Poziom 20  
    P.S mały błąd się wkradł . Po prawej stronie styk pomocniczy KmP nie ma być podpięty pod styk czasowy tylko pod styk krańcówki SQP.Układ działa poprawnie jak autor postu chciał. Zamieszczam zdjęcie jak ma być poprawnie podłączone. Jak co to mogę przesłać filmik jak działa zbudowany układ na ww. elementach. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sterowanie silnikiem 3 fazowym - Silnik 3f + 2 krańcówki 20180912_191741.jpg (737.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17437296
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Czasówki pneumatycznej bym unikał.
  • #10 17437400
    Szymon
    Poziom 20  
    Wiem , że może ulec awarii ale to tylko koncepcja prostego sterowania.Aczkolwiek nic nie jest wieczne , chociażby prawie cała produkcja jest w chinach. Można to też zrobić na elektronicznych timerach ale znowu koszta . Rozwiązań jest dużo ale jak to w automatyce zawsze pytanie " ile ??? co tak dużo " Jak dużo to albo markowe podzespoły albo coś mniej zawodnego. Decyzja należy zawsze do klienta :)
  • #11 17437470
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Taki układ zrobiłem na przekaźniku bistabilnym + obwód sterowania. Działa, silnik z motoreduktorem zatrzymuje się w miejscu, tak że nie trzeba stosować żadnych układów opóźniających.
  • #12 17438827
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    matrix-sc napisał:
    Witam,
    Szukam schematu podłączenia silnika 3 fazowego

A może jakieś konkretne dane? Inaczej steruje się silnikiem 0,01 kW a inaczej takim o mocy 100 kW.

Dodano po 2 [minuty]:

Ryszard49 napisał:
    Taki układ zrobiłem na przekaźniku bistabilnym + obwód sterowania. Działa, silnik z motoreduktorem zatrzymuje się w miejscu, tak że nie trzeba stosować żadnych układów opóźniających.

Nie byłbym taki pewny że nie skróci to znacznie życia zarówno elementów sterowania jak i silnika.

Poza tym, to powinien być silnik przeznaczony do pracy przerywanej z dużą ilością łączeń, a nie taki co ma na tabliczce symbol S1.
  • #13 17439016
    Ryszard49
    Poziom 39  
    retrofood, silnik 0,5 kW, z motoreduktorem ( na pewno nie S 3), pracuje ponad rok, jedyne co się nie sprawdziło to wyłączniki krańcowe, zastąpiono czujnikami indukcyjnymi. Styczniki zastąpiono przekaźnikami SSR.
  • #14 17439039
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Ryszard49 napisał:
    retrofood, silnik 0,5 kW, z motoreduktorem ( na pewno nie S 3), pracuje ponad rok, jedyne co się nie sprawdziło to wyłączniki krańcowe, zastąpiono czujnikami indukcyjnymi. Styczniki zastąpiono przekaźnikami SSR.

No dobra, to u Ciebie, ale Autor może mieć inne warunki i inne elementy.
  • #15 17439056
    Ryszard49
    Poziom 39  
    retrofood, autor raczej nie jest zainteresowany rozwiązaniem tematu na forum.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat automatycznego sterowania silnikiem trójfazowym z dwoma krańcówkami, który ma poruszać się w lewo i prawo. Uczestnicy sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie przekaźnika bistabilnego do włączania i wyłączania silnika oraz styczników z czasówkami pneumatycznymi. Wskazano na potrzebę zastosowania wyłączników krańcowych z stykami NO i NC oraz na możliwość wykorzystania przekaźników SSR zamiast styczników. Podkreślono również znaczenie doboru odpowiednich elementów sterujących w zależności od mocy silnika oraz konieczność uwzględnienia opóźnień czasowych w układzie. Wskazano na ryzyko awarii elementów oraz na konieczność stosowania silników przeznaczonych do pracy przerywanej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA