logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zaprogramować znaleziony kluczyk do Mercedesa W447?

viper111 01 Wrz 2018 14:12 4635 6
REKLAMA
  • #1 17416860
    viper111
    Poziom 13  
    Ocena: 387
    Mam W447. Znalazłem kluczyk od Mercedesa innego (podobny do mojego kluczyka) i zastanawiam się czy ten znaleziony kluczyk dałoby radę zaprogramować do mojego mercedesa jako drugi (zapasowy) bo mam tylko jeden ?

Czy interfejsem diagnostycznym Mercedesa dałoby radę zaprogramować ten znaleziony kluczyk ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17417980
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    W oryginalnym komputerze Star Diagnosis nie ma takiej opcji.
  • REKLAMA
  • #4 17418026
    viper111
    Poziom 13  
    Ocena: 387
    A czy jakbym kupił nowy kluczyk nieużywany to czy Star Diagnostic ma opcje dopisania (zaprogramowania) kluczyka?
  • #5 17418073
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    Nie. Kluczyk FBS3 ma zaimplementowane 200 000 kodów jednorazowego użytku które muszą być takie same jak kody w stacyjce. Żadna Star Diagnoza nie ma takiego potencjału pamięci żeby pomieścić ileś miliardów kodów aut z całego świata. Poza tym byłoby to wspaniałe pole do nadużyć dla złodziei: kupuję "goły" kluczyk, programuję i odjeżdżam dowolnym Mercedesem.
    Oficjalnie jest to tak zrobione, że "goły" kluczyk programuje się na specjalnej maszynie kodującej która zazwyczaj jest jedna w danym kraju (w centralnym magazynie Mercedesa na dany kraj) i takie programowanie odbywa się w połączeniu internetowym z centralnym komputerem u producenta. Maszyna nie ma możliwości nadpisania kodów w kluczyku, który został już poprzednio zaprogramowany. Oczywiście wydanie gotowego kluczyka klientowi poprzedzone jest dokładną kontrolą, czy jest faktycznie właścicielem i użytkownikiem auta do którego kluczyk ma być przeznaczony.
    Jak to odbywa się "nieoficjalnie" to nie wiem - musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto się tym zajmuje.
  • REKLAMA
  • #6 17419653
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 416
    Z FBS3 nie ma żadnego problemu, odczyt stacyjki, wygenerowanie wsadu dla procesora i wgranie go do kluczyka. Ale jestem niemal pewien, że to auto to FBS4 które na ten moment nie jest złamane i nie ma możliwości dodania kluczyka po za siecią ASO.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Mercedesa W447 zastanawia się, czy może zaprogramować znaleziony kluczyk od innego Mercedesa jako zapasowy. Odpowiedzi wskazują, że nie jest możliwe dopisanie używanego klucza, a oryginalny komputer Star Diagnosis nie oferuje takiej opcji. Kluczyki FBS3 mają ograniczenia związane z kodami, a programowanie nowych kluczy wymaga specjalnej maszyny kodującej, która łączy się z centralnym komputerem producenta. W przypadku modelu W447, który najprawdopodobniej korzysta z systemu FBS4, jedyną możliwością dodania kluczyka jest autoryzowany serwis (ASO).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA