logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SKODA FABIA 1,9 TDI - Jak prawidłowo powinna działać gruszka

gregoire_z 06 Wrz 2018 17:32 1641 2
REKLAMA
  • #1 17426453
    gregoire_z
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam!
    Tematy turbo, gruszki i zaworu N75 na forum przejrzałem dość dokładnie.
    Problem polega na prawdopodobnym przeładowaniu turbiny, ale zastanawia mnie, jak powinna prawidłowo działać gruszka.
    Odpaliłem Fabię ze zdjętym podciśnieniem z gruszki i po podpięciu jej na pracującym silniku podstawiło ją na maksa do ogranicznika. Czy tak powinno być i czy przy przegazówkach powinno odpuszczać? Czy coś dzieje się nie tak?
    Uszczelniłem luźny króciec pompy waku, przeczyściłem zaworek bodajże zwrotny przy serwie, bo był zapchany, przez chwilę była poprawa, tryb awaryjny włączał się przy 160 km/h (wcześniej przy 110), a teraz w ogóle się pogorszyło, więc rozebrałem elektrozawór i wyczyściłem. Obydwa elektrozawory raczej działają, bo się rozgrzewają, tym bardziej, że gruszkę podciąga na wolnych obrotach, więc pytanie, jak powinna prawidłowo działać gruszka?
    Od razu dodam, że nie mam wag-a i nic nie podejrzę ani statycznie, ani dynamicznie. Chciałbym poradzić sobie bez podpięcia kompa.
    Będę wdzięczny za każdą sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 17426474
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3441
    gregoire_z napisał:
    Odpaliłem Fabię ze zdjętym podciśnieniem z gruszki i po podpięciu jej na pracującym silniku podstawiło ją na maksa do ogranicznika. Czy tak powinno być i czy przy przegazówkach powinno odpuszczać?

Tak to prawidłowe zachowanie, co do reszty to bez podpięcia komputera nic nie zrobisz, mało tego szkoda Twojej pracy bo nie wiesz na 100% jaki błąd wyskakuje i od czego jest tryb awaryjny.
  • #3 17427762
    gregoire_z
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Dziś wyjechałem na próbę, bo wczoraj było deszczowo i nie chciałem wyjeżdżać bez osłony pod silnikiem i problem zniknął: auto - rakieta.
    Mam nadzieję, że tak już zostanie. Jeżeli gruszka ściąga sztangę w dół do ogranicznika po odpaleniu na wolnych obrotach, to zwiększa doładowanie, czy zmniejsza? Zastanawia mnie w którą stronę ewentualnie jechać regulacją, jeśli problem powróci, żeby nie przeładowywało...
REKLAMA